Falsuri recente
Varianta Delta a infecției care provoacă COVID-19 a devenit subiect al multor teorii ale conspirației. Unele site-uri afirmă că noua variantă ar fi inofensivă, în timp ce altele în general neagă existența Deltei, afirmând că această tulpină a noului coronavirus a fost inventată, la fel ca și pandemia de COVID-19. Afirmațiile sunt false și speculative, fiind negate atât de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), cât și de medicii epidemiologi. Potrivit OMS, tulpina Delta este extrem contagioasă și se răspândește cu 60% mai rapid decât tulpinile precedente, provocând cele mai multe spitalizări.
Un articol în care se spune că „Varianta Delta este mai puțin patogenă decât tulpina originală” a fost publicat de portalul Flux.md, gestionat de fostul politician Iurie Roșca și care promovează teorii ale conspirației despre COVID-19 și vaccinare. Textul a fost preluat de pe un site din România, Activenews.ro, cu referire la un articol publicat de „The Defender”, site-ul clinicii „Children’s Health Defense” din Statele Unite ale Americii (SUA). De notat că Flux.md preia frecvent articole de pe Activenews.ro care la fel „se specializează” în dezinformări și speculații despre COVID-19.
Sursa afirmației, un promotor al teoriilor conspirației
În articol sunt citate surse care aparent susțin afirmațiile că „OMS încă încearcă să înțeleagă de ce varianta Delta este mai transmisibilă decât tulpina originală a virusului COVID”. În același text însă se face trimitere la o declarație a unui doctor pe nume Brian Hooker, șef al departamentului științific al clinicii „Children’s Health Defense” din SUA și profesor de biologie la Universitatea Simpson. Potrivit lui Hooker „varianta Delta este mai puțin periculoasă”, iar „noile variante ale virusurilor (…) sunt mai puțin patogene. Cu alte cuvinte, acestea se vor răspândi mai ușor de la o persoană la alta, dar vor provoca mai puține vătămări gazdei”.
Brian Hooker este inginer în microbiologie și biotehnologie, dar și activist anti-vaccinare. Are un fiu cu autism și crede că autismul fiului său a fost cauzat de vaccinare. Hooker a „realizat” un așa-zis studiu care arăta o legătură cauzală între vaccin și autism în baza căruia a realizat și un documentar. Însă lucrarea publicată de Hooker a fost retrasă ulterior. Clinica Children’s Health Defense unde lucrează Hooker este condusă de Robert F. Kennedy Jr., care la fel a contribuit la răspândirea dezinformării pe rețelele de socializare a promovat falsuri pe tot parcursul pandemiei. Rețeaua socială Instagram a eliminat contul lui Robert F Kennedy Jr. pentru că a făcut afirmații false despre coronavirus și vaccinuri.
Zeci de mii de distribuiri și mii de comentarii de susținere a teoriilor false
Site-ul românesc Gazetarii.ro a publicat un alt text care neagă existența tulpinii Delta, întitulat „Pentru că vaccinații tot se îmbolnăvesc, au inventat teoria cu tulpina Delta. Cât mai ține vrăjeala?” și un filmuleț de aproape patru minute în care se fac mai multe afirmații false despre această tulpină a coronavirusului, insinuându-se că această tulpină a fost inventată pentru a induce panică. „Pentru că vrăjeala cu forme mai puțin grave nu a mai ținut și oamenii au mai renunțat să mai participe la această mascaradă, s-a trecut la noi teorii că doar oamenii sunt proști și pe termen scurt mușcă repetă din orice li se spune din partea autorităților. Așa că au susținut că pe glob a apărut o tulpină nouă, i-au dat și un nume nou - tulpina Delta”, spun autorii. În filmuleț se fac afirmații fără niciun substrat factologic doar cu scopul de a întări teoria falsă că pandemia nu există și că tulpina Delta este inventată, sunt criticate măsurile Guvernului din România pentru combaterea pandemiei și instituțiile mass-media care susțin aceste măsuri.
