Falsuri recente
Recent, mai multe portaluri din străinătate au publicat știri în care anunțau că șase voluntari au murit, după ce au fost vaccinați împotriva COVID-19. Jurnaliștii au citat un raport al companiilor farmaceutice Pfizer și BioNTech SE, care au produs unul din vaccinurile împotriva virusului, însă au preluat informația selectiv, lăsând să se înțeleagă că pacienții au murit imediat după administrarea injecțiilor. De fapt, unii pacienții au decedat de maladiile cronice pe care le aveau și nu din cauza administrării vaccinului.
La 8 decembrie 2020, Agenția pentru Alimente și Medicamente din SUA (FDA) care reglementează piața medicamentelor și a dispozitivelor medicale, a publicat un raport cu referire la vaccinul anti-COVID-19, produs de companiile Pfizer Inc. și partenerul său german BioNTech SE.
După publicarea raportului FDA, mai multe portaluri au publicat articole cu titluri panicarde, anunțând despre moartea a șase voluntari, fără a menționa detalii importante despre adevăratele cauze ale deceselor. Astfel, portalul rusesc Rbc.ru a titrat «Власти США сообщили о смерти шести участников испытания вакцины Pfizer» (în traducere: „Autoritățile americane au anunțat despre decesul a șase voluntari testați cu vaccinul Pfizer”). Din raportul de 53 de pagini, a fost selectată doar o informație succintă cu accent pe numărul de decese: «За отчетный период было шесть смертей (два летальных исхода в вакцинируемой группе, четыре - в группе плацебо). (...) В нем отмечается, что первая жертва из группы вакцинируемых страдала атеросклерозом и ожирением. Доброволец умер через три дня после введения первой дозы препарата. У второго умершего участника из группы вакцинируемых произошла остановка сердца через 60 дней после введения второй дозы, а еще через три дня была зафиксирована его смерть» (în traducere: „În perioada de raportare, au existat șase decese (două decese în grupul vaccinat, patru în grupul placebo). (...) Se menționează că prima victimă a grupului vaccinat a suferit de arterioscleroză și obezitate. Voluntarul a murit la trei zile după prima doză de medicament. Al doilea participant din grupul vaccinat a decedat în urma unui stop cardiac la 60 de zile după a doua doză, iar trei zile mai târziu a fost înregistrată moartea sa”).
Vaccinul Pfizer – blamat...
În doar câteva ore, știrea cu același conținut și titluri de senzație a fost publicată de alte zeci de site-uri. Sevastopol.su a scris că «Тестирование американской вакцины от коронавируса обернулось трагедией» (în traducere: „Testarea vaccinului american împotriva coronavirusului s-a transformat într-o tragedie”), iar Slovodel.com – «Американская вакцина от COVID-19 стала причиной гибели шестерых человек» (în traducere: „Vaccinul american împotriva COVID-19 a cauzat decesul a șase persoane”. Aceleași mesaje le-au transmis și alte portaluri din Rusia, filialele agenției Sputnik din diferite țări, dar și site-uri din R. Moldova: Kp.ru, Gazeta.ru, Ru.sputnik.kg, Flashnord.com, Bloknot.ru, Ru.armeniasputnik.am, Ng.ru, Govoritmoskva.ru, Regnum.ru, News.ru, Vz.ru, Lenta.ru, Fontanka.ru, Iz.ru, Ria.ru, Politros.com, Playtech.ro, Noi.md, alte articole pot fi găsite aici. În niciunul din articole nu a fost menționată specificația din raport că „toate decesele apar la o rată similară celei în rândul populației din grupele de vârstă în care acestea au avut loc”.
...iar vaccinul rusesc – elogiat
Site-ul moldovenesc Orheitv.md al postului de televiziune OrheiTV, administrat de Dumitru Chitoroagă, apropiat al politicianului și omului de afaceri Ilan Șor, condamnat în prima instanță în dosarul furtului miliardului, a republicat un articol similar de pe Lenta.ru în care se scoate în evidență că și în Rusia au fost aprobate două vaccinuri. „Până în prezent, două vaccinuri împotriva COVID-19 au fost înregistrate în Rusia: Sputnik-V și EpiVacCorona. Pe 5 decembrie, Moscova a început vaccinarea împotriva coronavirusului cu Sputnik-V”, se spune în știre, fără a aminti despre reacțiile adverse în cazul vaccinului rusesc Sputnik-V. Menționăm că mai multe instituții media rusești au publicat articole cu mărturisiri ale voluntarilor care au participat la testarea vaccinului Sputnik-V.
