Portalul care te protejează de falsuri și manipulări mediatice

Falsuri recente

7 august 2020 156
Matematica unor instituții media politizate: „peste un milion” de beneficiari înseamnă, de fapt, circa 660 de mii  
30 iulie 2020 1979
FALS: Mai mulți ucraineni au decedat după ce li s-a administrat un vaccin american împotriva coronavirusului
27 iulie 2020 4029
O factură din Germania pentru „un test Covid-19” a pus pe jar câteva țări din Europa
23 iulie 2020 253
O promisiune electorală „rostogolită” de Igor Dodon de patru ani
20 iulie 2020 1328
VIDEO: Utilizarea măștilor NU provoacă hipoxie
17 iulie 2020 1253
CRONICA SITE-URILOR DE ŞTIRI FALSE: Banda metalică de la măştile medicale este o antenă 5G, iar părinții sunt obligați să plătească câte 1500 de euro pentru a cumpăra calculatoare
15 iulie 2020 2968
Igor Dodon își asumă rolul de autor al unei inițiative legislative... lansată de alții
14 iulie 2020 224
Falsuri și narative anti-americane în jurul protestelor din SUA
9 iulie 2020 161
Laboratoare de arme biologice americane, inventate de laboratoarele media pro Kremlin
8 iulie 2020 815
Atacul clonelor pe Facebook – noua tehnică de clickbait, atac cibernetic și discreditare politică
5 iulie 2020 2355
FALS: Utilizarea măștilor provoacă hipoxie
30 iunie 2020 258
CRONICA DEZINFORMĂRII 7
26 iunie 2020 200
CRONICA DEZINFORMĂRII 6
25 iunie 2020 631
FALS: În ultimii ani, nici un reprezentant al ONG-urilor în domeniul drepturilor omului nu a fost în penitenciare
15 iunie 2020 3762
Coronavirus „alarmă falsă” – un fake-news internațional care a prins în România și R.Moldova
15 iunie 2020 858
FALS: Începe ciparea populației în octombrie 2020!

FALS: USAID va acționa în judecată primăriile beneficiare ale Programului „Novateca”

21 noiembrie 2019 1070
Articole
Colaj

La 19 noiembrie curent, portalul Independent.md a publicat o știre în care se afirmă că Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) va acționa în judecată primăriile din câteva localități din sudul țării, beneficiare ale Programului „Novateca”, deoarece autoritățile locale au gestionat fraudulos banii destinați modernizării bibliotecilor sătești. USAID Moldova dezminte această informație, precizând că nu planifică să inițieze proceduri legale împotriva primăriilor.

În articolul “Surse: USAID va ataca în judecată mai multe primării din Moldova. E vorba de proiectul “Novateca”, Independent.md anunță că USAID va încerca să recupereze pe căi legale banii de la primăriile, unde „au dispărut banii oferiți pentru dotarea bibliotecilor cu computere, în cadrul proiectului „Novateca”. Cu trimitere la „surse demne de încredere ale portalului”, autorul afirmă că o echipă de revizori a verificat modul în care a fost implementat proiectul, finanțat din banii magnatului Bill Gates și a constatat că în unele biblioteci așa și nu au ajuns computerele pentru care au fost alocați bani. Potrivit portalului, cel mai mult s-a furat în municipiul Comrat, unde au ajuns doar câteva din cele peste o mie de calculatoare destinate bibliotecilor. „Unele instituții au rămas fără tehnică, iar angajatele de acolo ar fi spus că lucrează ca acum 20 de ani. Mai mult, bibliotecarele le-ar fi spus revizorilor că s-au pierdut fără urmă și banii pentru procurarea cărților. Încăperile nu au fost reparate capital și doar în câteva s-au făcut lucrări cosmetice. Puține dintre acestea s-au ales cu mobilier, fiind vorba însă de doar câteva obiecte pentru uns ochii”, se spune în articol. Portalul nu a solicitat reacția oficială a USAID. Textul a fost preluat de mai multe site-uri, inclusiv: 1news.md, bloknot-moldova.md, omg.md, glas.md, însă niciuna din redacții nu a încercat să obțină comentariul USAID.

USAID Moldova NU planifică să inițieze proceduri legale împotriva primăriilor-beneficiare

Reprezentanța USAID în R. Moldova a dezmințit informația că ar planifica să inițieze proceduri legale împotriva primăriilor. „Programul Novateca”, implementat cu susținerea USAID, a îmbunătățit serviciile și resursele a sute de biblioteci din Moldova, astfel transformându-le în adevărate centre comunitare și informaționale, care au devenit vitale pentru localitățile date. Pe parcursul acestui program, USAID a stabilit un parteneriat de succes cu autoritățile publice locale. Contrar anumitor știri, USAID nu planifică să inițieze proceduri legale împotriva la oricare din autoritățile publice locale”, se spune în răspuns.

În ceea ce privește „echipa de revizori, aflată în Moldova pentru a verifica modul în care a fost implementat proiectul „Novateca”, USAID Moldova precizează că „noi nu am evaluat nicio bibliotecă. Nu au fost efectuate activități de audit, nici nu s-au depistat careva încălcări. La moment în țară se află o echipă de evaluatori/cercetători, care adună informația privind programele noastre din domeniul democrației și a bunei guvernări. Echipa își va finaliza activitatea săptămâna viitoare. Aceasta nu este o echipă de auditori/revizori. Scopul activității echipei date este studierea și cercetarea”.

Contactată de portalul StopFals.md, Marina Nedealcova, directoarea Bibliotecii regionale Comrat, a confirmat că nu a fost nicio verificare la bibliotecile din regiune, participante în programul „Novateca”, iar afirmațiile mediatizate de unele portaluri nu corespund adevărului. „În total, bibliotecile din Comrat au beneficiat de 41 de calculatoare, 8 tablete și 10 printere. Le-am contactat personal pe toate cele 10 șefe ale bibliotecilor participante în program și vă asigur că totul este în regulă: toate calculatoarele sunt la loc, ele sunt conectate la Internet și nimic nu s-a furat”. Roman Aricov, specialist pentru proiecte și granturi la Primăria municipiului Comrat, a declarat pentru StopFals.md că nu cunoaște nimic despre vreun audit sau inventariere de la USAID: „Am telefonat la câteva biblioteci și mi-au spus că nimeni nu a fost și prima dată aud despre asemenea verificări. Toată tehnica pe care au primit-o este în biblioteci și oricând poate veni oricine să o verifice. Primăriile niciodată nu au primit bani în acest program”. Același lucru se conține și în răspunsul primăriei.

Programul „Novateca” a fost implementat în 2012-2018 și a prevăzut asigurarea cu computere a bibliotecilor de la sate, conectarea acestora la Internet, dar și instruiri pentru bibliotecari. Valoarea proiectului, finanțat de Fundația „Bill & Melinda Gates”, este de aproximativ 12 milioane de dolari. În total, au beneficiat de suport 1082 de biblioteci din Republica Moldova.


Mariana Jacot

StopFals.md

 

 

 

21 noiembrie 2019 1070

Relevant

Comments 0