Falsuri recente
Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Federației Ruse, Maria Zaharova, a afirmat că „regimul Maia Sandu” impune cetățenilor Republicii Moldova unirea cu România. Afirmația este falsă, nu are fundament factual și a fost făcută prin reluarea unor vechi narative sovietice.
«Учитывая, что режим М.Г.Санду навязывает молдавскому народу повестку объединения с Румынией, то граждане совершенно справедливо могут задать вопрос о том, что раз это на повестке режима М.Г.Санду, нельзя ли объединиться с Румынией на условиях Молдавии и назвать всё это Молдавией» („Ținând cont că regimul Maiei Sandu impune poporului moldovenesc subiectul unirii cu România, cetățenii își pot pune, pe bună dreptate, întrebarea - de vreme ce subiectul se află pe agenda regimului Maia Sandu - dacă este posibil să se unească cu România, dar în condițiile Moldovei, și să numim totul „Moldova”), a declarat Zaharova într-un briefing de presă din data de 6 decembrie. De altfel, această narațiune a propagandei ruse este una dintre tezele sovietice și temele centrale ale dezinformării pro-Kremlin, în special în legătură cu președinta Maia Sandu.
Maia Sandu: Unirea nu poate fi decisă decât printr-un vot al cetățenilor
Poziția oficială a președintei Maia Sandu pe această chestiune a fost repetată și este cunoscută publicului larg, în urma mai multor intervenții publice ale șefei statului. Într-un interviu din martie 2023 pentru publicația Geopolitique, Maia Sandu a declarat că chiar dacă există un oarecare sprijin popular pentru ideea reunificării celor două state, acesta nu este majoritar în rândul populației, iar obiectivul politic principal asumat de conducerea Republicii Moldova este integrarea în Uniunea Europeană. „Sunt unii oameni care au promovat ideea, dar numărul lor nu este suficient. Există sprijin pentru integrarea în UE și asta urmărim”, a declarat Maia Sandu, care a și fixat 2030 ca termen pentru aderarea Republicii Moldova la UE. Președinta a explicat că Republica Moldova urmărește o relație politică și economică pragmatică cu România, prin integrarea unor sisteme economice și de infrastructură între cele două state, menite să ducă la îmbunătățirea standardelor de viață și dezvoltarea Republicii Moldova.
De asemenea, Maia Sandu a afirmat că unirea nu poate fi decisă decât printr-un vot al cetățenilor. „Unirea este un lucru pe care îl pot decide cetățenii. Noi suntem o țară democratică și asemenea decizii le iau doar cetățenii într-un mod democratic”, a spus Maia Sandu.
Maia Sandu a declarat, în cadrul unei emisiuni la postul Vocea Basarabiei, publicată pe 13 decembrie curent, că Republica Moldova vrea o relație de prietenie cu toate statele care respectă aspirațiile Chișinăului. „Toate țările care respectă interesul țării noastre, care respectă cetățeanul Republicii Moldova sunt țări prietene, sunt țări partenere pentru noi. Țările care nu ne respectă și vreau să vă amintesc că Federația Rusă ne șantajează, ne amenință o dată la două zile, își ține trupele pe teritoriul țării noastre, în pofida voinței noastre. În aceste condiții, evident, nu putem să vorbim despre o relație de prietenie. În momentul în care Federația Rusă își va schimba atitudinea față de Republica Moldova și cetățenii ei, atunci va fi mai ușor să refacem această relație”, a declarat președinta Maia Sandu.
Nu există nicio declarație publică prin care președinta Maia Sandu ar afirma că unirea cu România este un scop al actualei guvernări. Totodată, niciun document al autorităților centrale ale Republicii Moldova nu prevede scopul sau dezideratul unirii cu România. De asemenea, nici poziția oficială a autorităților României nu vorbește despre o unificare a celor două state, fiind afișat un discurs de susținere totală și necondiționată a traseului european al Republicii Moldova. „Este foarte important ca Ucraina și Republica Moldova să facă pași rapizi spre integrarea europeană”, a afirmat președintele României, Klaus Iohannis, la Summitul Comunității Politice Europene de la Granada, Spania, desfășurat în octombrie 2023.
Ce spun sondajele din România și Republica Moldova?
De altfel, nici sondajele nu arată un sprijin popular majoritar în Republica Moldova pentru ideea unirii celor două state, deși trebuie menționat că procentajul este semnificativ și variază, de obicei, între 30 și 40%. Conform unui sondaj realizat în iunie 2023 de CBS-Axa la comanda Watchdog Community, 36,2% din respondenți sunt pentru unirea cu România. Pe de altă parte, în România procentul pentru o astfel de unire dintre cele două state este de circa 33%, potrivit unui sondaj realizat de Avangard și publicat în mai 2023.
Amintim că purtătoarea de cuvânt al MAE rus, Maria Zaharova, aduce mereu în discuție teza privind o presupusă unire dintre România și Republica Moldova, dar și faptul că președinta Maia Sandu deține și cetățenie română. Zaharova mai amintește și de modificările legislative făcute de Parlamentul moldovean, în martie 2023, care a declarat limba română ca limbă oficială în Republica Moldova. Reprezentanta diplomației ruse a fost protagonista mai multor articole Stopfals.md: RUSOFOBIA, un pseudo-motiv pentru presiuni, victimizare și justificare a agresiunii militare; FALS: Republica Moldova nu și-a îndeplinit obligațiile contractuale față de Gazprom.
Mădălin Necșuțu,
Stopfals.md
Relevant
Comments 0