Falsuri recente
Cel puțin 20 de portaluri din Rusia au publicat articole în care afirmă că Uniunea Europeană (UE) duce negocieri cu producătorul vaccinului rusesc „Sputnik-V”. Pentru a promova narativul că vaccinul rusesc este solicitat de UE, site-urile au interpretat tendențios declarațiile unor oficiali ai Comisiei Europene și au distorsionat adevărul. În realitate, UE nu numai că nu a început negocieri cu dezvoltatorul vaccinului rusesc, dar nici măcar nu l-a contactat.
La 25 noiembrie 2020, Agenția rusă de știri TASS a publicat articolul «ЕС начал переговоры с производителем вакцины "Спутник V"», (în traducere: „UE a început negocierile cu producătorul vaccinului rusesc împotriva coronavirusului”), în care se afirmă că Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) ar fi început discuțiile preliminare cu producătorul vaccinului rus „Sputnik-V”, iar acest lucru ar fi fost confirmat de către un oficial european, Stefan de Keersmaecker. Însă în citatul atribuit acestuia nu se spune nimic despre „negocieri”. Astfel, Stefan de Keersmaecker spune următoarele: «Европейское агентство по лекарственным препаратам пока не получило запрос на сертификацию российской вакцины от COVID-19. Однако в агентство обратилась компания - производитель вакцины, они сейчас находятся на ранней стадии обсуждения вакцины» (în traducere: „Agenția Europeană a Medicamentului nu a primit deocamdată cerere de certificare a vaccinului rusesc împotriva COVID-19. Însă la Agenție s-a adresat compania producătoare, acum ei se află la etapa preliminară a discuțiilor”). Astfel, afirmațiile din articolul publicat de TASS privind „începutul negocierilor” sunt o manipulare.
La scurt timp, un articol similar a fost publicat și de portalul Ria.ru care a titrat, fără a indica sursa informației: «Агентство ЕС по лекарствам начало переговоры с производителем „Спутник V”» (în traducere: „Agenția UE pentru medicamente începe negocierile cu producătorul „Sputnik-V”).
Articolul publicat de TASS a fost preluat și de portalul rusesc Kp.ru cu titlul: «Евросоюз начал переговоры с производителем российской вакцины от коронавируса» (în traducere: „UE a început negocierile cu producătorul vaccinului rusesc împotriva coronavirusului”). Un cititor al site-ului a remarcat că titlul articolului este manipulator și se întreabă în comentarii: „Deci UE a ÎNCEPUT negocierile? Sau totuși, potrivit articolului, PRODUCĂTORUL rus A CONTACTAT UE?”, a scris acesta.
Titluri trase la indigo
Alte portaluri cu politică editorială pro-Kremlin au titrat că Europa „a uitat de mândrie” și, chipurile, ajunge tot la vaccinul rusesc. Astfel, Tsargrad.tv a titrat: «Европа проглотила гордость и начала переговоры с производителем вакцины „Спутник V”» (în traducere: „Europa a înghițit mândria și a început negocierile cu producătorul de vaccin „Sputnik-V”). În acest articol, se fac afirmații ironice pe seama UE și este interpretat tendențios mesajul președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen: „După declarații repetate despre refuzul vaccinului rus, UE a început în mod neașteptat negocieri cu producătorul „Sputnik-V”. (...) Anterior, șeful Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a recunoscut că, pe lângă contractele deja semnate pentru furnizarea de vaccinuri cu șase firme occidentale, UE negociază și cu al șaptelea. Ea nu a specificat care, dar acum totul s-a așezat la locul său”, se spune în articolul publicat de Tsargrad.tv. Tot aici se menționează că: „aceeași Comisie Europeană a declarat în repetate rânduri că vaccinul rus nu va face parte din strategia UE de vaccinare. Cu toate acestea, bunul simț pare să fi prevalat asupra convingerilor politice, cel puțin în Europa”.
La 26 noiembrie, mai multe portaluri au preluat articolul integral cu titluri identice: Russian.rt.com, Gazeta.ru, Gazeta.spb.ru, Rg.ru, 1prime.ru, Vz.ru, 31tv.ru, Runews24.ru, Pravda.ru, Ndn.info, Runews24.ru, Rossaprimavera.ru, Iz.ru, Dumatv.ru, Inc-news.ru, Glas.ru, Oreanda.ru.
