Portalul care te protejează de falsuri

Falsurile din cutiile poștale: o nouă porție de dezinformare despre referendum de la comuniști

11 octombrie 2024 10152
Articole, Gândește critic!
Colaj: Stopfals.md

Moldovenii găsesc în cutiile poștale foi volante electorale ale Partidului Comuniștilor despre referendumul privind integrarea europeană a R. Moldova, preconizat pentru 20 octombrie. Foile volante conțin afirmaţii false potrivit cărora referendumul „se va solda cu pierderea neutralităţii şi suveranităţii” (în original: «приведет к потере нейтралитета и суверенитета») R. Moldova sau exprimă „intenţia” (în original: «намерении») de aderare la NATO. În realitate, buletinele care vor fi înmânate alegătorilor în ziua scrutinului prevăd expres completările ce urmează a fi introduse în Constituţie, or aceste amendamente nu afectează în niciun fel statutul de neutralitate şi cel de suveranitate al republicii.

Foile volante au fost tipărite în limbile română şi rusă și au un tiraj de 500 de mii de exemplare

Invențiile despre „renunţarea” la neutralitate şi suveranitate

Tezele principale din foile volante anunţă că referendumul ameninţă cu „renunţarea la neutralitate” (în original: «отказом от нейтралитета») şi „renunţarea la suveranitate şi statalitate” (în original: «отказом от суверенитета и государственности»). Autorii foilor mai afirmă că „obţinând posibilitatea de a modifica Constituţia, autorităţile vor lichida Moldova independentă, unindu-se cu judeţele din România” (în original: «получив возможность изменять Конституцию, ликвидируют независимую Молдову, присоединившись к жудецам Румынии»).

În realitate, prevederile Constituţiei referitoare la suveranitatea RM nu vor suferi modificări. Alineatul 1 al articolulului 1 din Constituţie prevede că „Republica Moldova este un stat suveran şi independent, unitar şi indivizibil”, iar articolul 2 că „Suveranitatea şi puterea de stat” garantează că „suveranitatea naţională aparţine poporului Republicii Moldova, care o exercită în mod direct şi prin organele sale reprezentative, în formele stabilite de Constituţie”. În avizul său din 16 aprilie 2024, Curtea Constituţională a statuat că inițiativa de revizuire a Constituției nu afectează caracterul suveran, independent şi unitar al statului Republica Moldova, nici statutul de neutralitate permanentă. Integrarea în Uniunea Europeană nu înseamnă unirea cu un alt stat. Nu există niciun fel de prevederi care ar stipula așa ceva. La fel, lipsesc şi precedentele de „unire” a două sau mai multe state după aderarea lor la UE. În plus, niciun stat care a aderat la UE nu şi-a pierdut independenţa, statalitatea şi suveranitatea. Toate cele 27 de state membre ale UE se bucură în totalitate de suveranitate şi independenţă.

„Intenţia” de aderare la NATO, un obiectiv inexistent al referendumului

„Guvernarea nu ascunde că scopul ei este aderarea la NATO” (în original: «Власть не скрывает, что ее цель — вступление в НАТО»), se mai arată în foile volante.

În realitate, nici Planul Național de Acțiuni pentru Aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, pentru anii 2024-2027, nici Comunicarea Comisiei Europene privind îndeplinirea de către Republica Moldova a condiţiilor de aderare la UE, nu conţin anumite condiţionalităţi privind aderarea la NATO. Republica Moldova este un stat neutru conform Constituţiei sale, așa că nu poate participa la alianţe militare.

În prezent, patru din cele 27 de state membre ale UE nu fac parte din NATO: Austria, Cipru, Irlanda și Malta. În plus, până în 2023, două state UE, Suedia și Finlanda, care au aderat în Uniunea Europeană în 1995, nici nu intenționau să adere la NATO înainte de războiul de agresiune declanșat de Rusia împotriva Ucrainei.

