Portalul care te protejează de falsuri

FALS: R. Moldova își militarizează bugetul, lăsând oamenii fără pâine

28 noiembrie 2024 3502
Articole
Colaj: Stopfals.md

Ilan Șor a afirmat că Republica Moldova își militarizează bugetul și că guvernarea „ia pâinea oamenilor pentru a se înarma”. Oligarhul fugar a făcut trimitere la majorarea cu 9,3 milioane de lei, adică cu 0,5%, a bugetului pentru apărare, subiect care a fost comentat și de purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova. În realitate, banii nu sunt destinați pentru capacitățile militare ale R. Moldova, ci pentru alocații destinate militarilor. Subiectul majorării cheltuielilor pentru apărare a fost folosit, și de această dată, pentru promovarea narațiunii false a Kremlinului privind „militarizarea” și „înarmarea” R. Moldova.

Șor: Li se ia pâinea de la gura oamenilor pentru înarmare

„Ilan Șor a comentat militarizarea bugetului Moldovei”, titrează canalul de Telegram Запрещенный Канал (trad. - Canalul interzis), citându-l pe oligarhul condamnat definitiv la 15 ani de închisoare în dosarul fraudei bancare. „Sandu ia din pâinea oamenilor pentru a se înarma. În proiectul de modificare a bugetului de stat, cheltuielile pentru apărare vor depăși cheltuielile planificate cu 9,3 milioane de lei (0,5%). Bugetul pentru protecție socială va fi redus cu 821,3 milioane de lei (3,7%)”.

„Ei vor să facă din Moldova un nou avanpost NATO. În acest scop este ademenită cu un vis irealizabil de aderare la Uniunea Europeană”, se mai arată în mesajul lui Șor.

Comentariile oligarhului fugar au fost preluate și de alte canale de Telegram care obișnuiesc să dezinformeze (aici, aici, aici, aici, aici), dar și de unele pagini și conturi de Facebook, de unele site-uri, precum și pe Youtube.

La aceleași cifre s-a referit într-un briefing și Maria Zaharova. „Decizii dezastruoase pentru țară continuă să fie adoptate și implementate. În contextul divizării societății moldovenești și al unei situații socio-economice catastrofale, autoritățile au revizuit bugetul pentru 2024. Cheltuielile pentru apărare au fost majorate cu 0,5%, în timp ce alocările pentru sectorul social au fost reduse cu 3,7%” (în original: „Губительные для страны решения продолжают приниматься и воплощаться в жизнь. На фоне раскола молдавского общества и катастрофического состояния социально-экономической сферы власти пересмотрели бюджет на 2024 г., увеличив расходы на оборону на 0,5% и сократив ассигнования на социальную сферу на 3,7%”).

9,3 milioane de lei pentru alocațiile militarilor

Este adevărat că proiectul modificării bugetului de stat pentru 2024, adoptat de Parlament în prima lectură, prevede majorarea cheltuielilor pentru apărarea națională cu 9,3 milioane de lei sau cu 0,5%, însă nu este vorba despre cheltuieli pentru înarmare sau „militarizare”, ci despre majorarea unor alocații.

Într-un răspuns pentru Stopfals.md, Ministerul Apărării precizează că majorarea cheltuielilor este determinată de necesitatea acoperirii insuficienței resurselor pentru angajați. „Ministerul Apărării comunică faptul că în conformitate cu proiectul de lege privind modificarea Legii bugetului de stat pentru anul 2024 nr. 418/2023, Ministerului Apărării îi sunt planificate spre alocare suplimentară resurse financiare în sumă de 9,3 mln lei. Majorarea de alocații constă în acoperirea insuficienței la capitolul „Cheltuieli de personal” în contextul măsurilor salariale aplicate pentru anul 2024, respectiv nu se referă la achiziții de armament ș.a.”

