Portalul care te protejează
de falsuri

FALS: Vaccinurile Moderna și BioNTech/Pfizer au fost produse „peste noapte”

17 august 2021 964
Articole, COVID-19
Colaj: Stopfals.md

Două site-uri au publicat un articol cu același conținut în care acuză firmele Moderna și BioNTech că au dezvoltat vaccinul împotriva COVID-19 „peste noapte”, fără să fi studiat suficient tehnologia ARN mesager (ARNm), metoda care „învață” organismul să creeze anticorpii necesari pentru lupta cu virusul și pregătește sistemul imunitar să recunoască boala și să se apere. Aceste afirmații sunt false. În realitate,  aceste două companii farmaceutice au studiat de mai mulți ani tehnologia ARNm în tratamente pentru boli infecțioase și afecțiuni oncologice, dar și în studii pentru vaccinuri.  

Pe 6 august 2021, site-ul Flux.md a dezinformat că „mii de oamenii au murit în urma vaccinării COVID-19”, iar în aceeași zi a publicat un alt articol speculativ cu titlul ironic „Miracol sau Farsă? Cum s-a născut vaccinul anti-COVID peste noapte din NEANT”, preluat de pe site-ul Activenews.ro. Cu referire la companiile producătoare de vaccin Moderna și BioNTech, în text se spune că „până la apariția COVID-19, principalele două companii dezvoltatoare ale vaccinului nu au fost capabile să realizeze niciun produs în toată existența lor”, acestea fiind create pentru „a promova terapiile de pionierat cu ARN mesager”. Autorul articolului afirmă că „analiza” a fost realizată de Jordan Schachtel pentru site-ul Lifesitenews.com.

Portalul Flux.md este site-ul fostului politician Iurie Roșca care promovează teorii ale conspirației despre COVID-19 și vaccinare. Activenews.ro, la fel, este un site care publică dezinformări și speculații despre noul coronavirus.

Lifesitenews este un site cu profil religios înregistrat în Statele Unite ale Americii, care promovează teorii ale conspirației despre COVID-19 și dezinformări despre vaccinuri. Jurnaliștii de investigații de la portalul american de verificare a faptelor Snopes.com califică Lifesitenews ca un „site care furnizează informații false”. În luna mai, Facebook a șters pagina Lifesitenews de pe Facebook deoarece a încălcat politicile privind COVID-19, în aprilie site-ul fiind blocat și pe platforma YouTube.

Tehnologii studiate de mai mulți ani

Afirmația că vaccinurile au fost descoperite peste noapte este falsă. Serurile dezvoltate de BioNTech și Moderna au fost realizate în baza tehnologiei ARN mesager (ARNm) care „învață” corpul uman să creeze anticorpii necesari în lupta cu virusul. Anticorpii sunt pregătiți să lupte cu virusul real atunci când persoana vaccinată este expusă la infecția cu SARS-CoV-2. Anume pentru că studiau de mai mulți ani această tehnologie, BioNTech și Moderna au putut elabora atât de rapid vaccinul împotriva noului coronavirus. Datorită utilizării tehnologiei ARNm, pentru a proiecta un vaccin companiile au avut nevoie doar de structura genetică a virusului SARS-CoV-2 care a fost publicată la 11 ianuarie 2020.

Este adevărat că procesul de preparare a vaccinurilor a fost accelerat din cauza extinderii pandemiei, însă serurile au trecut toate etapele de testare. Despre asta a anunțat anterior într-un comunicat de presă și Comisia Europeană.

Compania germană BioNTech a dezvoltat primul vaccin împotriva COVID-19 bazat pe ARNm împreună cu partenerul său american Pfizer. BioNTech este o companie specializată în afecţiunile oncologice și a fost înfiinţată în 2008 de soții Oezlem Tureci şi Ugur Şahin, medici și cercetători. Tehnologia ARNm a fost studiată de BioNTech pentru a stimula sistemul imun să lupte împotriva cancerului, de exemplu, pentru tratamentul diferitor tipuri de cancer, se menționează într-un articol publicat de Reuters Ulterior, cercetătorii au realizat că aceeași tehnică ar putea fi folosită și în cazul coronavirusului. „În ianuarie 2020, când structura genetică a virusului a devenit disponibilă, printre alte informații inițiale despre virus, echipa mea din cadrul BioNTech a inițiat un program de descoperire a vaccinului”, este citat profesorul Şahin, într-un articol de pe pagina oficială a Comisiei Europene.Compania Moderna a început să dezvolte un vaccin împotriva COVID-19 imediat ce oamenii de știință chinezi au publicat structura ARN a noului coronavirus. Moderna este o firmă fondată în 2010 în SUA, specializată în biotehologie care dezvoltă produse terapeutice și vaccinuri pentru boli infecțioase, imuno-oncologie, boli rare și boli cardiovasculare. De asemena, compania dezvoltă vaccinuri folosind tehnologia ARNm împotriva HIV, a virușilor Zika, Epstein-Barr.  

Ala Tocarciuc: „Articolul este o interpretare proprie a unui jurnalist”

Experta internațională în sănătate publică Ala Tocarciuc susține că articolul publicat de Flux.md reprezintă o opinie subiectivă și nu o cercetare argumentată. „Companiile farmaceutice pot activa decenii fără a livra un produs finit aprobat, iar cauzele pot fi multiple, inclusiv durata clasică a studiilor clinice de la 2 la 10 ani, insuficiența de fonduri, eșecul unor studii clinice etc. Deci, nu este de mirare că Moderna și BioNTech nu au realizat anterior produse în domeniile lor inițiale (afecțiuni oncologice) care sunt complexe și necesită studii clinice de durată. Pandemia a accelerat multe procese, iar datorită tehnologiilor noi, avem un răspuns global atât de rapid la acest virus”, a declarat experta pentru portalul Stopfals.md.

Până în prezent, la nivel global din cauza COVID-19 au murit peste 4 milioane 300 de mii de oameni, fiind infectați peste 200 de milioane. Potrivit Centrului European pentru Prevenirea și Combaterea Bolilor, peste 230 de milioane de europeni au fost complet vaccinaţi împotriva COVID-19, sau 62,2% din populația adultă. Comisia Europeană a fixat obiectivul ca 70% dintre eduropenii adulți să fie vaccinați în această vară.

Mariana Jacot,

Stopfals.md

17 august 2021 964

Relevant

Comments 0