Portalul care te protejează de falsuri

FALS: Sandu, împreună cu mercenarii ucraineni, pregăteşte o răfuială cu opoziţia moldovenească

6 decembrie 2023 2238
Articole, Gândește critic!
Colaj: Stopfals.md

Nicolai Kostîrkin, redactorul portalului Gagauznews.md, blocat în Moldova pentru incitare la ură și război, a oferit un interviu site-ului NEWS-FRONT din Rusia. În emisiunea difuzată la 29 noiembrie, Kostîrkin a declarat, cu referire la nişte „canale de Telegram”, că autorităţile moldovenești pregătesc atentate la viața politicienilor din opoziţie şi arestarea acestora, acțiuni care ar urma să se desfășoare până la Revelion. El a mai spus că este deja pregătită „lista celor vizaţi”, ce include 150 de persoane, inclusiv din Bălţi şi Găgăuzia. Totuşi, Kostîrkin n-a explicat care ar fi sursa informaţiei în cauză. La fel, el nu a evocat niciun exemplu când vreun politician din Moldova a fost asasinat.

Maia Sandu, mercenari ucraineni și atentate la viața celor din opoziţie

În interviul oferit site-ului din Rusia, Nicolai Kostîrkin a declarat că represiunile autorităţilor moldovenești împotriva opoziţiei sunt cât se poate de reale. Citând „canale de Telegram cu pondere”, el a spus că Preşedinta Maia Sandu intenţionează să solicite ajutorul „mercenarilor ucraineni” pentru a se răfui cu opoziţia. „Au apărut informaţii cu referire la acei reprezentanţi ai comunităţii de experţi din Ucraina care mai păstrează un dram de raţiune, ei nu-s prea numeroşi, dar totuşi mai sunt, iar informaţiile în cauză au fost citate şi de instituţiile media din Rusia, că Maia Sandu intenţionează să solicite ajutorul ucrainenilor, pe care eu unul îi cred mercenari, pentru a lichida prin forţă segmentul de opoziţie din ţara noastră”, a spus Kostîrkin. (citatul în original: «Появилась информация, со ссылкой на тех представителей экспертного сообщества из Украины, которые сохранили здравый смысл, их немного, но они есть, эту информацию цитировали российские СМИ, что Майя Санду намерена запросить поддержку украинских, в моём понимании, боевиков для силовой зачистки оппозиционного поля нашей страны»).

El a mai menţionat că „Moldova este împinsă spre scenariul ucrainean”, astfel că atentatele şi arestările sunt cât se poate de posibile. „Scenariul care prevede organizarea unor atentate, arestări, intentarea unor dosare penale, sechestrarea averii în raport cu mai mulți exponenți ai opoziției moldovenești, este destul de realist. Și, în opinia mea, multe se pot întâmpla anume până la Revelion”, este de părere Kostîrkin. (citatul în original: «Сценарий организации покушений, арестов, заведение уголовных дел, арестов имущества в отношении многих представителей оппозиции в Молдове достаточно реален. И очень многое, на мой взгляд, может произойти именно до Нового года»).

Făcând afirmații despre răfuieli și atentatele la viața celor din opoziție, Kostîrkin n-a relatat totuși despre vreun caz de acest gen. Din câte se cunoaște, astfel de cazuri n-au avut loc. Cu toate acestea, unui public neavizat, în special din Rusia, i se sugerează că astfel de cazuri nu sunt singulare. În plus, Kostîrkin parcă nici nu vorbește din numele propriei persoane, ci face referire la anumite surse, dar fără a le indica. În acest mod, este imposibil de verificat barem o parte dintre cele spuse de el.

„Lista celor vizaţi” ar include 150 de persoane

Totodată, Kostîrkin a spus în cadrul emisiunii că, potrivit informațiilor de care dispun niște surse anonime – care iarăși nu sunt numite – s-ar fi constatat că autoritățile din Chișinău au și pregătit o listă cu cei vizați, care include 150 de persoane. Potrivit lui Kostîrkin, aceste acțiuni vor viza în primul rând persoanele care desfășoară o activitate politică intensă la Bălți și în Găgăuzia.

„Astăzi, în aceleași surse, au apărut informații potrivit cărora ar fi gata deja lista celor vizați (în rusă - расстрельный список), dar eu voi lua între ghilimele sintagma, o listă care include 150 de persoane din toate raioanele Moldovei. Este vorba, în primul rând, de cei care desfășoară o activitate intensă, și aici din nou voi evoca sursa la care mă refer, în capitala de nord a țării, orașul Bălți. La fel, este vorba despre cei care țin de autonomia găgăuză, care reprezintă, ca să mă exprim așa, segmentul găgăuz de activiști politici și politicieni, inclusiv cei care fac parte din organele de conducere din autonomia găgăuză”, a spus Kostîrkin. (citatul în original: «Сегодня появилась на тех же ресурсах, где сказано, что уже готов, пока что будем брать в кавычки, расстрельный список из 150 человек со всех районов Молдовы. В первую очередь тех, кто ведёт активную деятельность, опять же, я ссылаюсь на данный источник, в северной столице страны, в городе Бельцы. Также тех, кто относится к Гагаузкой автономии, представляют её, скажем так, поле политических активистов и политических деятелей, в том числе и тех, кто состоит в руководящих органах Гагаузкой автономии»).