De ce au murit voluntarii?
Unele portaluri care au publicat articole despre „moartea cauzată de vaccinul americano-german” nu le-au explicat cititorilor ce înseamnă grupul placebo și nici nu au menționat cauzele reale ale deceselor, lăsând să se înțeleagă că anume vaccinul a cauzat moartea voluntarilor.
În realitate, potrivit raportului american, în total, 43.448 de persoane au participat în calitate de voluntari la testarea cu vaccinul Pfizer. Cele șase decese reprezintă 0,01% din totalul de voluntari, inclusiv patru persoane care făceau parte din grupul placebo, adică lor nu le-a fost administrat acest vaccin, ci un preparat simulat cu efecte similare, pentru a urmări reacția organismului. Doi dintre aceștia au murit ulterior de infarct miocardic și după un accident vascular cerebral, cauza morții altor două persoane nu a fost stabilită la momentul publicării raportului. Două persoane din rândul voluntarilor, vaccinate cu vaccinul Pfizer-BioNTech, au decedat ulterior din alte cauze naturale: unul a murit după un stop cardiac, peste 62 de zile după administrarea vaccinului, altul – de arterioscleroză (maladie cardiovasculară), peste trei zile după vaccinare.
Captură foto
Ce înseamnă grupul „placebo”
Potrivit dicționarului explicativ al limbii române, „placebo” este un tratament inactiv, prescris în scopuri experimentale, pentru a studia efectele farmaceutice ale medicamentului și reacțiile psihice ale pacientului. Astfel, la modul practic, pacienții din grupul placebo nu au primit, în realitate, niciun vaccin, fiindcă tratamentul decurgea bine, iar decesele în cazul celor patru participanți la testare au survenit din cauza bolilor de care sufereau.
Eficiența vaccinului este de 95% după a doua doză
În raport se mai spune că eficiența vaccinului este de 88% după prima vaccinare și crește la peste 95% după a doua doză. Totuși, potrivit raportului, persoanele vaccinate au acuzat efecte adverse, însă acestea nu erau grave sau incompatibile cu viața. Astfel, 62,9% dintre participanții la testare erau epuizați, iar 55,1% au spus că au dureri de cap. Totodată, alți 31,9% au contactat mai ușor o răceală, iar 23,6% aveau dureri ale membrelor. La alte 14,2% din cei testați a apărut brusc febra.
Captură foto
Documente legate de vaccinul Pfizer-BioNTech au fost piratate
Pe 12 noiembrie 2020, BioNTech-Pfizer a semnat cu Comisia Europeană un contract de precomandă care prevede achiziționarea de până la 300 de milioane de doze. Pe 9 decembrie 2020, Pfizer a anunțat că Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) care urmează să anunțe dacă va elibera autorizație, a fost supusă unui atac cibernetic. Astfel, „unele documente referitoare la depunerea de reglementare pentru vaccinul COVID-19 al Pfizer și BioNTech, BNT162b2, care au fost stocate pe un server EMA, au fost accesate ilegal”. În curând, EMA urmează să anunțe dacă va elibera autorizații pentru mai multe vaccinuri împotriva COVID-19, iar până cel târziu 29 decembrie urmează să emită decizia privind o autorizare condiţionată a vaccinului Pfizer/BioNTech, deja aprobat în Regatul Unit, Bahrain, Canada, Arabia Saudită, Mexic și SUA.
Pe 20 noiembrie 2020, Pfizer a solicitat o autorizație de urgență pentru vaccin în SUA, iar la 11 decembrie 2020 FDA a acordat o autorizație de utilizare de urgență a vaccinului.
Mariana Jacot,
Stopfals.md
Relevant
Comments 0