Portalul care te protejează de falsuri

Fals: SUA pregătesc o acțiune militară în Transnistria

19 iunie 2019 1560
Articole
Captură foto
Vedomosti.md

Statele Unite ale Americii lucrează asupra unui plan care urmărește provocarea unei „lovituri” în regiunea transnistreană cu scopul de a afecta imaginea Federației Ruse, potrivit unui articol publicat de portalul Vedomosti.md. Autorul face referire la un studiu al corporației americane RAND, care examinează diferite soluții și strategii pentru a estompa influența Rusiei, dar care nu propune nici un plan pentru implementarea în practică a acestora. Experții califică articolul drept unul tendențios, manipulator și de propagandă.

Un studiu, prezentat ca plan militar

În studiul corporației americane RAND, întitulat „Overextending and Unbalancing Russia. Assessing the Impact of Cost-Imposing Options”, după cum remarcă înșiși autorii, sunt examinate acțiunile nonviolente pe care SUA și aliații săi le-ar putea întreprinde pentru a împiedica extinderea Rusiei și a-i debalansa economia, armata și regimul politic. Printre zecile de recomandări pe care le oferă studiul este și una care ține de regiunea transnistreană a Republicii Moldova. Autorii consideră că o „lovitură” în Transnistria și retragerea armatei ruse din regiune ar afecta prestigiul Rusiei. Se menționează că o asemenea acțiune va reduce anumite cheltuieli ale Rusiei, în schimb, ar putea provoca costuri suplimentare Statelor Unite și aliaților săi. Autorii constată că beneficiile unei asemenea acțiuni pentru SUA și pentru aliați ar fi mică, dar cu costuri medii.

În articolul «Переворот в Тирасполе» (în traducere „Lovitură la Tiraspol”), ilustrat cu o imagine cu o rachetă de tip Tomahawk, cunoscută pentru puterea ei destructivă și un grad înalt de precizie, Vedomosti.md scrie că SUA deja lucrează asupra proiectului de a provoca „o lovitură” la Tiraspol cu scopul de a evacua armata rusă din regiune. Se face o comparație speculativă cu războiul din Georgia din anul 2008, sugerându-se că în spatele acestuia ar fi stat tot SUA. „În cazul în care conducerea politică și militară, serviciile de spionaj ale SUA, cântărind toate riscurile, vor decide să acționeze, atunci escaladarea situației din Transnistria nu va putea fi evitată. De aceea opțiunea „lovitură în Transnistria” ar trebui privită nu doar ca un document, dar ca un plan aflat în lucru”, scrie autorul articolului, cu referire la studiul RAND.

Acest articol este citat și de Fondsk.ru, portalul Fondului de Cultură Strategică din Rusia, unde sunt publicate materiale de analiză inclusiv anti-NATO și anti-UE, fiind promovat rolul pozitiv al Rusiei în reglementarea problemelor internaționale.

Pe lângă faptul că articolul are un caracter speculativ, autorul se bazează pe informații neverificate pentru a induce panică și a promova teoria conspirației, a comentat pentru Stopfals.md directorul Asociației Promo-LEX, Ion Manole: „Materialul este bazat pe informații false și neverificate, iar concluziile și interpretările autorului demască tendențiozitatea acestuia”. De aceeași părere este și Rosian Vasiloi, expert IDIS Viitorul în probleme de securitate și militare: „Se manipulează în fiecare alineat, în speță cu referire la Moldova, dar și cu privire la NATO sau UE”. Expertul remarcă și faptul că în articol nu se menționează că Federația Rusă și-a asumat angajamentul, încă acum 20 de ani, să-și evacueze armamentul și muniția din regiunea transnistreană, anagajament care nu a fost respectat.

Expert: Sistemul PRO din România este pur defensiv

Rosian Vasiloi atrage atenția și la altă afirmație din articolul publicat de Vedomisti.md, și anume că SUA și NATO ar instala sisteme militare ofensive în România. „Pentagonul modernizează sistemul PRO din România, acolo fiind îndreptate două distrugătoare, echipate cu un sistem de luptă AEGIS și rachete ghidate. Este planificată amplasarea sistemului american de apărare antirachetă THAAD. Astfel, încălcând acordul privind forțele nucleare cu rază medie între Federația Rusă și Statele Unite, în România vor apărea rachete Tomahawk, care pot fi utilizate pentru a ataca țintele militare rusești. De asemenea, acestea pot fi echipate cu focoase nucleare”, scrie Vedomosti.md. Rosian Vasiloi dezminte aceste informații, menționând că sistemul THAAD, amplasat la baza de la Deveselu, România, va garanta apărarea antibalistică a aliaţilor NATO. „Din punct de vedere militar, THAAD şi Aegis sunt sisteme pur defensive. Nu există niciun mecanism care să le permită să devină sisteme ofensive. Astfel, ele au doar rolul de apărare antibalistică”, a explicat Rosian Vasiloi.

Articolul este realizat în cadrul rețelei ProFact Moldova.

Cornel Ciobanu

Stopfals.md

19 iunie 2019 1560

Relevant

Comments 0