Așa-zisul documentar a fost publicat și pe pagina de Facebook Gazetarii.RO, fiind distribuit de peste 86 de mii de ori, cu 1,7 milioane de vizualizări și 1,9 mii de comentarii pe rețelele de socializare. Captură foto
În timp ce unii internauți și-au dat seama că mesajul este speculativ și au pus la îndoială afirmațiile din video, alții se pare că au crezut și au comentat că varianta Delta este inofensivă, iar pandemia nu există.
Captură foto
Atât articolul publicat pe Gazetarii.ro, cât și reportajul video nu sunt semnate, iar afirmațiile nu sunt susținute de nicio sursă. De asemenea, pe site lipsesc informații despre echipa redacțională și datele de contact.
Patru variante notabile produc îngrijorare
De la începutul pandemiei, virusul SARS-CoV-2 care cauzează boala COVID-19, a suferit mii de mutații. În prezent, există patru variante notabile de virus, recunoscute de OMS și de Centrul pentru prevenirea si controlul bolilor (CDC) din SUA, care circulă la nivel global și care produc îngrijorare. Aceste variante se transmit de la o persoană la alta mai ușor și mai rapid decât variantele vechi sau virusul original, ceea ce poate duce la mai multe cazuri de COVID-19. În luna mai, OMS a anunțat că va folosi un nou sistem pentru denumirile variantelor de COVID-19, folosind litere din alfabetul grec - Alfa, Beta, Gamma, Delta etc. - pentru a face numele mai ușor de reținut și pentru a evita asocierea acestora cu anumite locații. Astfel, variantele detectate în Regatul Unit, Africa de Sud, Brazilia și India sunt numite de OMS folosind litere grecești; varianta britanică este denumită „Alpha”, cea sud-africană „Beta”, cea braziliană „Gamma”, iar varianta indiană - „Delta”.
Captură foto/OMS
Varianta Delta este cea mai contagioasă
Tuplina Delta a apărut în India în octombrie 2020, iar potrivit Agenției Europene a Medicamentului, se răspândește cu 60% mai rapid decât tulpinile precedente. Conform OMS, varianta Delta a virusului original a devenit cea mai dominantă tulpină și este mult mai contagioasă decât alte variante ale virusului Sars-Cov-2. Dacă varianta originală de virus putea infecta alte două persoane, varianta Delta poate infecta alte șase persoane și se răspândește la fel de rapid ca varicela, se menționează într-un raport intern al CDC. Totodată, conform statisticilor din iulie 2021, tulpina Delta a fost depistată în 130 de țări, inclusiv în R. Moldova. Un studiu publicat pe 27 august de revista medicală The Lancet Infectious Diseases arată că persoanele infectate cu Delta sunt expuse unui risc dublu de spitalizare pentru COVID-19 comparativ cu varianta Alfa. În același studiu se afirmă că pacienții infectați cu varianta Delta sunt mai ales tineri, cu vârsta medie de 29 de ani, față de cei cu vârsta medie de 31 de ani în cazul variantei Alfa. Așadar, afirmațiile că tulpina Delta a fost inventată sau că este inofensivă sunt combătute de informații oficiale publicate de organizații internaționale din sănătate și revistele de specialitate credibile.
Ștefan Gheorghiță, medic epidemiolog la Agenția Națională de Sănătate Publică (ANSP) din R. Moldova, confirmă că „în țara noastră circulă deja varianta Delta care este destul de agresivă. Căile de transmitere și simptomele sunt aceleași, doar că sunt mai pronunțate, iar numărul persoanelor infectate în rândul tinerilor este în creștere, inclusiv în rândul copiilor de la 5 până la 17 ani”. Medicul accentuează că durata bolii este mai mare în cazul infectării cu varianta Delta, inclusiv durata spitalizării, iar necesitatea internării în secția de terapie intensivă intervine mai des. „Pandemia nu se va termina în această toamnă și nici la sfârșitul anului dacă nu vom respecta toate măsurile de prevenire și nu vom avea o acoperire vaccinală de cel puțin 70%”, a concluzionat Șt. Gheorghiță.
Mariana Jacot,
Stopfals.md
Relevant
Comments 0