Falsuri recente
Guvernatoarea Găgăuziei Irina Vlah a declarat că „din 2024, diaspora va fi impozitată pentru banii trimiși în Moldova. O lege în acest sens a fost aprobată deja de Parlament în prima lectură”. Această informație nu corespunde realității. De fapt, este examinat un proiect de lege care prevede obligarea instituțiilor financiare (băncilor, în special) să prezinte Ministerului Finanţelor informaţii privind tranzacţiile efectuate de persoanele fizice prin sisteme de remitere de bani. Această iniţiativă nu presupune impozitarea diasporei.
Irina Vlah: „Impozitaţi pentru banii trimiși părinţilor săraci”
Pe 19 iunie, în cadrul emisiunii «Новая неделя с Анатолием Голя» de la postul de televiziune TV8, Irina Vlah a declarat că Parlamentul R. Moldova a aprobat în prima lectură o lege care obligă cetățenii noștri aflați peste hotare să achite impozite pentru banii trimiși acasă. „Am ajuns deja să impozităm din 1 ianuarie 2024 diaspora pentru transferurile de bani către părinții săraci și rude”, a spus Irina Vlah.
Moderatorul Anatolie Golea a rugat-o pe invitata emisiunii să detalieze de unde are astfel de informații:
— Cine a spus asta?
— Cum adică, cine a spus? Se discută la nivel de Parlament, deja a fost aprobat în prima lectură.
— N-a fost aprobată o astfel de decizie.
— De ce le luaţi mereu apărarea?
— Şi dvs. de ce minţiţi că a fost aprobat în prima lectură?
— Vreţi să spuneţi că aşa ceva nu se discută în Parlament?
— O astfel de decizie n-a fost aprobată în prima lectură.
— Dar este pusă în discuţie, totuși.
Mass-media: „Beneficiarii de transferuri de bani vor fi impozitați”
Cu câteva zile înaintea declaraţiei bașcanei Găgăuziei, făcute în cadrul emisiunii menționate, site-ul Actualitati.md a publicat o știre intitulată: „O surpriză neplăcută pentru diasporă: Beneficiarii de transferuri de bani vor achita impozite” (în original: «Неприятный сюрприз для диаспоры: Лица, которые получают денежные переводы, будут платить налоги». )
În text se spune că „autorii au pregătit o surpriză neplăcută, mai ales pentru moldovenii din diasporă, care vor fi nevoiți să achite impozite în Moldova: ori ei, ori cetățenii care beneficiază de transferuri bănești în republică”. În articol se mai afirmă că de la 1 ianuarie 2024, instituțiile financiare, inclusiv băncile, urmează să raporteze Fiscului despre toate transferurile prin sistemele de remitere de bani făcute în favoarea persoanelor fizice.
Știrea a fost postată și pe Facebook, fiind distribuită de cca 30 de ori. Și deputatul socialist Vladimir Odnostalco a distribuit-o pe contul său de Telegram.
Reamintim că site-ul Actualitati.md este asociat cu Partidul Socialiștilor. În articolele sale, el promovează PSRM și critică actuala guvernare, iar anterior a publicat în repetate rânduri informații false. Potrivit unei investigații jurnalistice din 2017, domenul Actualități.md a fost înregistrat de Iurie Vitnyansky, fost consilier local din PSRM în Consiliul Municipal Chișinău.
Parlamentul n-a votat „legea diasporei”
În realitate, Parlamentul n-a aprobat nici în prima lectură, nici în a doua vreo lege care ar obliga reprezentanţii diasporei să achite impozite pentru transferurile bănești. Guvernul a elaborat un proiect de lege pentru modificarea unor acte normative ce vizează politica fiscală și vamală pentru anul 2024. Acesta prevede că instituțiile financiare din Moldova (în special, băncile), din 1 ianuarie 2024, urmează să prezinte Ministerului Finanțelor informaţii privind tranzacțiile efectuate de persoanele fizice prin sisteme de remitere de bani.
Astfel, sunt propuse modificări la articolul 22611 din Codul Fiscal - Surse indirecte de informaţii. În alineatul (5), litera а), după cuvintele „conturile de plăţi ale unei persoane fizice” se introduc cuvintele „precum și tranzacțiile efectuate prin sisteme de remitere de bani”, iar după cuvintele „al conturilor respective” se introduc cuvintele „și tranzacțiilor efectuate prin sisteme de remitere de bani”;, litera i) se completează cu textul „ precum și informații privind înregistrarea/stingerea datoriilor față de personal, soldul cărora la finele anului depășește 200 mii de lei”.
Dacă modificările la Codul Fiscal vor fi aprobate, articolele amendate vor avea următorul conținut:
Alineatul (5) litera a): Informaţiile vor conţine date despre intrările şi/sau ieşirile pe parcursul unui an fiscal de mijloace băneşti în/din fiecare cont bancar şi/sau cont de plăţi şi/sau în/din conturile bancare şi/sau conturile de plăţi ale unei persoane fizice, precum și tranzacțiile efectuate prin sisteme de remitere de bani dacă rulajul cumulativ debitor sau creditor al conturilor respective, în decursul unui an fiscal, depăşeşte 300 mii de lei;
Alineatul (5) litera i): contractarea/rambursarea împrumuturilor pe parcursul unui an fiscal, reflectate în contabilitatea întreprinderii, ce depăşesc cumulativ suma de 200 mii de lei, precum și informații privind înregistrarea /stingerea datoriilor față de personal, soldul cărora la finele anului depășește 200 mii de lei.
Opinia expertului: datele sunt colectate pentru a aplica metodele indirecte de estimare a veniturilor
Modificările propuse nu vizează nemijlocit diaspora, acestea referindu-se la toţi cetăţenii moldoveni. Marina Soloviova, directoarea programului „Politici economice” din cadrul Centrului Analitic Independent Expert-Grup, a menţionat într-un comentariu pentru portalul Stopfals.md că, potrivit Codului Fiscal al Moldovei, veniturile obţinute de persoanele fizice peste hotarele ţării nu sunt supuse impozitării. „Nu cred că Ministerul Finanţelor ar intenţiona să impoziteze transferurile băneşti personale. Codul Fiscal stipulează clar că veniturile obţinute de persoanele fizice în afara Republicii Moldova, inclusiv cele ce sunt transmise rudelor, sunt considerate neimpozabile (articolul 2266 alineatul (4)). Banii câştigaţi peste hotare, de obicei, au fost impozitaţi deja în alt stat”, a precizat experta.
Marina Soloviova presupune că datele ar putea fi colectate pentru a aplica metodele indirecte de estimare a veniturilor. „Cred că Ministerul Finanţelor colectează aceste date pentru a aplica metodele indirecte de estimare a veniturilor impozabile. În fond, Fiscul are deja acces la datele băncilor despre fluxurile băneşti pe conturile persoanelor fizice. Acum, se pare, au decis să adauge şi datele din sistemele de remitere de bani”, consideră experta.
Elena Celak,
Stopfals.md
Relevant
Comments 0