Portalul care te protejează
de falsuri

Frăția dezinformării: o sursă de falsuri citează altă sursă de falsuri care, la rândul ei, tot falsuri publică

13 august 2021 1428
Articole, COVID-19
Colaj: Stopfals.md

Un pretins documentar, realizat de un post TV marginal din Elveția, a fost tradus în cel puțin 23 de limbi pentru a speria oamenii din diferite țări cu falsuri despre așa-zisele consecințe nefaste ale vaccinării. În „documentar” se speculează că în azilurile de bătrâni din această țară au murit mai mulți bătrâni din cauza imunizării, fiind indusă ideea că vaccinarea ar fi o catastrofă mondială, „ascunsă în mod iresponsabil de către mass-media”. În realitate, vaccinurile sunt inofensive, iar postul de televiziune care a realizat materialul video este cunoscut în Germania ca un promotor al teoriilor conspirației, publică cu regularitate falsuri și speculații, fiind fondat de conducătorul unei secte religioase.

Pe 6 august 2021, Flux.md, site-ul fostului politician Iurie Roșca care promovează teorii ale conspirației despre COVID-19 și vaccinare, a publicat articolul „Documentar german: «Mii de oameni au murit după vaccinarea Covid», preluat de pe un site din România, Activenews.ro, care la fel „se specializează” în dezinformări și speculații despre COVID-19. Articolul face trimitere la un reportaj al postului de televiziune elvețian „KLA TV” („Klagemauer.tv”), publicat și pe pagina web Kla.tv, cu o durată de aproape 30 de minute, fiind disponibile versiuni și subtitrare în 23 de limbi diferite, inclusiv în română și rusă. Captură foto

Același articol a fost publicat și pe site-ul Romaniainfo.com, dar și pe pagina de Facebook „Timișoara Fără Mască” care, la fel, publică teorii ale conspirației sau neagă existența noului coronavirus.

„Bilanț” speculativ

Așa-zisul documentar „Apel de trezire urgentă: mii de oameni au murit după vaccinarea Corona!” a fost publicat prima dată pe 17 aprilie 2021, tradus în mai multe limbi și distribuit masiv pe diferite platforme. Până la 11 august, video-ul a acumulat peste două milioane de vizualizări, iar potrivit instrumentului de analiză a impactului pe rețelele sociale Crowdtangle doar versiunea în limba germană a fost distribuită pe Facebook de peste 7.400 de ori. La începutul lunii mai, articolul a fost publicat și pe canalul Telegram al acestui post tv, unde a fost văzut de peste 113 mii de ori.

Nu există dovezi ale legăturii dintre vaccinare și „miile de decese”

Jurnaliștii de verificare a faptelor de la portalul german Correctiv.org au dezmințit afirmațiile din acest video și au constatat că datele și informațiile au fost prezentate într-un context greșit, concluziile fiind incorecte și speculative. „Ne-am uitat la tabelele și graficele la care face referire autorul materialului. Există mai multe liste de decese și infecții după vaccinare. Sursele despre decesele în azilurile de bătrâni, în urma vaccinării, sunt articole din presa regională germană, dar și texte de pe site-uri care deja de mai multe ori au difuzat informații false”, au scris jurnaliștii de la Correctiv.org.

Datele din „documentar”, atribuite de autori Agenției Europene pentru Medicamente (EMA), ale Institutului Paul Ehrlich (PEI) și Centrului pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor din Statele Unite (CDC) sunt prezentate tendențios și selectiv. „Din baza de date EMA și CDC nu poate fi dovedită nicio relație de cauzalitate între vaccinări și decese - acestea sunt cazuri suspecte. Au existat decese individuale, cauzate de tromboza venelor cerebrale, potrivit Institutului Paul Ehrlich, 14 persoane din Germania au murit de tromboză (deficit de trombocite din sânge) după vaccinarea cu AstraZeneca (începând cu 7 mai). Din cauza acestui efect secundar rar, Comisia permanentă de vaccinare recomandă vaccinul doar persoanelor în vârstă. Nu există dovezi pentru „miile” de decese, așa cum se afirmă în videoclipul publicat de Kla.tv”, au concluzionat jurnaliștii portalului german de verificare a faptelor Correctiv.org.

FALS: Vaccinările au declanșat răspândirea COVID-19

După speculațiile pe seama deceselor, prezentatorul „documentarului” face și alte afirmații false, cum ar fi că vaccinurile împotriva noului coronavirus nu au putut preveni boala, „probabil, chiar au declanșat-o”. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, vaccinurile împotriva COVID-19 aprobate până în prezent sunt eficiente, sigure și previn cazurile de infectare. Posibilitatea de reinfectare într-adevăr există chiar și după vaccinare, acest lucru fiind cunoscut și menționat în toate prospectele vaccinurilor autorizate. Oricine se poate reinfecta, mai ales în primele câteva zile după vaccinare, deoarece protecția împotriva vaccinării are efect, de obicei, numai la 10-14 zile după prima doză de vaccin. Asta ar putea explica și cazurile de reinfectări în azilurile de bătrâni. Vaccinurile nu pot provoca o infecție de coronavirus, deoarece ele nu conțin virusul. Anterior, portalul Stopfals.md a dezmințit această afirmație falsă.

FALS: Vaccinurile nu sunt sigure

Iar în a treia parte a „documentarului”, autorul din nou manipulează, afirmând că vaccinurile nu sunt sigure deoarece au fost aprobate prea rapid de către EMA, și sugerând că „oamenii se îmbolnăvesc sau mor din cauza vaccinului COVID-19”. Și această afirmație este falsă. Într-un  comunicat al Comisiei Europene (CE) se menționează că EMA examinează și evaluează datele privind medicamentele sau vaccinurile imediat ce acestea sunt disponibile. „Comisia Europeană acordă o autorizație de introducere pe piață numai dacă, în urma evaluării EMA, se dovedește că vaccinul este sigur și totodată eficace”, anunță CE. Înainte de a fi introduse pe piață, vaccinurile au fost testate în laborator, ulterior au fost făcute studii clinice pe persoane voluntare. Pentru cele patru vaccinuri care sunt aprobate în prezent în UE (Biontech, AstraZeneca, Moderna, Johnson & Johnson) au fost efectuate toate cele trei faze de verificări înainte de a fi autorizate.

În spatele Kla.tv se află o sectă religioasă

Jurnaliștii de la Correctiv.org precizează că site-ul Kla.tv dezinformează și promovează teorii ale conspirației, iar „fondatorul Kla.tv este elvețianul Ivo Sasek, potrivit datelor publicate de media, el conduce secta religioasă „Organic Christ Generation (OCG)”, în traducere: „Generația Organică a lui Hristos”. Ivo Sasek se auto-descrie ca „mediator religios și social al mântuirii”.

 

Mariana Jacot,

Stopfals.md

 

 

13 august 2021 1428

Relevant

Comments 0