Portalul care te protejează de falsuri

Fals: Termometrul non-contact și termoscanerul „marchează” oamenii

15 mai 2020 3435
Articole, COVID-19
Colaj

„Nu acceptați termometrul cu laser pe frunte! Mare atenție!” și „Feriți-vă de termoscanere, ele marchează izotopic oamenii” – sunt două îndemnuri vehiculate în spațiul virtual odată cu introducerea măsurilor anti-COVID-19. Unul dintre articolele despre „pericolul” celor două instrumente destinate măsurării temperaturii corpului a fost publicat săptămâna trecută pe portalul Flux.md. Cu ajutorul unui doctor în științe fizico-matematice de la Departamentul de Microelectronică și Inginerie Biomedicală a Universității Tehnice a Moldovei (UTM) și al specialiștilor Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (AMDM), portalul StopFals.md a verificat dacă aceste aparate „marchează” în vreun fel oamenii.

Ca sursă a articolului publicat pe portalul Flux.md este indicat blogul cu tematică religioasă și anti-vaccin, cu denumirea Lumina pentru candela din suflet. La câteva zile de la publicare, articolul a  fost șters de pe acest blog, însă acesta poate fi găsit în memoria  cache a Google. Același mesaj este transmis și de alte resurse cu profil religios, dar și în rețele sociale, unde oamenii sunt îndemnați să nu accepte să li se măsoare febra cu termometre digitale. Îndemnuri similare sunt transmise și în diferite grupuri, inclusiv prin viber si whatsapp.

Colaj

Ce fel de termometre non-contact sunt utilizate la noi?

Odată cu declararea stării de urgență din cauza epidemiei COVID-19, în magazinele mari și în unele instituții publice, la intrare, oamenilor le este măsurată temperatura corpului cu ajutorul unor termometre ce nu se ating de piele. Ele pot fixa temperatura dacă sunt îndreptate spre frunte sau încheietura mâinii, la o distanță de câțiva centimetri. Este o măsură de depistare a persoanelor care pot prezenta simptome, pentru izolarea și tratarea acestora. 

Dispozitivele medicale sunt introduse pe piața din Republica Moldova doar cu acordul Agenției Medicamentului, în baza Legii cu privire la dispozitivele medicale, adoptată în anul 2017. În prezent, în Registrul de Stat al Dispozitivelor Medicale sunt înregistarte 15 modele de termometre cu infraroșu non-contact, toate de la producători chinezi.

Agenția Medicamentului ne informează că orice dispozitiv medical, inclusiv „termometrele non-contact cu infraroșu”, care este marcat CE și care urmează a fi plasat pe piață, indispensabil, este supus unei proceduri speciale de evaluare a conformității, unde se confirmă documental-tehnic că riscurile evaluate nu depășesc beneficiile acestui dispozitiv”. Marcajul CE arată că aparatul este fabricat în conformitate cu cerințele legislației în ce privește siguranța, performanța, beneficiile etc. Potrivit AMDM, în R. Moldova, procedura de notificare a dispozitivelor medicale care dețin marcaj CE a fost stabilită în baza directivelor europene 93/42, 98/79 și 90/385, aprobate de Consiliul Europei.

Cum funcționează termometrele non-contact? Este posibil ca ele să marcheze” oamenii?

„Termometrele electronice actuale, cu sau fără fascicul laser, inclusiv cele utilizate în unitățile comerciale, nu prezintă pericol pentru sănătatea omului, adică sunt inofensive. De ce? Cu ajutorul unor microsenzori foarte sensibili, ele înregistrează emisia termică infraroșie, care este răspândită de către anumite porțiuni ale corpului. Patologiile existente în corp ridică temperatura, care majorează intensitatea emisiei infraroșii, aceasta fiind înregistrată de senzorul electronic. Circuitul electronic din termometru transformă intensitatea infraroșie și o afișează pe ecranul temometrului în valori de grade Celsius, exemplu: 36,8 0C, sau 39,06 0C, sau altă temperatură. Intensitatea emisiei nu este mare, de aceea și distanța recomandată pentru măsurare se recomandă a fi 10-15 cm până la suprafața pielii (locuri cu pielea subțire)”, ne-a explicat Ion Pocaznoi, doctor, conferențiar universitar la Departamentul de Microelectronică și Inginerie Biomedicală al UTM.

Cât privește afirmația din articolul publicat de Flux.md că „odată marcată fruntea omului respectiv, acea marcare va sta și va dăinui în acel om pentru totdeauna!”, Ion Pocaznoi explică că lumina roșie nu este altceva decât un mijloc de a vizualiza un loc concret: „Fasciculul laser este folosit pentru a vizualiza locul supus măsurării. Este un fascicul de lumină roșie, emis de un emițător pe bază de semiconductor, de o putere mică, asemănător celor pe care le emit dispozitivele de măsurare a dimensiunilor/distanțelor în domeniul construcțiilor, ori asemănător unui arătător cu fascicul roșu (ori de culoare verde, albastru) folosit de profesori la tablă în procesul de instruire”.

Termoscanerele sunt inofensive?

În articolul citat este criticată intenția autorităților din România de a instala termoscanere în instituții publice și chiar în transportul public, ca măsură anti-COVID-19. În Republica Moldova termoscanere au fost utilizate până de curând la aeroport, acum unul dintre ele fiind folosit la Vama Leușeni. „Pe lângă inchiziția cu vaccinurile cu cip, statul antihristic mai urmărește și altceva – marcarea izotopică a oamenilor – marcare ce vor să o facă pe ascuns pretextându-se luarea temperaturii oamenilor!”, se afirmă în articolul de pe Flux.md.

„Termoscanerul/termovizorul este un dispozitiv multifuncțional care poate măsura temperatura de la o distanță mult mai mare decât termometrul electronic, operatorul nefiind supus pericolului de contaminare. Dispozitivul cuprinde o suprafață mai mare de corp/tot corpul, receptorul de unde infraroșii se poate mișca (scanare) în diferite direcții, este mai sensibil, mai exact, datorită unui alt tip de senzori. În caz de înregistrare a unei temperaturi neadmisibile/simptomatice, are loc transmiterea informației către operator. Totodată, termoscanerul are posibilitatea de filmare, memorare. Principiile fizice actuale folosite în termoscaner nu au funcția de „marcare izotopică” a omului”, explică doctorul în științe tehnice Ion Pocaznoi.

Marcarea izotopică este un procedeu folosit în chimie și biochimie, pentru a ajuta la studierea reacțiilor și interacțiunilor chimice. În această tehnică, unul sau mai mulți dintre atomii moleculei studiate sunt substituiți unui atom cu același element chimic, dar al unui izotop diferit.

Viorica Zaharia

Stopfals.md

 

 

15 mai 2020 3435

Relevant

Comments 0