Portalul care te protejează
de falsuri

FALS: Tehnologia 5G a provocat răspândirea noului coronavirus, iar în Moldova sunt instalate antene 5G

29 aprilie 2020 3330
Articole, COVID-19
Stopfals.md

Odată cu răspândirea pandemiei de coronavirus care a afectat, până acum, peste 3 milioane de oameni la nivel global, în mediul online sunt diseminate activ tot mai multe informații false că virusul a fost provocat de tehnologia 5G. Zvonurile sunt distribuite și pe rețelele sociale, inclusiv de persoane publice. Falsurile cel mai des întâlnite sunt că „5G favorizează răspândirea virusului”, pandemia a fost inventată pentru a instala antene 5G și a pregăti oamenii pentru vaccinarea forțată prin implantarea cipurilor”. Un alt narativ este că lansarea noii tehnologii va provoca alte boli cardiovasculare. Organizația Mondială a Sănătății dă asigurări că noul coronavirus se răspândește de la persoanele infectate, nu prin undele radio, iar Agenția Națională pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației (ANRCETI) dezminte informația că în R. Moldova s-ar instala antene 5G.

Afirmații false, promovate de un doctor cu licență suspendată

Cea mai recentă teorie a conspirației despre noul coronavirus este că răspândirea virusului are legătură cu dezvoltarea și lansarea tehnologiei 5G în mai multe orașe ale lumii. Unul din cei care a lansat această teorie este Thomas Cowan, un doctor american cu licența suspendată. Într-un videoclip, el declară că „noul Coronavirus a apărut în Wuhan, pentru că acesta a fost primul oraș, unde a fosta lansată tehnologia 5G”. T. Cowan își bazează teoria pe faptul că rețeaua 5G a fost lansată în China „în octombrie 2019 -  cu două luni înainte de apariția focarului”. O altă afirmație a lui Cowan este radiația emisă de tehnologia 5G e responsabilă de apariția COVID-19”, iar virusurile sunt o otrăvire electromagnetică”.

Captură

Potrivit portalului canadian CBC News, videoclipul original al lui Cowan fost încărcat pe YouTube pe 12 martie, acumulând 16.000 de distribuiri și 390.000 de vizualizări într-o săptămână. Chiar dacă ulterior a fost șters, pe platformele online există mai multe copii, unele cu traduceri în diferite limbi. Înregistrarea video continuă să fie distribuită în rețelele sociale Facebook și Twitter. Potrivit unui document al Consiliului Medical din California, SUA, Thomas Cowan este medic chirurg și trata oamenii de cancer. El a avut mai multe sancțiuni disciplinare pentru erori medicale și tratament incorect aplicat pacienților săi. În 2017, i s-a retras licența și nu are voie să activeze în domeniul medical pe perioada de 5 ani. Acum Cowan este în probațiune, impusă de Consiliul Medical din California și trebuie să urmeze noi cursuri medicale pentru a-și demonstra cunoștințele medicale. Unele publicații din SUA au scris că T. Cowan a studiat și a scris despre nutriție, homeopatie și medicamente pe bază de plante.

Tehnologia de telefonie mobilă 5G a fost instalată în orașul chinez Wuhan în noiembrie 2019, însă astfel de antene au fost instalate și în alte 50 de orașe din patru regiuni ale Chinei, inclusiv Beijing, Shanghai, Danjing.

Centrul de verificare al Agenției de știri France Presse, AFP FACT CHECK, care se ocupă de identificarea și desființarea miturilor, a precizat că rețeaua 5G a început să fie utilizată pentru prima dată în Coreea de Sud, în 2019. În prezent, țările care utilizează 5G pe scară largă sunt  China, Marea Britanie și Statele Unite ale Americii.

