Portalul care te protejează de falsuri

FALS: Toate necazurile noastre vin de la donatorii străini

13 noiembrie 2020 1764
Articole
Colaj: Stopfals.md

Deputatul socialist Nicolae Pascaru a declarat recent la un post de televiziune cu politică editorială pro-Kremlin că R. Moldova are numai de suferit din cauza sprijinului oferit de donatorii străini. Politicianul spune că „Occidentul mai întâi varsă bani, apoi face revoluții colorate”, inducând mesajul că donatorii străini s-ar implica și în alegeri, susținând organizațiile neguvernamentale, iar acestea, la rândul lor, ar promova-o pe candidata pro-europeană la alegerile prezidențiale, Maia Sandu. Aceste declarații nu corespund adevărului și sunt prezentate speculativ în scop politic și electoral. În condițiile austerității bugetului Republicii Moldova, țara noastră are mare nevoie de ajutoare din exterior, iar cea mai mare parte a acestora sunt îndreptate în domeniile pe care autoritățile nu le pot acoperi, îmbunătățind nivelul de trai al cetățenilor moldoveni prin sistemele de apeduct și canalizare, de iluminare stradală, de susținere a afacerilor mici și mijlocii etc. 

„Ajutoare transformate în revoluții colorate”

În interviul publicat pe canalul de Youtube al postului TV REN Moldova, N. Pascaru promovează mesajul că ONG-urile sunt susținute de Occident pentru a pregăti o „revoluție colorată”. „Noi înțelegem că împotriva noastră vin forțe foarte puternice, împotriva noastră vin ONG-uri foarte bogate din R. Moldova, (...) care sunt apropiate oficiului Maiei Grigorievna (n.r. Maia Sandu) și ei foarte puternic sunt finanțați din exterior. (...) Oamenii trebuie să înțeleagă că toate necazurile care au fost făcute pe teritoriul fostei Uniuni Sovietice ei au făcut cu ajutorul ONG și toate aceste tehnologii colorate, a spus N. Pascaru.

După difuzarea acestui interviu, site-ul Bloknot-moldova.md a publicat articolul «Все наши беды - от зарубежных доноров» (în traducere: „Toate necazurile noastre vin de la donatorii străini”) în care este citat deputatul PSRM Pascaru, atacând și acuzând că toate năpastele țării noastre se trag din cauza... donatorilor străini. „Sprijinul Occidentului este pricina tuturor necazurilor Moldovei, deoarece, pe lângă sprijin, sunt o serie de efecte secundare pe care politicienii din Occident, desigur, nu le menționează niciodată. Oamenii trebuie să înțeleagă că toate necazurile ne sunt aduse de donatori străini, care varsă mai întâi bani, apoi fac revoluții de culoare”. La sfârșitul știrii, Bloknot-moldova.md a plasat și un sondaj cu întrebarea: „Banii din Occident sunt un rău?”, iar peste 88% din cei care au răspuns, au spus „da”. 

Cifrele îl contrazic pe Pascaru

Afirmațiile deputatului socialist că sprijinul Occidentului pentru R. Moldova nu are efecte benefice pentru țara noastră nu corespund adevărului și sunt prezentate speculativ în scop politic și electoral. În ultimii ani, atât Uniunea Europeană (UE) și țările membre UE, cât și Statele Unite ale Americii (SUA) și alți parteneri de dezvoltare au oferit donații generoase R. Moldova, dar și credite avantajoase care au ajutat țara noastră să se dezvolte și să contribuie la îmbunătățirea calității vieții cetățenilor moldoveni. Portalul Stopfals.md a solicitat informații de la cei mai mari parteneri externi care au ajutat R. Moldova în ultimii ani. Mai jos vă prezentăm date și cifre despre asistența și impactul unor proiecte implementate și în derulare, finanțate de UE și SUA. 

Impactul practic al asistenței UE oferite Republicii Moldova

Prin suportul financiar oferit de UE Republicii Moldova sunt susținute constant domenii cheie din economie, social, educație, justiție. În ultimii ani, din banii contribuabililor europeni acordați Republicii Moldova, s-au creat mai multe întreprinderi mici și mijlocii (IMM), contribuind la crearea și menținerea a zeci de mii de locuri de muncă. Tot cu sprijinul UE au fost create incubatoare de afaceri în diverse regiuni ale țării.  

UE oferă sprijin generos și domeniului agrar, dar și pentru dezvoltarea zonelor rurale din R. Moldova. Astfel, investițiile au dus la creșterea competitivității sectorului agroalimentar și a consolidat sectorul de aprovizionare cu apă și canalizare, iar mii de familii au fost conectate la sisteme sigure de apeduct, canalizare, iluminare stradală. Totodată, mii de fermieri au primit asistență financiară pentru modernizarea întreprinderilor, restructurarea serelor, înființarea plantațiilor de pomi fructiferi și de viță de vie. Au fost realizate proiecte investiționale în infrastructura drumurilor și a transportului.