Și Sputnik.md din R. Moldova a titrat „UE a demarat negocieri cu producătorii Sputnik V”. Articole similare au fost publicate și de unele surse media din România: Radiooltenia.ro, Doctorulzilei.ro.
Nu există negocieri cu producătorul vaccinului rusesc
Contactat de portalul Stopfals.md, Stefan de Keersmaecker, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, responsabil pe probleme de sănătate publică, siguranță alimentară şi transport, a declarat că dezvoltatorii vaccinului rusesc au luat legătura cu Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) și nu invers, așa cum titrează presa pro-Kremlin. „Comisia nu deține date cu referire la acest vaccin rusesc. De asemenea, EMA nu a primit o autorizare de introducere pe piață a unui astfel de vaccin. Cu toate acestea, EMA a fost contactat de dezvoltator și se află în discuții incipiente cu acesta”, a specificat oficialul european.
Totodată, pe site-ul Agenției Europene a Medicamentului nu există nicio informație care ar confirma speculațiile din articolele publicate de sursele media pro-Kremlin despre „negocieri cu producătorul de vaccin rusesc”.
Amintim că Agenția Europeană a Medicamentului este o agenție descentralizată, responsabilă de evaluarea științifică, supravegherea și monitorizarea siguranței medicamentelor în UE. EMA servește o piață de peste 500 de milioane de oameni care trăiesc în UE.
UE optează pentru vaccinuri produse în Europa
Comisia Europeană (CE) a semnat contracte pentru pre-comanda vaccinurilor cu șase companii: Moderna, AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica NV, BioNTech-Pfizer și CureVac. Potrivit unui comunicat al CE, publicat pe 25 noiembrie 2020, „semnarea acestor contracte va extinde portofoliul deja larg de vaccinuri care urmează să fie produse în Europa. Acest portofoliu diversificat de vaccinuri va asigura faptul că Europa este bine pregătită pentru campania de vaccinare de îndată ce vaccinurile se vor dovedi a fi sigure şi eficiente”.
Președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen a declarat, într-o postare pe Twitter, afirmă că cetățenii europeni ar putea fi vaccinați împotriva coronavirusului chiar de la sfârșitul acestui an: „Există lumină la capătul tunelului. CE a asigurat contracte cu șase companii de vaccinuri. Primii cetățeni din drapelul Uniunii Europene, ar putea fi deja vaccinați înainte de sfârșitul lunii decembrie. Statele membre trebuie să se pregătească acum pentru vaccinări. Acesta este biletul nostru pentru această pandemie”.
Instrumente de propagandă
Agenția guvernamentală de știri TASS are zeci de birouri în regiunile Rusiei, 63 de reprezentanțe în 60 de țări ale lumii. Directorul general al agenției este Serghei Mihailov care a fost inclus în 2016, împreună cu încă 16 șefi de instituții media propagandistice din Rusia, în lista sancțiunilor individuale ale Ucrainei.
Ria.ru este portalul agenției ruse de știri „RIA-Novosti”, fondată în 2013 de agenția „Rossya Segodnea”, fondată în 2013 prin decretul lui Vladimir Putin și condusă de Dmitri Kiseliov, comentator TV inclus pe lista sancțiunilor UE. RIA Novosti are sediul la Moscova și operează cu aproximativ 80 de birouri internaționale.
Kp.ru este portalul cotidianului „Komsomolskaya Pravda”, editat la Moscova. În R. Moldova, „Komsomolskaya Pravda-Basarabia” SRL, fondată de compania deputatului PSRM Corneliu Furculiţă, Exclusiv Media SRL, editează ziarul „Komsomolskaia Pravda v Moldove” și portalul Kp.md.
Sputnik.md este portalul din Moldova al Agenției Internaționale de Presă și Radio Sputnik, fondată de compania de stat „Rossya Segodnea” de la Moscova.
Aceste resurse informaționale, la fel ca și alte portaluri menționate mai sus publică preponderent articole cu caracter propagandistic, fiind instrumente media pro-Kremlin, cu politică editorială anti-UE, anti-SUA și anti-NATO.
Mariana Jacot,
Stopfals.md
Relevant
Comments 0