La fel ca în cazul „mercenarilor ucraineni”, nu sunt indicate anumite surse, respectiv nu pot fi făcute niciun fel de verificări. Nu se știe despre ce fel de listă este vorba, cine sunt persoanele vizate și cine a făcut publică lista respectivă.

„Moldova urmează scenariul ucrainean”

Teza conform căreia „Moldova este împinsă spre scenariul ucrainean” este distribuită activ de către mediile și bloggerii pro-Kremlin. De obicei, afirmația în cauză este prezentată ca o „opinie de expert”, iar întregul enunț este bazat doar pe opinie, fără a fi evocate date și fapte concrete, iar în unele cazuri chiar se recurge la minciuni crase. De curând, portalul Stopfals.md a relatat despre jurnalista din Ucraina Diana Pancenko, care în țara sa a fost inclusă în lista trădătorilor, fiind dată în urmărire de organele de anchetă. În emisiunea sa, Pancenko afirmă că Moldova „calcă pe urmele Ucrainei”, iar Chișinăul „este gata să atace Transnistria”. În același program au fost emise o serie de speculații și minciuni că, încă înainte de declanșarea războiului din Ucraina, autoritățile moldovenești rupeau legăturile cu Rusia. În calitate de exemplu a fost prezentat un video. Este vorba despre discursul Președintei Maia Sandu despre interzicerea panglicii Sfântul Gheorghe. În realitate, acea înregistrare video cu declarația şefei statului a fost realizată după începerea războiului, iar panglica Sfântul Gheorghe a fost utilizată de Kremlin ca simbol de susținere a armatei rusești, împreună cu simbolurile Z și V (aceste litere erau aplicate pe tehnica militară rusească din Ucraina).

Un interviu nou cu teze vechi

Printre altele, Kostîrkin a discutat cu moderatorul Alexei Davîdov despre „patronii din Occident”, „anularea” statutului special al Găgăuziei, alegerile din Moldova etc. Mai multe dintre supozițiile evocate sunt vehiculate permanent de propaganda de la Kremlin, inclusiv de adepții acesteia din Moldova. Pe laptopul lui Davîdov, ce poate fi văzut pe ecran în timpul emisiunii, este desenat simbolul Z, folosit în calitate de simbol al războiului din Ucraina și care este interzis pe teritoriul Moldovei.

captură de ecran 

„Sperietorile” de bază sugerează că Chișinăul va ataca regiunea transnistreană, în Moldova au sosit zeci de mii de soldați NATO etc. Aceleași speculații și falsuri sunt distribuite și de unii politicieni moldoveni. Bunăoară, Marina Tauber, vicepreședinta Partidului „Șor” (declarat neconstituțional), a afirmat că Guvernul Moldovei pune la cale provocări în Transnistria și ar fi comandat 3000 de sicrie. Potrivit Marinei Tauber, „atacul” ar fi trebuit să aibă loc la 17 aprilie 2023. Declarațiile nu s-au adeverit. Surse din cadrul Guvernului au declarat atunci că „afirmațiile sunt false și fac parte dintr-un discurs constant de promovare a fricii și dezbinării în societate”.

Redactor al unui portal blocat

De menționat că, la 26 februarie 2022, Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS) a dispus blocarea a două site-uri pentru promovarea unor informații ce incită la ură și război, în condițiile stării de urgență. Unul dintre aceste site-uri a fost Gagauznews.md, redactorul acestuia fiind Nicolai Kostîrkin.

La 9 iunie 2022, Kostîrkin a fost reținut pentru audieri, fiind suspectat că făcea propagandă războiului. Locuința și mașina sa au fost percheziționate. Atunci, Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale a făcut publică o înregistrare audio în care un bărbat analizează ce se va întâmpla dacă vor veni „ai noștri”, având în vedere armata rusă, și spune că va continua promovarea pentru ca „în Rusia să se citească, în Rusia să se știe”.

„Prima opțiune – vin ai noști. Și când vor veni, ei vor spune: păi cum, voi moldoveni de r...t, nici să ripostați nu vă duce capul, nici punctul de vedere, dacă sunteți ditamai proruși, nu vi l-ați apărat. La ce bun ne trebuiți. Al doilea moment. Eu voi promova toate acestea prin intermediul canalelor de Telegram și a mass-media din uniune. Voi distribui toate acestea. Pentru ca în Rusia să se citească, în Rusia să se știe. În aşa fel voi putea contribui şi eu pentru ca persoanele din eşaloanele de vârf ale puterii din Rusia să taie nişte capete şi să le înlocuiască cu altele. Şi pentru ca operaţiunea să fie desfăşurată eficient”, se spunea în înregistrarea video. (citatul în original: «Вариант первый – наши придут. И когда придут, скажут: что же вы молдаване с… даже за себя постоять не можете, даже свои взгляды, раз вы такие пророссийские, не отстаивали никак ни перед кем. На фиг вы такие нужны. Второй момент — я буду это разгонять по союзным телеграм-каналам и СМИ. Буду подогревать ситуацию. Чтобы в России читали, чтобы в России знали. Так я смогу внести свой вклад, чтобы в высших эшелонах российской власти начали сносить одни головы и ставить на их место другие. И чтобы операция проходила эффективно»).

 

Constantin Hairetdinov,

Stopfals.md

 

Ai depistat un fals? Raportează-l pe semnale.stopfals.md/ro și noi îl vom dezminți!
6 decembrie 2023 2238

Relevant

Comments 0