Portalul care te protejează
de falsuri

FALS: testele PCR nu detectează infecția activă SARS-COV-2

11 martie 2022 544
Articole, COVID-19
Imagine simbol/Ziareonline.ro

Folosirea testelor PCR este parte a unei mari minciuni, întrucât aceste teste au fost elaborate pentru a fi utilizate în alte scopuri, nu ca instrument de diagnosticare, se afirmă într-un articol de pe Mejdurecie.md, portal care publică periodic dezinformări despre COVID-19 și vaccinare. În textul preluat de pe Fondsk.ru se spune că un „tribunal internațional” autoproclamat, format din avocați și juriști din diferite țări, susține că testele PCR, folosite inclusiv în Republica Moldova, nu sunt în stare să detecteze infecția activă SARS-COV-2.

„Ana Garner (o persoană care ar fi prezentat un raport referitor la PCR – n.n.) a făcut trimitere la inventatorul acestui test, Kary Mullis, care a primit premiul Nobel pentru inventarea metodei reacției polimerice în lanț (eng: polymerase chain reaction). El a decedat în anul 2019 și a spus de multe ori că metoda lui nu este destinată folosirii în calitate de instrument de diagnosticare. Toți cei care îl folosesc știu că acest test nu poate depista infecția activă. Directorul Institutului de virusologie din Germania, doctorul Christian Drosten, știa despre asta foarte bine, dar a pregătit «fundamentarea științifică» pentru utilizarea tehnologiei PCR la diagnosticarea COVID-ului. Între timp testarea cu ajutorul PCR a fost și rămâne lipsită de sens, minciunoasă, care răspândește panică și care permite organizatorilor «pandemiei» să stabilească un control riguros asupra oamenilor”, se spune în articolul publicat de Mejdurecie.md.

Jurnaliștii specializați pe verificarea faptelor de la cotidianul francez Le Monde au verificat afirmația despre inventatorul tehnologiei PCR și au constatat că este un fals. Americanul Kary Mullis într-adevăr este inventatorul testului PCR și a primit în anul 1993 Premiul Nobel pentru Chimie, dar nimic nu sugerează că el și-ar fi negat ulterior metoda de depistare, cu atât mai puțin referitor la detectarea noului coronavirus, or, cercetătorul american a murit la 18 august 2019, cu câteva luni înainte de apariția virusului responsabil de Covid-19, notează Le Monde.

Dezinformarea vine dintr-un articol despre SIDA, publicat în 1996, semnat de o persoană John Lauritsen, care făcea trimitere la Kary Mullis, dar fără să-l citeze exact. Autorul punea sub semnul întrebării eficacitatea reală a testelor PCR pentru diagnosticarea SIDA. „Aceste teste nu pot detecta deloc viruși liberi, infecțioși; pot detecta doar proteine ​​despre care se crede, în unele cazuri în mod greșit, a fi unice pentru HIV. Testele pot detecta secvențe genetice ale virușilor, dar nu virușii în sine”, spunea autorul, referindu-se la HIV. Astfel, aceste afirmații au fost scoase din context, trunchiate, și atribuite inventatorului tehnologiei PCR.

Solicitată de Stopfals.md, șefa Direcției testare de laborator a Agenției Naționale de Sănătate Publică, Olga Burduniuc, explică de ce afirmația că testul PCR nu poate detecta infecția activă este un fals: „Acest tip de test se folosește de mult timp în diagnosticul tuturor maladiilor infecțioase. Este o metodă de sinteză, care constă din amplificarea materialului genetic în vitro, adică în eprubete, nu în organismul uman, pentru a detecta anumite gene de interes sau un anumit microorganism, un patogen. Ceea ce putem obține prin testul PCR este evidențierea microbului care a cauzat boala chiar dacă acest microb este într-o cantitate foarte mică. Asta nu pot face alte teste, de exemplu, testul rapid. Acolo dacă încărcătura virală nu este în cantitatea necesară noi avem un rezultat fals negativ. Aici vom avea un rezultat veridic. Totodată, acest test ne permite să punem diagnosticul atât pacienților care se află în faza incipientă, cât și celor aflați în faza de manifestare a bolii și în faza cronică”.

Referitor la afirmația că folosirea tehnologiei PCR pentru depistarea coronavirusului nu ar fi fundamentată științific, specialista spune că dacă nu ar fi avut validare științifică, această metodă nu ar fi putut fi utilizată. „Principiul general la testarea COVID-19 nu diferă de cel folosit în cazul altor maladii infecțioase. Totuși, pentru a monta această reacție, noi avem nevoie de anumiți praimeri*. Când a început pandemia, savanții s-au unit și au lucrat în comun asupra elaborării acestora, iar deja în februarie 2020 noi am avut acești praimeri elaborați și în această lună metoda a fost autorizată pentru a putea fi utilizată în laboratoare. Deci a fost validată tot de comunitatea științifică, de cercetători. Orice metodă, până nu este validată de comunitatea științifică, noi, cei din laborator, nu o putem utiliza”, a mai explicat Olga Burduniuc, șefa Direcției testare de laborator a Agenției Naționale de Sănătate Publică.

Viorica Zaharia,

Stopfals.md

*Praimeri - secvențe de AND care sunt sintetizați chimic pentru a detecta virusul care cauzează Covid-19, dar și alte boli infecțioase.

11 martie 2022 544

Relevant

Comments 0