Portalul care te protejează
de falsuri

Igor Dodon își asumă rolul de autor al unei inițiative legislative... lansată de alții

15 iulie 2020 3611
Articole
Colaj

Președintele Igor Dodon a declarat în emisiunea sa „Președintele răspunde”, difuzată pe Facebook la 12 iunie curent, că el a venit cu inițiativa ca produsele autohtone să ocupe cel puțin jumătate din rafturile magazinelor. Nu este pentru prima dată când Igor Dodon se referă la acest subiect, însă el, sau președinția, nu este autorul niciunui proiect de lege în acest sens. În Parlament au fost înregistrate trei astfel de inițiative legislative (niciuna de la Președinție), dintre care una chiar a fost votată în prima lectură acum doi ani, dar lucrurile s-au oprit aici.

Eu am ieșit cu inițiativa ca în centrele comerciale să fie 50% mărfuri autohtone pe rafturi”, a declarat Igor Dodon la 12 iunie, răspunzând la o întrebare pe care a primit-o în timpul emisiunii (minutul 1:10:22).

Nu este pentru prima dată când Igor Dodon se referă la acest subiect. Inițial a făcut-o în august 2019, în cadrul unei întrevederi cu angajații Fabricii de Brânzeturi „Lactis” din orașul Râșcani, când a spus că el „pledează pentru aprobarea în regim de urgență a legii comerțului intern, unde să fie expres indicată obligativitatea rețelelor de comerț de a avea în vânzare în asortiment nu mai puțin de 50% de produse autohtone”, potrivit unui comunicat difuzat de Președinție.

Captură video

Câteva luni mai târziu, într-o alocuțiune la Forumul „Dialog pro-business”, Igor Dodon susținea că sunt elaborate două proiecte de legi în această privință și că intenționează să discute cu autorii și să lanseze un alt proiect de lege. „Au fost elaborate două proiecte de lege pentru modificarea Legii cu privire la comerțul interior, dar niciunul nu a fost aprobat de Parlament. Intenționez să organizez consultări cu autorii acestor proiecte și să înaintez un singur proiect de lege, coordonat cu oamenii de afaceri autohtoni interesați”.

În februarie 2020, Igor Dodon declara, într-o vizită la compania „JLC”, specializată în producerea lactatelor, că deja instituția prezidențială promovează un proiect de lege în acest sens. „Igor Dodon a menţionat că instituția prezidențială promovează mai multe inițiative legislative, inclusiv proiectul de lege care presupune ca rețelele de magazine să aibă pe rafturi produse autohtone în proporție de cel puțin 50%”, anunța Președinția.

În iunie, însă, din susținător al unui proeict de lege, Dodon ajunge să fie chiar autorul inițiativei.

Datele de la Parlament și Ministerul Economiei îl contrazic pe Igor Dodon

Portalul Stopfals.md a solicitat de la Parlament lista tuturor inițiativelor legislative înregistrate pe parcursul mandatului lui Igor Dodon. Din cele 95 de proiecte și inițiative (pdf), niciunul nu se referă la acest subiect. 

Într-un răspuns oferit de Serviciul de presă al Ministerului Economiei și Infrastructurii, se menționează că anume Ministerul a elaborat un astfel de proiect de lege în anul 2018 și a avizat alte două inițiative similare ale unor deputați. Nu se vorbește nimic despre vreo inițiativă la subiect propusă de Președinție. „Proiectul a fost elaborat de Ministerul Economiei și Infrastructurii. A fost solicitat avizul Guvernului la inițiativa deputatului Slusari, nr. 22 din 4 februarie 2020. Guvernul a prezentat aviz prin hotărârea 161 din 11 martie 2020. De asemenea, a fost inițiativa 32 din 13 februarie 2018, care a fost comasată în MEI”, se arată în răspunsul Ministerului Economiei și Infrastructurii.

Consiliul economic al lui Dodon cu zero inițiative publicate

Igor Dodon are un Consiliu economic, format din 49 de membri, fiind condus chiar de șeful statului. Printre atribuțiile Consiliului economic pe lângă președintele Republicii Moldova este și „elaborarea propunerilor pentru soluționarea problemelor economice și dezvoltarea diferitor sectoare ale economiei”. Însă la secțiunea de pe pagina web a Președinției privind propunerile Consiliului economic nu figurează un astfel de proiect de lege. În general, la această secțiune nu există nicio propunere.