În domeniul educației, în perioada 2015-2019, mii de studenți și cadre din sfera academică au beneficiat de burse Erasmus+. UE a susținut reformele în justiție și poliției și continuă să sprijine soluționarea pașnică a conflictului transnistrean, construind „poduri peste Nistru” care sunt, de fapt, acțiuni comune desfășurate de autoritățile publice locale și organizații neguvernamentale de pe ambele maluri.

Asistența din partea poporului american

Statele Unite ale Americii (SUA) se numără prin cei mai mari donatori ai Republicii Moldova, suportul fiind oferit în mare parte prin intermediul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Datorită ajutoarelor americane, au fost implementate diverse proiecte importante pentru dezvoltarea țării și creșterea bunăstării cetățenilor noștri. La momentul actual, sunt în desfășurare proiecte cu un buget total de peste 100 de milioane de dolari îndreptate spre consolidarea capacităților administrațiilor locale pentru a satisface nevoile cetățenilor prin îmbunătățirea calității și accesului la serviciile municipale, implicarea cetățenilor în guvernarea locală; activități de reformare a sectorului justiției, dar și de transparentizare a activității unor instituții de drept. SUA sprijină sectorul agro-alimentar pentru îmbunătățirea calității produselor și a serviciilor moldovenești, astfel încât sectorul privat din Moldova să poată concura cu cele din UE, dar și din alte țări; sunt implementate proiecte de îmbunătățire a mediului de afaceri și comercial al R. Moldova, ajutând la formarea parteneriatelor între instituțiile guvernului și sectorul privat. Vedeți aici și aici informații despre proiectele implementate de USAID Moldova în R. Moldova.

Beneficiarii finali sunt cetățenii

În opinia lui Mihai Mogîldea, expert în domeniul integrării europene la Institutul de Politici și Reforme Europene (IPRE), mesajul transmis de deputatul socialist lovește nu doar în donatori și ONG-uri, dar și în cetățenii noștri: „Beneficiarii finali ai asistenței externe recepționată de către aceste organizații, dar și alte sute de ONG-uri și grupuri de acțiune locală din raioanele R. Moldova sunt cetățenii moldoveni care au beneficiat, printre altele, de servicii sociale, de sănătate și educație mai bune. Mai mult decât atât, datorită implicării societății civile, cetățenii sunt mai conștienți de drepturile și libertățile acestora și își dezvoltă gândirea critică în raport cu inițiativele promovate de diferite forțe politice”. Expertul susține că afinitatea politică dintre un anumit partid și organizațiile societății civile, invocată în interviul lui Pascaru, reprezintă o speculație și o încercare de a dezinforma publicul larg.

 Articole trase la indigo despre o presupusă revoluție colorată” pregătită de Occident

Narativul „revoluțiilor colorate” este promovat intens de portalurile pro-Kremlin. Articole similare care induc ideea că atât UE, cât și SUA provoacă proteste cu intenția de a se amesteca în treburile interne ale Republicii Moldova, au fost publicate atât în presa de limba română, cât și în cea de limbă rusă:

Sputnik.md: „Scenariu ”revoluționar” pentru Moldova: Narîșkin dezvăluie planul SUA

Noi.md:Dodon: Un „maidan” ar putea avea loc numai cu implicarea unor forțe străine

PravdoRub.md:Igor Dodon: Există trei scenarii pentru desfășurarea evenimentelor după alegerea șefului statului”

PravdoRub.md:Dacă Maia Sandu va pierde alegerile, forțele occidentale vor dori să se răzbune”

Enews.md:Șapovalov cu privire la declarația lui Narîșkin: ambasadorul SUA intervine cu adevărat în treburile Moldovei

Moldova-suverana.md:Scenariu ”revoluționar” pentru Moldova: Narîskin dezvăluie planul SUA

Politics.md:Destabilizarea postelectorală a Republicii Moldova, un scenariu extern

Același narativ despre „revoluții coloarate” organizate cu influență externă este promovat de presa pro-Kremlin și în alte țări, unde Federația Rusă vrea să-și impună influența. Pe portalul EUvsDisinfo, proiectul Grupului East StratCom din cadrul Serviciului European de Acțiune Externă, sunt dezmințite o serie de articole care transmit mesaje similare în Georgia, Ucraina, Armenia, Belarus. De fapt, manifestațiile publice și protestele la care se face trimitere în articole sunt organizate de cetățenii nemulțumiți de fraudarea alegerilor, de dictatura instaurată în unele țări sau de nivelul de corupție în aceste țări.

Sursa: EUvsDisinfo

Canal cu conexiuni ruseşti

REN Moldova este un post TV care restransmite emsiunile postului REN TV din Rusia. Într-o investigație publicată în 2018 pe portalul Anticorupție.md, jurnaliștii au scris că proprietar al REN Moldova este Teleproiect SRL, fondat de Agenţia de Televiziune Intermedia SRL, deţinută de Veaceslav Fiodorov.

Mariana Jacot,

Stopfals.md

13 noiembrie 2020 1764

Relevant

Comments 0