Falsuri recente
Agenția de știri Mediafax din România a publicat pe site-ul său luni, 27 februarie, o știre, împreună cu un video și un titlu, care inducea ideea că trupele române fac exerciții militare cu tancuri Ghepard la granița cu Republica Moldova. Ministerul Apărării Naționale de la București a dezmințit această informație.
Inițial, știrea a purtat titlul „Moldova se pregătește pentru apărare. Rachetele HIMARS, filmate în timp ce erau transportate la graniță”, cu subtitlul „Presa ucraineană raportează activitate militară depistată la granița dintre România și Moldova”. În scurt timp, știrea s-a viralizat în România, acumulând peste 55.000 de vizualizări.
Propaganda operează cu informații vechi
Purtătorul de cuvânt al Ministerul Apărării din România, generalul Constatin Spînu, a declarat pentru portalul Stopfals.md că știrea Mediafax este un fals. „Este vorba despre un videoclip filmat la Alba Iulia anul trecut de 1 Decembrie, Ziua Națională a României. Cei de la Mediafax nu ne-au sunat să întrebe despre acele imagini, dar mai mulți jurnaliști ne-au sunat, spre cinstea lor, și ne-au întrebat”, ne-a declarat generalul C. Spânu.
Ministerul Apărării Naționale din România a publicat o dezmințire pe pagina sa web. „Materialul video folosit în postările pe acest subiect, realizate pe diferite platforme on-line, în care apar, printre altele, sisteme Himars și Gepard din dotarea unor unități militare românești, a fost realizat la sfârșitul lunii noiembrie 2022, în centrul orașului Alba Iulia, cu prilejul antrenamentelor pentru ceremonia militară, organizate pentru sărbătorirea Zilei Naționale a României. În mod fals, cu scopul evident de a induce panica, materialul video este prezentat, în 27 februarie 2023, drept „mutarea sistemelor de apărare antiaeriană românești către frontiera cu Republica Moldova în această dimineață”, precizează MApN de la București.
Informații doar șterse, fără a dezminți falsul publicat
Ulterior, Mediafax nu a publicat nicio dezmințire pe falsul pe care l-a transmis, ci a sters titlul și video-ul din știre, actualizând-o cu altă informație, fără a semnala acest lucru printr-o „erată”.
Tertipuri propagandistice
Propaganda rusă obișnuiește des să folosească materiale video filmate anterior, în diferite contexte, și să le „scurgă” în spațiul public în funcție de evenimente la zi pentru a crea impresia de pericol militar eminent. Lansarea acestui fals are loc în contextul promovării intense a mesajului că Ucraina va ataca regiunea separatistă transnistreană. Scopul este de a induce panică în rândul populației și a distrage atenția de la anume acțiuni pe care le desfășoară pe alte paliere.
Acest narativ este reluat frecvent de sursele pro-Kremlin, dezinformări și speculații potrivit cărora NATO va intra în Republica Moldova și va angaja țara într-un război împotriva Federației Ruse. Mesajul este folosit frecvent și în raport cu Ucraina, propaganda rusă promovând ideea că de fapt SUA, prin intermediul Ucrainei, poartă un război împotriva Rusiei.
Mădălin Necșuțu,
Stopfals.md
Relevant
Comments 0