Portalul care te protejează de falsuri

Giganții IT și jurnaliștii luptă pentru a opri dezinformarea despre coronavirus  

6 februarie 2020 3223
Articole, COVID-19
Sursa foto: Washingtonpost.com

Știrile false și teoriile conspiraționale despre originea noii tulpini de coronavirus (2019-nCoV) din China au făcut rapid înconjurul lumii. La aproximativ o lună de când focarul a apărut în provincia Wuhan din China și a continuat să se răspândească în peste 20 de țări, panica în rețelele sociale este amplificată de mii de postări despre presupuse cauze ale îmbolnăvirii, dar și remedii naturale care chipurile alungă virusul ucigaș. Pentru a diminua numărul postărilor cu falsuri și sfaturi periculoase despre virus, administrația companiei Facebook a modificat algoritmii de emitere a informației, internauții fiind redirecționați către surse credibile de informare. De asemenea, vor fi șterse postările false de pe Instagram, măsuri de precauție vor lua YouTube și Twitter. La rândul lor, jurnaliști din mai multe țări ale lumii dezmint narativele false despre acest virus.

Falsuri: virusul este pregătit în China, SUA și Canada

Coronavirusul a dat naștere unui număr imens de teorii conspiraționale și dezinformări, în special în rețelele sociale, care ar „explica” originea acestuia. Una din teorii este că acesta s-a „scurs” dintr-un laborator din Wuhan, după ce China a construit o armă biologică. Un alt fals răspândit este că focarul a fost cronometrat să coincidă cu începutul procesului de examinare a impeachmentului lui Donald Trump. Alte teorii ale conspirației au sugerat că focarul a fost adus în China din Canada. În rețelele sociale sunt răspândite fabulații că virusul a fost conceput special în laboratoarele americane ca o armă de distrugere în masă.

  Colaj

Un alt mesaj fals este că virusul ar fi apărut după ce oamenii din Wuhan au mâncat lilieci. Articolul, distribuit de Daily Mail, este însoțit de un videoclip, care are peste 100 de mii de vizualizări, în care este filmată o femeie care mănâncă un liliac. Într-un articol publicat de portalul britanic Theguardian.com acest fals este dezmințit. În realitate, videoclipul nu a fost filmat într-un restaurant Wuhan sau în China, ci în Palau, un arhipelag din vestul Oceanului Pacific, fiind datat cu anul 2016.

Și în media rusească sunt diseminate narative false sau panicarde despre acest virus. Portalul Kp.ru a publicat un articol în care afirmă că cetățenii chinezi sunt siguri că virusul a fost creat în laboratoarele americane și e țintit special pe persoanele cu gene chinezești. Portalul televiziunii RenTV susține într-un articol că, prin această epidemie, americanii testează o armă biologică ca să obțină profit pentru corporațiile farmaceutice.

O știre falsă a publicat și portalul pro-Kremlin Ukraina.ru care afirmă că Nostradamus a prezis coronavirusul chinezesc, asociat cu o „ciumă mare”. Autorii fac referire la alt site, Znaj.ua, care scrie că: „Nostradamus a vorbit la un moment dat despre o „mare ciumă” care va face ravagii în „orașul mării”.

Într-un articol publicat de portalul din SUA Washingtonpost.com se spune că știrile false despre focarul virusului au variat de la afirmații inexacte despre numărul de decese până la teorii conspirative despre originea sa.

Leacuri băbești și alte pseudo-remedii: ulei de oregano și consumul de înălbitor

Colaj

Unii dintre autorii acestor falsuri și teorii ale conspirației sugerează și „remedii” împotriva virusului. Astfel, în rețelele sociale sunt distribuite postări care sugerează că uleiul de oregano, vitamina C și apa sărată pot preveni coronavirusul sau chiar îl pot vindeca. Doar una din aceste postări a fost distribuită de cel puțin 2.000 de ori în mai multe grupuri. După cum anunță Washingtonpost.com, în realitate, postarea inițială are o vechime de zece ani și a fost publicată pe un site de îngrijire holistică - iar oamenii de știință au confirmat că acesta nu este un remediu pentru coronavirus. Portalul englez Independent.co.uk semnalează despre un alt remediu periculos, recomandat insistent de pseudo-medici: pentru a se trata de virus, oamenii sunt îndemnați să bea înălbitor. Portalul specializat în verificarea afirmațiilor publice PolitiFact.co (SUA) a dezmințit că înălbitorul ar trata coronavirusul. 

