Portalul care te protejează
de falsuri

FALS: Thailanda se pregătește să declare „nevalide” contractele de livrare a vaccinurilor Pfizer 

28 februarie 2023 405
Articole, COVID-19
Colaj

În luna februarie curent, portalul Noi.md a publicat un articol în care se afirmă că Thailanda se pregătește să anuleze contractele de livrare a vaccinurilor Pfizer după ce Prințesa Thailandei, Bajrakitiyabha Narendira Debyavati ar fi intrat în comă la aproximativ trei săptămâni de la administrarea celei de-a treia doze de vaccin. Aceasta afirmație este falsă, fiind promovată de un medic conspiraționist. 

Noi.md citează site-ul Secretra.com, înregistrat în Rusia, care publică cu regularitate texte împotriva vaccinării și promovează diferite teorii ale conspirației despre COVID-19.

În articol se spune că „la mijlocul lunii decembrie a anului trecut, la aproximativ trei săptămâni de la administrarea celei de-a treia doze de vaccin Pfizer, Prințesa Thailandei, Bajrakitiyabha Narendira Debyavati, în vârstă de 44 de ani, și-a pierdut cunoștința, iar apoi a căzut în comă, după cum a anunțat o serie de mass-media străine. Înainte de vaccinare, prințesa nu se plângea de nimic, era absolut sănătoasă”. Site-ul rusesc și Noi.md mai scriu că „Thailanda se pregătește să declare „nevalide” contractele privind livrarea vaccinurilor Pfizer și să ceară despăgubiri de la producător” . 

Cu scopul evident de a descuraja imunizarea, autoarea articolului își expune propria opinie, inducând ideea falsă că pandemia ar fi fost planificată: „nu este surprinzător faptul că, după pandemia COVID-19, mulți susținători ai imunizării au început a fi mai precauți față de vaccinare. Și toate acestea din cauza faptului că devin tot mai puternice opiniile potrivit cărora adevăratul scop al vaccinării nu este sănătatea națiunilor, ci reducerea populației lumii prin injectarea unor preparate care provoacă schimbări în organismul omului la nivelul genelor”. 

Informații false, distribuite de un medic conspiraționist 

Articolul publicat de Secretra.com și preluat de Noi.md induce cititorii în eroare. Potrivit portalului american de verificare a faptelor Snoopes.com, prințesa Bajrakitiyabha într-adevăr era în comă în luna decembrie, însă orice legătură cu vaccinarea este în întregime speculativă, fără dovezi și promovată de conspiraționistul Sucharit Bhakdi, un microbiolog germano-thailandez, care a denigrat campaniile de vaccinare împotriva COVID-19. Snoopes scrie că guvernul thailandez a declarat în mod explicit că afirmațiile făcute de Bhakdi sunt mincinoase, descriindu-le drept „știri false”. 

Departamentul de Control al Bolilor din Thailanda a negat public afirmația că țara nu mai oferă vaccinul Pfizer/BioNTech. Într-un mesaj pe Facebook, instituția a  postat o captură de ecran a interviului lui Bhakdi cu avertismentul: „NU DISTRIBUIȚI ȘTIRI FALSE!” 

Prințesa a intrat în comă din cauza unei infecții 

Potrivit unui alt portal de verificare a faptelor din SUA, Washingtoninformer.com, prințesa thailandeză a intrat în comă din cauza unei aritmii severe, cauzată de inflamația inimii în urma unei infecții cu micoplasmă (un tip de bacterie care afectează de obicei plămânii, pielea sau tractul urinar). Micoplasma la plămâni este o cauză comună a pneumoniei, dar în cazuri rare se poate răspândi în alte părți ale corpului, inclusiv inima. 

Alte falsuri, distribuite de Noi.md 

Portalul Noi.md a publicat și anterior articole în care sunt discreditate vaccinurile împotriva COVID-19. La începutul anului trecut, în plină campanie de vaccinare, site-ul a publicat un text în care anunța că: În Brazilia, un copil a făcut stop cardiac după ce a fost vaccinat împotriva COVID-19”. Fără argumente, autorul menționa că o fetiță de 10 ani a făcut stop cardiac după ce i-ar fi fost administrat vaccinul Pfizer împotriva noului tip de coronavirus, afirmație dezmințită de portalul Stopfals.md. În realitate, fetița despre care este vorba nu a avut nicio reacție la vaccinul anti-COVID, iar medicii brazilieni au constatat că ea a leșinat din cauza unei boli congenitale. 

Elena Bacaliuc, studentă la Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării USM,  

pentru Stopfals.md 

 

 

28 februarie 2023 405

Relevant

Comments 0