Portalul care te protejează
de falsuri

FALS: Semnarea acordului cu FMI a dus la majorarea impozitelor, tarifelor la gaze și la energia electrică

21 ianuarie 2020 1694
Articole
Colaj

Portalul Kp.md a publicat recent articolul „Как Майя Санду сдала интересы граждан Молдовы ради очередного кредита: Мы вам суверенитет и банковскую систему – вы нам кредиты”  (în traducere: „Cum Maia Sandu a trădat interesele cetățenilor moldoveni de dragul unui nou credit: Voi ne dați credite – noi vă oferim suveranitatea și controlul asupra sistemul bancar”), titlul și textul căruia distorsionează adevărul. În articol se face referire la condițiile noului credit oferit țării noastre de către Fondul Monetar Internațional (FMI) în valoare de 46,5 de milioane de dolari SUA, care ar fi dus la majorarea tarifelor și se speculează că de vină ar fi fostul guvern, condus de Maia Sandu.

În articolul publicat de kp.md se spune că Guvernul Sandu a decis „deblocarea finanțărilor, fără consultări publice, iar asta trădează interesele cetățenilor de dragul unui credit de 46 mln. USD, care va împovăra viitoarele generații”, iar „semnarea acordului a dus la majorarea impozitelor, tarifelor la gaze și la energia electrică”. Textul a fost preluat de portalurile afiliate Partidului Socialiștilor din Moldova (PSRM): Actualitati.md, Syfeed.com, Ava.md, Golos.md, dar și de Tvc.md și Noi.md. Niciuna din aceste surse nu a cerut opinia experților sau reacția foștilor miniștri din Guvernul Sandu.

Veaceslav Negruța: Guvernul Filip a admis abateri grave de la propriul program, ceea ce a determinat FMI să oprească finanțarea

Veaceslav Negruța, expert economic la Transparency International-Moldova, afirmă că acest articol conține dezinformări, iar problemele cu FMI ar fi fost create încă în perioada guvernului condus de Pavel Filip. Acest guvern a admis mari abateri de la propriul program, ceea ce a determinat FMI să oprească finanțarea RM și să recomande corectările necesare, în primul rând, pentru asigurarea stabilității financiare prevăzută în acordul cu FMI. Este vorba despre o serie de legi adoptate în grabă, un an în urmă, de fosta guvernare a PDM”, a argumentat expertul, făcând trimitere la așa-numită lege a amnistiei fiscale din 2018 și a pachetului privind reforma fiscală, votat la 25 iulie 2018.

Acest lucru este confirmat și de şeful misiunii FMI în Moldova, Ruben Atoyan, care a declarat în cadrul unei conferințe de presă (minutul 30 si minutul 35) care au fost motivele suspendării programului în 2018. După negocierile cu actualul prim-ministru Ion Chicu (care a fost ministru al Finanțelor în Guvernul Filip), Ruben Atoyan a declarat că în 2018 programul cu FMI a fost stopat din cauza pachetului de inițiative ce țin de reforma fiscală și amnistia fiscală. 

V. Negruța amintește că tarifele în sectorul energetic sunt stabilite de instituții regulatorii independente, nu de către guvern: „Guvernul Sandu nu avea cum să-și asume sau să opereze modificări în tarife, și nici nu a făcut așa ceva. Iar majorările operate de altcineva nu țin de Guvernul Sandu. Toate actele convenite cu FMI sunt publicate după adoptarea deciziilor Consiliului director al FMI. Iar Guvernul Sandu a reușit deblocarea finanțării și reluarea dialogului cu mai mulți parteneri, fără a-și asuma majorări de tarife care i se atribuie nefondat prin aceste scrieri manipulatorii”.

Amintim că în luna august, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a ajustat tarifele și prețurile la energia electrică. Atunci ANRE a explicat că majorarea prețurilor a fost dictată de evoluția cursului de schimb mediu anual al monedei naționale față de dolarul SUA pentru anul 2019, majorarea prețului mediu de import al energiei electrice, investițiile noi, dar și altele.

Începând cu 1 ianuarie 2020, și tarifele la călătoriile interurbane au fost majorate de la 48 la 60-70 de bani per kilometru, în funcție de categoria de transport. Tariful vechi a fost în vigoare de la 1 noiembrie 2013, însă autoritățile așa și nu l-au ajustat. De fapt, solicitarea transportatorilor a fost adresată încă Guvernului Filip care a amânat în decurs de trei ani adoptarea unei decizii, invocând diferite motive.

Guvernul Sandu a reușit deblocarea finanțării fără a-și asuma majorări de tarife

La 15 noiembrie 2019, în cadrul unei emisiuni televizate fosta prim-ministră Maia Sandu a precizat că  prețurile se majorează în perioada Guvernului Chicu: „FMI poate să pună o condiție care spune că tarifele trebuie să acopere costurile. Această condiție era în programul convenit cu Partidul Democrat. La momentul în care noi am putut să demonstrăm că tarifele acoperă costurile, această majorare nu a fost necesară. Acum să vedem ce se întâmplă în următorul trimestru și care vor fi costurile de achiziție, care vor fi tarifele și dacă ele vor acoperi costurile. Deci, Igor Dodon vine cu minciuni în care spune că eu aș fi vrut să majorez tarifele, în situația în care el le majorează sau Guvernul lui le majorează și cetățenii văd aceste lucruri”, a precizat fostul premier.

Pentru ca Republica Moldova să primească ultimele două tranșe din programul de finanțare al FMI, în sumă totală de circa 66 milioane de dolari, trebuie să fie implementate prevederile Memorandumului de politici economice și financiare. O misiune a FMI condusă de Ruben Atoyan se va afla în vizită la Chișinău în perioada 22 ianuarie – 5 februarie 2020.

 

Mariana Jacot

StopFals.md

 

21 ianuarie 2020 1694

Relevant

Comments 0