Persoane publice din R. Moldova promovează teorii ale conspirației

Colaj

Video-ul promovat de Cowan a fost distribuit și pe rețele sociale din Republica Moldova, în special de Iurie Roșca, fostul lider al Partidului Popular Creștin Democrat din Moldova, fost deputat și vicepreședinte al Parlamentului și fost viceprim-ministru pe timpul guvernării PCRM. Pe pagina sa de Facebook, Roșca are zeci de postări care alimentează teorii ale conspirației atât despre tehnologia 5G, cât și despre „vaccinarea forțată”. Începând cu 11 aprilie, el publică zilnic înregistrări video, numite „Cronicile unui claustrofob”, preluate și pe portalul Flux.md. 

Teoria nr. 1: Pandemia de coronavirus – doar o mascaradă pentru a fi instalate antene 5G

La 22 aprilie, portalul Flux.md a publicat articolul: «Хроники клаустрофоба. НЕТ – насильственной вакцинации-чипированию! НЕТ технологиям 5G!», (în traducere: „Cronicile unui claustrofob. NU – vaccinării forțate și implantării cipurilor! NU tehnologiei 5G!”). În acest articol, Roșca afirmă că pandemia de COVID-19 este o „mascaradă planetară”, „al cărei scop este instalarea antenelor 5G care vor activa bolile cronice ale populației Globului”, iar „cu ajutorul acestor vaccinuri, împreună cu tehnologia 5G, vom fi transformați în idioți, controlați de la distanță”.

Teoria nr. 2: 5G pregăteșe lumea de vaccinare forțată prin introducerea cipurilor

La 23 aprilie, Flux.md publică alt articol al lui Iurie Roșca, întitulat „Teroarea poliţienească drept preludiu al vaccinării-cipizării forţate”. El reia ideea că: „povestea cu pandemia COVID-19 nu e decât o perdea de fum (...) să pregătească întreaga populaţie a globului pentru vaccinarea-cipizarea forţată”, și insistă: „iar cu ajutorul tehnologiilor 5G, care se extind la ora acutală pe întreaga suprafaţă a pământului, populaţia cipizată va putea fi teleghidată”.

Teoria nr. 3: 5G provoacă boli cardiovasculare

Într-un alt video, Roșca afirmă că aceste antene 5G vor acoperi toată suprafața Pământului. Sănătatea noastră, a copiilor și a urmașilor noștri va fi  zdruncinată. Imunitatea va scădea și vom fi loviți de boli cardiovasculare, vom fi afectați de alte maladii. Pe pagina sa de Facebook sunt distribuite o serie de video-uri cu narativul 5G și implantarea cipurilor, de asemenea, sunt publicate, poze și video cu antene distruse și incendiate.

Teoriile conspirative sunt promovate intens

Teoriile conspirative ale lui Iurie Roșca sunt susținute de mai mulți internauți care îi distribuie postările. Unul din ei, cu numele Ion Varaniță, a publicat un video cu două antene, afirmând că „în sectorul Botanica, Chişinău, antenele 5G apar în ritmuri accelerate, iar „în toată această perioadă, în care oamenii sunt izolați în casă, în lume se instalează masiv antenele 5G. Convins că radiațiile afectează sănătatea, Varaniță a inițiat o petiție publică împotriva tehnologiei 5G în Republica Moldova, în care afirmă că radiațiile 5G au efecte devastatoare asupra omului, cauzând cancer, autism, boli cardiovasculare, calitatea scăzută a spermei etc. În unele comentarii la această petiție sunt și îndemnuri spre acte de huliganism, prin incendierea antenelor.

În rețele sociale sunt distribuite și alte postări legate de 5G, unele chiar bizare. Într-o postare de pe Facebook, care are circa 10.000 de distribuiri, apare o poză cu un măr cu câteva fire de păr pe el. Am pus acest măr lângă o antenă 5G și uitați-vă cum a ajuns. Asta se va întâmpla și cu plămânii noștri. Ne va crește păr pubian în plămâni! Nu există coronavirus. Antenele sunt de vină!”, scrie autorul.

