Portalul care te protejează de falsuri

FALS: Utilizarea măștilor provoacă hipoxie

5 iulie 2020 6514
Articole, COVID-19
Sursă imagine: Poynter.org

În contextul pandemiei de coronavirus, condiția obligatorie de a purta măști de protecție, în special în spațiile închise, a stârnit reacții contradictorii în societate. Unii susțin că utilizarea îndelungată a măștilor ar provoaca hipoxie (scăderea cantității de oxigen din țesuturi), alții însă menționează că acestea sunt doar speculații, masca este necesară și nicidecum nu împiedică irigarea creierului cu oxigen. Portalul Stopfals.md a discutat cu câțiva medici din Moldova care sunt nevoiți să poarte măști toată ziua, nu doar pe timpul pandemiei. Acești specialiști dezmint speculația că masca ar dăuna creierului sau organelor respiratorii și îndeamnă oamenii să respecte normele de protecție. Și Organizația Mondială a Sănătății (OMS) demontează mitul că utilizarea îndelungată a măștilor medicale provoacă insuficiență de oxigen.

Pe rețelele de socializare au loc dezbateri aprinse la tema purtatului îndelungat al măștilor care ar provoca hipoxie sau leșin, în special la copii. Discuțiile s-au intensificat după ce Ministerul Educației a elaborat un set de recomandări pentru reluarea procesului de studii în instituțiile de învățământ de la 1 septembrie, inclusiv obligativitatea ca elevii să poarte în timpul orelor mănuși și măști.

Iar comentariul la această temă al pediatrului Mihai Stratulat la o emisiune a postului de televiziune Jurnal TV nu a făcut decât să amplifice speculațiile despre pericolul măștilor. În opinia lui Stratulat, purtarea măștilor de către copii în timpul orelor va duce la scăderea nivelului de oxigen în sânge: „Haideți să explicăm cum este când noi nu avem masca, cum respirăm noi. Deci, noi respirăm aer și degajăm CO2. Ce se întâmplă când noi avem permanent masca? Atunci noi facem hipocardie, crește concentrația de CO2 în sânge, se  formează în sânge hipoxemie, scade concentrația de oxigen în sânge. Acest oxigen în concentrație mică ajunge mai puțin la organe și se formează hipoxie. Inclusiv, hipoxia creierului. Creierul unui școlar, de clasa 1-a, a 2-a, a 4-a sau a 5-a este în formare și are nevoie de oxigen în timpul orelor de studii. Și atunci, noi o să-i facem acestui copil o hipoxie. Inițial, mai acută, mai apoi, cronică și noi nu o să avem altceva decât copii care o să leșine în timpul orelor de învățământ sau o să ajungă acasă și n-o să mai poată face nimic”. Acest medic este împotriva purtării măștilor de către copii, însă promovează utilizarea măștilor de către adulți, în spațiile închise și aglomerate.

Colaj

După emisiunea cu participarea pediatrului Stratulat, unele portaluri au publicat știri cu titluri panicarde că masca le poate provoca elevilor hipoxie sau chiar leșin.

Portalul Stopflas.md a contactat mai mulți medici cu întrebarea dacă purtatul îndelungat al măștilor poate dăuna creierului, aparatului respirator sau poate provoca leșinul.

Medic de urgență: „Purtarea măștilor nu duce la hipoxie cerebrală”

Igor Curov/Sursa: Protv.mdIgor Curov este medic de urgență, vicedirector al Institutului de Medicină Urgentă, specialist care acordă asistență medicală pacienților în stări extrem de critice și practic se află permanent cu o mască de protecție. El dezminte speculațiile despre măști și precizează că nivelul de oxigen din sânge e același, indiferent dacă porți sau nu mască de protecție. „Noi, medicii, stăm ore în șir cu măștile și rezistăm. Hipoxia nu apare. Acum, împreună cu combinezonul, costumul de protecție, este mult mai greu, pentru că temperatura corpului se ridică. Însă purtatul măștilor nu duce la hipoxie cerebrală. Este mai greu de respirat, însă oxigenul trece prin mască în același volum de aer liber și intră în plămânii omului cu aceeași concentrație.                                Sursa: Protv.md

Nu există o legătura directă dintre mască și sincopă, este mai mult un moment psihologic”, spune doctorul Igor Curov. O mască simplă chirurgicală se poartă între o oră și maximum trei ore, apoi trebuie schimbată obligatoriu, adaugă el.

