Portalul care te protejează
de falsuri

Istoria unei provocări: ce arată datele de geolocație și metadatele imaginilor care ”ar proba” că lidera PAS se sărută cu o femeie

4 martie 2019 3045
Articole
Imaginile au fost făcute în orașul München, Bavaria, Germania.

Pe 14 februarie 2019, cu zece zile înainte de alegerile parlamentare din Republica Moldova, pe reţelele de socializare şi pe un site de ştiri au fost publicate fotografii și imagini video în care apar două femei ţinându-se de mână şi sărutându-se. Autorii articolului și unii internauți care le-au postat și le-au distribuit afirmau că una dintre femei ar fi lidera Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, unul dintre principalii candidați la alegeri, și sugerau că politiciana necăsătorită, în vârstă de 46 de ani, ar fi lesbiană. Maia Sandu a negat acest lucru, reclamând că este vorba de o provocare, în video nu apare ea și că nu a fost niciodată în orașul München, unde au fost filmate imaginile.

Unde au apărut imaginile prima dată

Două video-uri şi o serie de fotografii au apărut prima dată pe pagina Boiler_show de pe aplicația de mesagerie Telegram, pe 14 februarie 2019, la ora 16:33. Peste două minute, la ora 16:35, acestea au fost difuzate pe site-ul din Republica Moldova Telegraph.md, preluate şi de un număr mic de utilizatori de reţele de socializare. Doi dintre acești utilizatori au fost anterior identificaţi într-un studiu de caz privind dezinformarea, ca fiind asociaţi cu pagina StopFals.com (o clonă a platformei Stopfals.md), ştearsă acum. Unul dintre ei, pe nume Oleg Grigorian, a postat pozele pe Facebook, la scurt timp după apariţia articolului pe Telegraph.md.

În postarea cu textul: „DOVEZI! Maia Sandu e lesbiană! Poze făcute în Germania! Felicitări cu Sfântul Valentin și Valentina!” au fost etichetate alte 95 de pagini de Facebook, rezultând peste 2.000 de distribuiri, ceea ce ar putea sugera faptul că a fost o acţiune orchestrată.

Distribuitori – bloggeri și jurnaliști pro-guvernare

Printre cei care au postat fotografiile pe Facebook a fost și jurnalistul Andrei Andrievski, redactor al portalului Ava.md, autorul şi prezentatorul emisiunii „Principii” de la postul Prime TV, deținut de liderul Partidului Democrat din Moldova, Vladimir Plahotniuc.

Între timp, știrea de pe Telegraph.md a fost ştearsă, dar s-a păstrat url-ul cu titlul: „FOTO. Maia Sandu, surprinsă că se sărută cu o femeie?

Site-ul de știri Telegraph.md este deținut și administrat de „Telegraph Media” S.R.L. Singurul fondator al companiei este Pavel Macovei, persoană care are un blog pe platforma vox.publika.md, unde se prezintă în felul următor: „Sunt student la Relații Internaționale, poate datorită acestui fapt am o percepție diferită față de mediul politic. Sunt împotriva manipulării și a propagandei, consider că aceste două lucruri strică din farmecul acestui domeniu. Și prin propriile eforturi încerc să conving oamenii, atunci, când aceștia sunt induși în eroare”.

Ce arată, de fapt, imaginile?

Potrivit instrumentului de identificare a geolocației, Google Earth Pro, imaginile difuzate arată două femei mergând de-a lungul străzii şi oprindu-se lângă cafeneaua „Hoflinger”, localizată la adresa Schwanthalerstrasse 45, 80336 München, Bavaria, Germania.

Toate materialele au fost filmate în orașul München în aceeaşi zi, judecând după hainele pe care le poartă protagonistele. Analiza imaginilor arată că cele două femei au fost surprinse de la un etaj mai înalt din clădirea de vizavi de cafenea. Subiecţii sunt urmăriţi de-a lungul punctului de observare, traversând drumul la intersecţie, spre stânga și înaintând până la cafeneaua din faţa punctului de observare. Acest lucru arată că nu a fost o întâlnire întâmplătoare, ci, posibil, o supraveghere sau o înscenare. În timpul filmării, cadrul este cu atenţie restrâns sau lărgit (zoom in şi zoom out), pentru a evita în mod clar afişarea feţelor. Imaginea se retrage atunci când femeia întoarce capul spre aparatul de fotografiat, cameramanul însă nu se mișcă şi măreşte cadrul abia atunci când femeia întoarce capul înapoi. Fotografiile au fost făcute la nivelul străzii, sugerând că au fost folosite atât mijloace de supraveghere mobile, cât şi fixe.     