Istoria celor 3 proiecte

Până acum în Parlament au fost înregistrate trei proiecte de legi care conțin o prevedere similară și anume ca jumătate din rafturile magazinelor să fie acoperite cu produse autohtone.

Prima inițiativă a fost înregistrată în luna februarie 2018 de un grup de deputați socialiști. „Comerciantul persoană juridică are obligația să achiziționeze și să asigure expunerea pe raft a produselor alimentare provenite din lanțul alimentar scurt în proporție de cel puțin 50% din volumul de marfă pe raft. Lista produselor alimentare ce se încadrează în prezentele prevederi se aprobă de Guvern”, prevedea, printre altele, acest proiect.

O lună mai târziu, o inițiativă similară a fost înregistrată de Guvernul de atunci, condus de actualul lider PDM, Pavel Filip. Potrivit acestei inițiative, „Comerciantul este obligat să achiziționeze și să asigure expunerea pe raft a produselor alimentare provenite din lanțul alimentar scurt în proporție de cel puțin 50% din lungimea liniară a raftului comercial. Lista produselor alimentare ce se încadrează în prezentele prevederi se aprobă de Guvern și se actualizează anual.”

Cele două inițiative au fost examinate în ședința Parlamentului din 3 mai 2018 și adoptate în prima lectură, fiind comasate.

Inițiativa Guvernului a fost retrasă din Parlament de Guvernul Sandu, la 1 noiembrie 2019, pentru ca Guvernul Chicu să repună proiectul în agenda parlamentară la ședința din 5 februarie 2020, chiar a doua zi după ce deputatul Platformei DA, Alexandru Slusari a înregistrat un proiect similar. El recunoștea atunci că s-a inspirat în mare parte din proiectul elaborat de Guvernului Filip, aprobat în prima lectură. „Încercăm să revigoram acest proiect”, a declarat Alexandru Slusari.

Ulterior au avut loc mai multe discuții pe marginea acestui subiect, ultima organizată de Comisia economie, buget și finanțe  la 18 februarie 2020, urmând ca proiectul să fie votat în lectură finală la 28 februarie, dar acest lucru așa și nu s-a întâmplat.

Peter Michalko: Legea contravine Acordului de liber schimb și angajamentelor cu OMC

Șeful Delegaiei UE la Chișinău, Peter Michalko, a criticat decizia Guvernului de a repune legea respectivă pe agenda parlamentară. Într-o intervenție la reuniunea Platformei societății civile (min 42.00) UE-RM din 13 februarie 2020, Peter Michalko a vorbit despre realizările și restanțele Republicii Moldova în implementarea Acordului de Asociere, menționând și beneficiile pe care le-a adus Acordul de Liber Schimb. În context, el a exprimat „surprinderea” Bruxellesului legată de repunerea modificărilor respective la Legea comerțului intern, menționând că aceasta contravine atât Acordului de Liber Schimb cu UE, cât și angajamentelor asumate de Republica Moldova în cadrul Organizației Mondiale a Comerțului. „Privim cu surprindere că legi care nu corespund angajamentelor cu Organizația Mondială a Comerțului și Acordului de Liber Schimb sunt repuse pe agenda parlamentară. Se are în vedere Legea comerțului intern”, a declarat atunci șeful Delegației UE.

Acordul de liber schimb cu Uniunea Europeană prevede eliminarea restricțiilor și a barierelor discriminatorii în sensul stabilirii unei cote sau proporții ținând de originea mărfii, a explicat pentru portalul Stopfals.md expertul economic, Veaceslav Negruța. El menționează că încălcarea acestor angajamente ar afecta exportatorii moldoveni. „În orice astfel de reglementări trebuie să te conduci și de acordurile sau documentele strategice pe care le-ai semnat. Acordul de asociere și cel de liber schimb dau linii directoriii care trebuie respectate. În cazul în care legislația națională prevede altceva, ar avea de suferit exportatorii. Dacă autoritățile naționale nu respectă angajamentele asumate, partenerii internaționali ar putea impune anumite restricții, anumite forme de penalizare”, explică Veaceslav Negruța. El califică proiectul care obligă prezența a cel puțin 50% de mărfuri autohtone pe rafturi drept „un element de populsim local”: „În condițiile economiei de piață, competiția și concurența stabilesc prețul și preferința consumatorului. Dacă se va impune această restricție, vor fi afectați consumatorii care vor fi nevoiți să achite mai mult și, posibil, pentru o calitate mai proastă, din simplul motiv că e produs autohton”.

Cornel Ciobanu

Stopfals.md

15 iulie 2020 3611

Relevant

Comments 0