Printre cele mai mici cheltuieli militare din lume

Chiar și cu aceste majorări de circa 0,5%, bugetul pentru apărare al Republicii Moldova, de mai puțin de 100 de milioane de dolari, este unul dintre cele mai mici din lume. Potrivit portalului specializat www.globalfirepower.com, R. Moldova este la coada clasamentului (locul 137 din 145 de state) la capitolul cheltuieli pentru apărare. Același clasament mai arată că statul nostru cheltuie pentru apărare mult mai puțin decât alte state neutre europene: Elveția - 9,3 miliarde de dolari, Austria - 5,67 miliarde de dolari, Irlanda - 837 de milioane, asta chiar dacă statele respective sunt înconjurate de țări NATO și nu se confruntă cu riscuri de securitate și războaie în regiune. Bugetul pentru apărare al Bosniei și Herțegovina, stat care nu este membru al NATO, având o populație și suprafață comparabile cu ale Republicii Moldova, este de 5,85 miliarde de dolari pentru anul 2024, adică de aproximativ 60 de ori mai mare decât cel al Republicii Moldova - 1,7 miliarde de lei.

Chiar și după această majorare, bugetul pentru apărarea națională va constitui aproximativ 0,55% din Produsul Intern Brut estimat pentru 2024, una dintre cele mai mici proporții din lume. În concluzie, nu se poate vorbi despre militarizare.

NATO respectă statutul de neutralitate al R. Moldova, spre deosebire de Rusia

Legat de afirmația că Republica Moldova se transformă în „avanpost NATO”, Ministerul Apărării atrage atenția că este vorba de un fals evident, or relațiile țării noastre cu Alianța Nord-Atlantică durează deja de 30 de ani. „Narațiunea despre «integrarea Republicii Moldova în NATO» este un fals evident, intenționat, de a îngrijora societatea prin dezinformare și de a o tensiona în continuare cu alte falsuri construite pe acest neadevăr. Republica Moldova nu poate fi și nici nu pretinde a fi membră NATO, deoarece deține statut de neutralitate. Colaborarea Republicii Moldova cu NATO a început pe 16 martie 1994, prin aderarea Republicii Moldova  la Programul Parteneriat pentru Pace”.

Ministerul Apărării mai precizează că NATO respectă statutul de neutralitate, în comparație cu Federația Rusă, care își menține în continuare forțele militare pe teritoriul suveran al țării.

În același timp, aderarea la NATO nu este o precondiție pentru apropierea de UE. „În actele ce vizează cooperarea Republicii Moldova cu NATO, e de menționat că Alianța subliniază constant respectarea statutului de neutralitate al țării. Statutul de neutralitate este respectat de toți partenerii Republicii Moldova, fapt evident în contextul proceselor integraționiste în UE, dar și de colaborare ale Republicii Moldova. Aderarea la NATO nu constituie o precondiție a integrării unui stat în Uniunea Europeană. Cooperarea internațională privind profesionalizarea forțelor armate se încadrează în cadrul legislativ național privind sectorul de apărare și în corespundere cu prioritățile de modernizare ale domeniului”, se arată în comentariul Ministerului Apărării.

Stopfals.md amintește că state ca Austria, Irlanda, Cipru sau Malta nu sunt membre NATO, deși fac parte din Uniunea Europeană.

NATO, ținta propagandei ruse

NATO și „iminenta” aderare a Republicii Moldova la blocul militar au fost transformate în sperietori de propaganda rusă, mai ales în contextul războiului din Ucraina. Printre principalele narațiuni demontate de Stopfals.md au fost că NATO ar construi o bază militară în Republica Moldova, că ar aduce tehnică militară la hotarul cu Republica Moldova, precum și militari. Un alt fals des promovat este că aderarea la NATO ar fi o condiție pentru integrarea în Uniunea Europeană.

 

Mariana Colun,

Stopfals.md

 

Suntem și pe Telegram!

 

Ai depistat un fals? Raportează-l pe semnale.stopfals.md/ro și noi îl vom dezminți!

#NuDezinformării #StopFals #API

28 noiembrie 2024 3502

Relevant

Comments 0