Locaţia filmărilor este Schwanthalerstrasse 45, 80336 colț cu Goethestrasse, München, Bavaria, Germania. Filmările au fost făcute pe partea Goethestrasse, de la etajul al doilea sau al treilea al clădirii comerciale de vizavi, posibil din Hotelul Munich Inn. Ultima fotografie a acestei locații, disponibilă pe Google Streetview – o aplicație cu ajutorul căreia utilizatorii pot viziona imagini din diferite părți ale globului, a fost obținută în iulie 2008, ceea ce explică diferențele din imagine, cu toate acestea, fotografiile postate pe site-ul de călătorii TripAdvisor, precum și caracteristicile clădirii, confirmă că materialul video a fost obținut dintr-o clădire de vizavi de cafenea.

Sursa foto: Google Streetview

Dezmințirea

Pe 15 februarie 2019, Maia Sandu a negat informațiile într-o conferință de presă.

După ce au fost deconspiraţi trolii, regimul a trecut la metode mai primitive. PD-ştii au fabricat un video şi poze prin care încearcă să demonstreze că eu sunt lesbi. Eu nu sunt nici în video şi nici în acele poze, nu sunt lesbi şi nu am fost niciodată, spre regretul trollilor şi al stăpânilor lor discriminatorii. Mai mult decât atât, este o minciună prost fabricată. Acest video este filmat în oraşul Munchen, în care eu nu am fost niciodată”, a afirmat Maia Sandu. Lidera PAS spune că „minciuna asta şi altele nu sunt îndreptate doar împotriva mea, dar în primul rând împotriva cetăţenilor care urmează să ia o decizie importantă în câteva zile. Regimul vrea ca cetăţenii să ia această decizie în baza minciunilor”.

Contactat de PRO TV Chișinău, șeful staff-ului de campanie al Partidului Democrat din Moldova, Vladimir Cebotari, a negat că democrații ar avea legătură cu apariția acestor imagini.

Expertă gender: „În urma acestor dezinformări manipulatorii, Blocul ACUM a pierdut cel puțin un mandat

Comentatoarea politică și experta în egalitate de gen Olga Nicolenco este de părere că difuzarea acestor imagini cu o săptămână înainte de alegeri nu este întâmplătoare. „Acțiunea face parte din tehnologia electorală de PR negru – unul din cele mai răspândite mecanisme de manipulare. Anterior, Maia Sandu a mai fost atacată, la alegerile prezidențiale. Dacă vă amintiți, atunci știrea falsă despre cei 30.000 de sirieni a apărut exact cu o săptămână (24.11.2016) până la alegeri (30.11.2016). Desigur, de data aceasta a fost nevoie de ceva și mai deocheat. Perioada de 7-10 zile este termenul optim ca falsul să ajungă, dacă putem spune așa, până la fiecare gospodărie din sat. Pierderile electorale în urma unor astfel de manipulări, conform diferitelor surse, pot fi de la 1-2% până la 4-5%. Respectiv, în urma acestor dezinformări manipulatorii, Blocul ACUM a pierdut cel puțin un mandat, poate chiar mai multe”, estimează analista.

Olga Nicolenco mai crede că difuzarea acestor materiale „a adus un prejudiciu major imaginii unei lidere politice, mai ales, luând în calcul că statul nostru este unul patriarhal - prin definiție, misogin - prin mesaj și stereotipic - prin atitudine, iar persoana atacată este o femeie”.

Ideea precum că Maia Sandu ar fi necăsătorită, fără copii și, prin urmare, lesbiană, a apărut şi la alegerile prezidenţiale din 2016. „Republica Moldova este o ţară sensibilă la fenomenele care scot din zona de confort, în care, indiferent de atitudinea faţă de biserică, oamenii cred într-un „bun simţ”, „normalitate”, limite pe care nu întotdeauna le pot explica, dar le spirijină oricum. De asemenea, în Moldova conservatoare şi înceţoşată de stereotipuri şi prejudecăţi de tot felul, sunt cetăţeni profund extremişti în această privinţă. Pe aceste fundamente au mizat cei care au avut şi în 2019, în campania prezidenţială, o retorică agresivă şi o învinuiau pe Maia Sandu dacă nu de apartenenţa la un grup sexual minoritar, atunci de apropierea de acesta. Atunci reprezentanţii Bisericii Ortodoxe au făcut declaraţii publice în acest sens, creându-i politicianei imaginea răului şi a purtătoarei celor mai straşnice păcate”, comentează experta media Aneta Gonța.

Republica Moldova este una dintre cele mai homofobe ţări din Europa. Statisticile  arată că două treimi din moldoveni consideră că persoanele LGBT ar trebui să fie date afară din ţară şi doar un procent ar fi gata să le accepte ca membri ai familiilor lor.

ProFact Moldova

 

4 martie 2019 3045

Relevant

Comments 0