Portalul care te protejează
de falsuri

FALS: Un prezentator de televiziune din Brazilia a făcut stop cardiac după ce s-a vaccinat împotriva Covid-19

11 ianuarie 2022 500
Articole, COVID-19
Colaj

Săptămâna trecută, site-ul Flux.md, cunoscut ca promotor al teoriilor conspirației despre noul coronavirus și vaccinare, a publicat un articol în care afirmă că un cunoscut jurnalist brazilian ar fi făcut stop cardiac în timpul unei emisiuni în direct la doar o săptămână după ce și-a administrat doza de rapel împotriva Covid-19. Astfel, site-ul induce ideea că vaccinul ar fi fatal. În realitate, prezentatorul de televiziune a suferit un stop cardiac din cauza unei probleme congenitale la inimă, despre care nu a știut nimeni.

Flux.md a scris că prezentatorul de televiziune Rafael Silva a suferit un stop cardiac în timpul unei emisiuni în direct, la o săptămână după ce a primit vaccinul de rapel COVID-19”, „Săptămâna trecută, prezentatorul TV s-a lăudat pe rețelele de socializare că a primit rapelul. El a postat acest tweet pe 28 decembrie: „Trăiască a treia doză. Îmi pare rău pentru cei care nu au această oportunitate. Vaccinurile salvează vieți”. În text este inserat și un video în care jurnalistul se prăbușește în timp ce prezenta emisiunea.

Medicul care îl tratează pe Rafael: jurnalistului i s-a făcut rău din cauza unei boli cardiace congenitale

În realitate, cauza stopului cardiac al jurnalistului nu are legătură cu vaccinul anti-Covid sau calitatea acestuia. Potrivit portalului de fact-checking din Peru Verificador LR, Rafael Silva s-ar fi prăbușit din cauza unei boli cardiace, care nu fusese identificată anterior. Kadu Lopes, un coleg al jurnalistului, spune că medicii resping ipoteza că problema cardiacă ar fi apărut ca urmare a unor efecte secundare post-vaccinare, mai degrabă fiind vorba de o complicație a unei boli genetice la inimă. „Mulți oameni rău-intenționați politizează subiectul vaccinului pe care Rafa l-a administrat recent. S-a afirmat că i s-a făcut rău brusc de la a treia doză. Potrivit specialiștilor, această suspiciune este exclusă. Medicul care îl tratează pe Rafael a indicat că are o boală cardiacă congenitală, adică s-a născut cu această problemă cardiacă despre care nimeni nu știa și nu îi fusese depistată până acum”, a explicat Kadu Lopes.

Verificador LR este platforma de verificare a faptelor, gestionată de ziarul peruan La República, cel mai bine vândut ziar din țară. Brazilia și Peru sunt două state vecine din America de Sud.

Platformele anti-vaccin promovează falsuri

Flux.md citează site-ul românesc Activenews.ro, cunoscut la fel ca o platformă anti-vaccinare. Ambele surse citează un alt site – Covidworld.com, creat în SUA în august 2021, care pretinde că le oferă cititorilor cazuri verificate despre bolile și decesele survenite după imunizarea împotriva Covid-19, însă în realitate promovează speculații și falsuri despre vaccinuri.

Lilia Zaharia

Stopfals.md

 

 

 

11 ianuarie 2022 500

Relevant

Comments 0