Antene 5G incendiate în Marea Britanie

Teoriile conspirației și dezinformările despre coronavirus au prins la public și au cauzat acte de vandalism. Astfel, unele persoane din Marea Britanie au vandalizat prin incendiere mai multe antene 5G. Portalul Metro.co.uk scrie că, după sărbătorile pascale, au fost incendiați 20 de stâlpi de telefonie mobilă, inclusiv unul care asigura cu Internet și telefonie Spitalul Nightingale din orașul Birmingham, creat pentru a oferi tratament urgent pacienților cu COVID-19.

Și în Olanda, mai multe turnuri de telefonie mobilă au fost avariate. Reuters.com scrie că autorii atacurilor au lăsat la locul incidentelor mesaje anti-5G.     

ANSP: O dezinformare cu scopul de a menţine o stare de confuzie şi panică

Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică (ANSP) a emis un comunicat de presă, în care anunță că afirmaţiile şi postările distribuite pe reţelele de socializare privind presupusa legătură între COVID-19 şi tehnologia 5G sunt o dezinformare cu scopul de a menţine o stare de confuzie şi panică, care este dăunătoare şi se răspândeşte la fel de repede ca noul coronavirus. Instituția îndeamnă populația să se informeze doar din surse oficiale și să sune la Linia Verde a ANSP: 0 80012300 pentru orice întrebare despre COVID-19.

ANRCETI: În R. Moldova NU este testată și nu se exploatează tehnologia 5G

Agenția Națională pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației (ANRCETI) a calificat drept știri false informațiile despre testarea tehnologiei 5G în Republica Moldova. Într-un comunicat de presă, ANRCETI anunță că până acum a eliberat licențe furnizorilor de servicii și rețele de comunicații electronice terestre mobile doar pentru dreptul de utilizarea tehnologiilor 2G, 3G și 4G.

În ceea ce privește tehnologia 5G, instituția precizează căla moment, ANRCETI nu a eliberat furnizorilor nicio licență pentru dreptul de utilizare a unor astfel de frecvențe”. Totodată, în comunicat se precizează că „în anul 2019, unii furnizori au prezentat în premieră, în cadrul evenimentelor publice, avantajele și capacitățile noii tehnologii”, însă „furnizorii nu dețin careva acte permisive ale ANRCETI și nu desfășoară testarea și exploatarea rețelelor și echipamentelor 5G pe teritoriul Republicii Moldova.”

5G nu provoacă virusuri, doar radiații

Teoriile conspirației sunt dezmințite de fizicianul român, Cristian Presură, stabilit în Regatul Țărilor de Jos, cercetător la Centrul de cercetare Philips Research Eindhoven. Într-un video publicat pe canalul său de Youtube, Presură respinge afirmația că tehnologia wireless 5G a creat noul coronavirus. Cu referire la teoria lui Cowan, el spune că ea „nu poate să fie adevărată pentru că, dacă în 1918, lansarea noilor rețele electrice ar fi provocat pandemia de gripă spaniolă, atunci ea trebuia să apară în fiecare an, ceea ce nu s-a întâmplat”. Presură precizează că rețelele 5G înseamnă comunicații prin unde radio, iar radiațiile nu provoacă virusuri.

 Sursa: Fizica cu Cristian Presură

OMS:  Virusurile NU se răspândesc prin undele radio

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a dezmințit mai multe mituri despre coronavirus. Potrivit OMS, „virusurile nu se pot deplasa prin undele radio sau prin rețelele mobile”, iar COVID-19 este răspândit de persoanele infectate prin strănut sau tușit. OMS afirmă că până în prezent nu există dovezi că 5G poate dăuna sistemului imunitar. Încălzirea țesuturilor este principalul mecanism de interacțiune între câmpurile de radiofrecvență și corpul uman.

Sursa: Organizația Mondială a Sănătății 

          

Mariana Jacot,

Stopfals.md

29 aprilie 2020 3330

Relevant

Comments 0