Medic ORL: „Zilnic, la serviciu stau cu masca pe față și nu mă sufoc, iar capul îmi lucrează”

Mariana Zapuhlîh/Facebook.comAm întrebat-o și pe doctora Mariana Zapuhlîh, specialistă în domeniul otorinolaringologiei (ramură a medicinei care studiază anatomia, fiziologia și patologia urechii, a nasului și a laringelui) dacă purtatul măștilor afectează trecerea aerului prin căile respiratorii. „Eu stau cu mască de dimineață, tot timpul cât lucrez, iar la fiecare două ore o schimb. Nu mă sufoc, nu am insuficiență respiratorie și văd că îmi lucrează capul. Nu este adevărat că măștile provoacă hipoxie”, spune doamna doctor. Ea este convinsă că nu poți lansa afirmații despre pericolul măștilor dacă nu ai dovezi concrete și nu ai studiat această problemă: „Părerea mea este că pentru asta trebuie să faci o cercetare: să iei un grup de pacienți care poartă mască și un alt grup care nu poartă. Dacă tu n-ai făcut un studiu, n-ai ce face afirmații”. În opinia Marianei Zapuhlîh, și elevii ar putea purta măști, însă ei ar trebui să ia la școală câteva măști, pe care să le schimbe la 2-3 ore:  „În această perioadă dificilă, trebuie să ne protejăm, de      aceea sunt pentru purtarea măștii. Mai ales că acum sunt măști care pot fi reutilizate”.

Medic neurochirurg: „Afirmația că purtatul măștilor poate duce la hipoxie este falsă”

Ion Marina/Facebook.comIon Marina, neurochirurg la Institutul de Medicină Urgentă din Chișinău, are mai mult de 70 de zile petrecute în secția cu pacienții COVID-19 și zilnic poartă masca. „Noi ne aflăm în sala de operație ore în șir și suntem antrenați în intervenții chirurgicale complicate, iar purtatul măștii este indispensabil. Niciodată nu mi s-a întâmplat ca masca să-mi încurce să respir”, spune el. Medicul le recomandă oamenilor cu probleme de respirație să evite, pe cât este posibil, spațiile închise. „Afirmația că purtatul măștilor poate duce la hipoxie este falsă. Masca nu afectează în niciun caz problema de sănătate. Din contra, ea ne protejează de diferite infecții. Oamenii cu probleme respiratorii ar trebui să se protejeze de contact cu alte persoane bolnave și să evite spațiile închise”, recomandă Ion Marina.

   

Ion Marina/Facebook.com

Nicolae Furtună: Masca poate îngreuna respirația, dar asta nu înseamnă că de la ea poți să te sufoci”

Mihai Furtună/Sursa: Unimedia.infoDirectorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), Nicolae Furtună, confirmă că masca medicală este una din măsurile de prevenție pentru limitarea transmiterii noului coronavirus. „Medicii, ca grup de risc, expus la îmbolnăvire trebuie să poartă măști, ca element de protecție, de rând cu mănușile, vizierele, halatele, etc. Bolnavii trebuie să poartă măști ca să reducă din potențialul  de transmitere. Cei care îngrijesc acasă de bolnavi trebuie să poarte măști ca să reducă riscul de expunere la boală. Și în spațiile închise, unde nu poți respecta distanța socială, porți mască. Însă în spații deschise, când este păstrată distanța socială, purtatul măștii nu este obligatoriu”. 

Sursa: Unimedia.info

Furtună îndeamnă populația să nu se lase mânată de emoții și dusă de valul diferitor speculații: „Da, masca îngreunează respirația, dar asta nu înseamnă că la noi mor oamenii de la hipoxie sau se sufocă că au purtat mască”. În același timp, directorul ANSP consideră că „nu este real și oportun” ca elevii din clasele primare și copii din grădinițe să poarte măști: „Noi nu indicăm purtarea măștilor de către copiii din grădiniță pentru că nu e posibil de realizat acest lucru. În schimb, sunt alte reguli care trebuie respectate: să reducem numărul de copii în grupe, să evităm activitățile care creează aglomerație, personalul să respecte igiena mâinilor, să fie dezinfectant și măști pentru personal”.

OMS: Utilizarea îndelungată a măștilor medicale NU provoacă intoxicație cu CO2 și nici deficiență de oxigen

Și Organizația Mondială a Sănătății dezminte afirmația că purtatul măștii ar putea provoca insuficiență de oxigen. „Utilizarea prelungită a măștilor medicale poate fi incomodă. Cu toate acestea, nu duce la intoxicație cu CO2 și nici la deficit de oxigen. În timp ce purtați o mască medicală, asigurați-vă că se potrivește corect pentru a vă permite să respirați normal. Nu reutilizați o mască de unică folosință și schimbați-o întotdeauna imediat ce este umedă”. OMS recomandă folosirea măștilor pentru a ne proteja și pe noi înșine, și pe cei din jur.

Unele redacții internaționale de fact-checking, de asemenea, au combătut mitul că masca ar provoca hipoxie. Jurnaliștii de la Poynter.org și Factcheck.afp.com au prezentat dovezi că purtatul măștii nu este periculos. Potrivit Poynter.org, în baza de date CoronaVirusFacts, au fost publicate cel puțin 20 de articole bine documentate care explică că nu există riscul hipoxiei de la mască. Poynter.org scrie că „hipoxia poate fi cauzată doar de fumat, inhalarea de gaze, sau dacă te expui la altitudini mari - nu însă prin utilizarea protezelor dentare sau a măștilor”.

Mariana Jacot,

StopFals.md

5 iulie 2020 6514

Relevant

Comments 0