Posibilități „infinite” pentru modificarea Constituției, argumente false care justifică „sperietorile”

„Pierderea” suveranității și neutralității, precum și „aderarea” la NATO, potrivit afirmațiilor conținute în foile volante, se vor produce pentru că actuala guvernare, chipurile, „va obţine posibilitatea de a modifica Constituţia” (în original: «получит возможность изменять Конституцию»). În realitate, referendumul nu presupune că autorităților le vor fi oferite posibilități nelimitate. În buletinele aprobate de Comisia Electorală Centrală scrie că textul Constituţiei urmează a fi completat (dacă referendumul va fi validat și majoritatea alegătorilor se vor pronunța „pentru”) cu titlul Integrarea în Uniunea Europeană, care prevede:

  • Aderarea Republicii Moldova la tratatele constitutive ale Uniunii Europene, precum și la actele de revizuire a tratatelor constitutive ale Uniunii Europene, se stabilește de Parlament prin lege organică; 
  • Ca urmare a aderării, prevederile tratatelor constitutive ale Uniunii Europene, precum și celelalte acte juridice cu caracter obligatoriu ale Uniunii Europene au prioritate față de dispozițiile contrare din legile interne, cu respectarea prevederilor actului de aderare. 

Astfel, dacă referendumul va fi validat, iar majoritatea votanților se vor pronunța „pro”, preambulul Legii Supreme va fi completat cu mențiunea despre identitatea europeană și ireversibilitatea parcursului european de dezvoltare a RM. Plebiscitul are misiunea să identifice dacă moldovenii își doresc aderarea RM la UE, pe când declarațiile că „referendumul nu are nimic comun cu integrarea europeană a Republicii Moldova” (aşa cum este indicat în foile volante) nu corespund realităţii. De altfel, vom puncta că prevederile care ar putea fi incluse în textul Constituţiei nu conţin niciun fel de premise pentru ca RM să-şi piardă suveranitatea sau neutralitatea.

Socialiștii le țin isonul

Mesaje cu dezinformări similare distribuie şi Partidului Socialiştilor pe rețelele sociale. Vom prezenta câteva exemple. Pagina Партия Социалистов Молдова Чадыр-Лунга de pe Facebook evocă declarațiile candidatului PSRM, Alexandr Stoianoglo, care comentează: „Acest referendum nu are nicio legătură cu integrarea europeană” (în original: «К европейской интеграции этот референдум не имеет никакого отношения»). Pe pagina Социалисты Басарабяска a fost republicat un video cu discursul lui Stoianoglo, iar textul care însoțește videoul conține și el afirmația precum că „referendumul nu are nicio legătură cu integrarea europeană” (în original: «референдум не имеет никакого отношения к европейской интеграции»). Aceeaşi afirmaţie apare şi pe pagina Alexandru Stoianoglo - candidat al poporului

Partidele pro-ruse au promovat şi anterior falsuri despre referendumul din 20 octombrie. În martie curent, Partidul Comuniştilor distribuia foi volante cu afirmaţia că referendumul care va avea loc „este ilegal”. Iar pe parcursul lunii septembrie, în mai multe localităţi erau distribuite foi volante ale lui Şor ce conțineau informații despre așa-zise beneficii sociale ale Uniunii Economice Euroasiatice (UEE) și pretinse dezavantaje ale aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană (UE).

A devenit o tradiţie ca aceste partide să facă front comun în demersul de discreditare a referendumului. Recent, socialiștii, comuniștii și șoriștii au distribuit falsuri similare la subiectul referendumului. În plus, a fost lansată campania de dezinformare „Stop EU Moldova”. Această campanie anti-UE și anti-referendum este afiliată lui Ilan Șor, condamnat la 15 ani pentru implicare în „furtul miliardului”. A mai fost lansată şi campania de dezinformare anti-referendum „Nu Acum”, şi această iniţiativă, la fel, este afiliată lui Șor și este promovată intens în mediul online. Totodată, narațiunile false „tradiționale” anti-UE sunt distribuite şi de pe o nouă platformă web afiliată lui Șor – MD24.

 

La același subiectSTOPFALS! PREZINTĂ ADEVĂRUL DESPRE INTEGRAREA R. MOLDOVA ÎN UE

 

Elena Celak,

Stopfals.md

 

Suntem și pe Telegram!

 

Ai depistat un fals? Raportează-l pe semnale.stopfals.md/ro și noi îl vom dezminți!

#NuDezinformării #StopFals #API

11 octombrie 2024 10152

Relevant

Comments 0