Facebook, Google, YouTube și Twitter iau măsuri pentru diminuarea dezinformărilor

Răspândirea informațiilor false despre noul virus, declarat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) urgență de sănătate publică, i-a determinat pe giganții IT, precum Facebook, Google, YouTube și Twitter, să ia măsuri fără precedent de protecție împotriva teoriilor conspirației și a dezinformărilor. Astfel, Facebook a făcut deja modificări în algoritmii de emitere, astfel încât să se acorde prioritate postărilor despre coronavirus provenite din surse de încredere. Administrația companiei a anunțat că vor fi șterse în primul rând postările despre diferite „remedii și tratamente”. Rețeaua Instagram, deținută de aceeași companie Facebook, blochează anumite hashtag-uri legate de virus.

 15 milioane de tweet-uri despre coronavirus în ultimele patru săptămâni

Twitter anunță că în ultimele patru săptămâni au fost publicate peste 15 milioane de tweet-uri despre coronavirus. Compania nu a identificat „încercări coordonate” de a răspândi informații false, dar rămâne vigilentă. Recent, Twitter a anunțat că va ajusta motorul de căutare în țările cheie de pe glob pentru a include surse de sănătate autorizate după hashtagul #coronavirus. Între timp, utilizatorii din SUA care caută hashtag-uri legate de coronavirus sunt redirecționați către centrele pentru controlul și prevenirea bolilor, unde pot fi vizualizate în timp real și cazurile confirmate de coronavirus pe întreg globul.

S-a solidarizat luptei contra dezinformărilor despre acest virus și compania YouTube care a început să prioretizeze sursele credibile, după ce un video de 11 minute cu peste 20.000 de vizualizări a difuzat falsul că virusul a lăsat 180.000 de morți în China. YouTube anunță că vor fi reduse recomandările spre videoclipuri care ar putea dezinforma utilizatorii.

Totuși, eforturile acestor platforme de socializare nu au reușit, deocamdată, să oprească răspândirea știrilor false despre focar, fiind distribuite mii de postări și videoclipuri cu mii de vizualizări.

Jurnaliștii s-au înrolat în lupta cu dezinformările

Compania Facebook a angajat trei organizații de fact-checking pentru a monitoriza conținutul și a ajuta la depistarea informațiilor false. Totodată, cel puțin 48 de organizații de fact checking din 30 de țări lucrează pentru a șterge informații false despre coronavirus. Proiectul coordonat de Rețeaua Internațională de Fact-Checking va fi activ atâta timp cât boala se răspândește la nivel mondial și poate fi urmărită pe canalele de socializare prin două hashtag-uri, #CoronaVirusFacts și #DatosCoronaVirus.

Mai multe postări virale pe Facebook, tweet-uri și articole anunțau că deja există un vaccin pentru noul focar. Portalurile americane de fact checking FactCheck.Org și PolitiFact.com au verificat această informație și confirmă că nu a fost încă descoperit un astfel de vaccin. Valul de știri false despre focarul virusului i-a determinat pe unii medici și oameni de știință să facă dezmințiri oficiale în acest sens.

Până acum, pe portalul Euvsdisinfo.eu (proiect al Grupului East StratCom din cadrul Serviciului European de Acțiune Externă), au fost dezmințite 12 articole cu narativul coronavirus.

Notă:

Potrivit OMS: la 6 februarie 2020 erau  565  de persoane decedate și 28 276  infectate cu acest virus.

 

Mariana Jacot

StopFals.md

6 februarie 2020 3223

Relevant

Comments 0