Portalul care te protejează
de falsuri

Istoria unui cont fals sau cum unul dintre distribuitorii unor imagini controversate cu Maia Sandu a furat identitatea unei persoane reale

22 iulie 2019 2837
Articole
Acest profil de Facebook este fals. Fotografiile aparțin unui tânăr din Federația Rusă.

Unul dintre internauții care a publicat printre primii imaginile și „știrile” conform cărora Maia Sandu ar fi fost surprinsă sărutându-se cu o femeie, „Oleg Grigorian”, este, de fapt, un cont fals, iar cel care a creat acest cont a luat imaginile de profil de la o persoană reală, originară din Federația Rusă.

Cont fals, „crescut” pentru alegeri

O persoană cu numele Oleg Grigorian a fost printre primele care a plasat pe contul său de Facebook, cu doar zece zile înainte de alegerile parlamentare, poze în care se vedeau două femei, la un moment dat, sărutându-se, iar despre una dintre ele se afirma că ar fi fost Maia Sandu. Aceste fotografii s-au dovedit a fi falsuri.

Acest cont, deși a fost creat încă în anul 2015, a fost inactiv până l-a sfârșitul anului 2018, când, brusc, a început să adune „prieteni”: 50 de prieteni virtuali în noiembrie 2018, alți 189 în decembrie. În februarie 2019, la momentul plasării fotografiilor, erau înregistrați aproximativ 500 de prieteni. Acest comportament dă de bănuit că profilul a fost creat special pentru alegerile parlamentare. Din lista de prieteni, 93 de conturi au fost selecționate în mod deliberat, pentru a difuza postarea pe scară largă în rândurile unui public politic activ, centrat pe PDM, urmărindu-se și preluarea acestei ”informații” de către televiziuni și alte mass-media din Moldova.

 


Conexiunile cu PDM

Majoritatea postărilor lui Oleg Grigorian sunt de fapt distribuiri ale unor știri ale portalului telegraph.md, considerat apropiat al  Partidului Democrat, Grigorian fiind „fan activ al acestui portal”. Iar printre „prietenii” din rețeaua Facebook ai lui Oleg Grigorian sunt apropiați ai Partidului Democrat precum Veaceslav Balacci, unul dintre autorii mai multor articole publicate pe portalul Zeppelin, Andrei Berlinski, unul din cei mai activi membri ai organizației de tineret a PDM și alții. 

 

Oleg Grigorian folosește fotografiile altei persoane

În realitate, acest cont este fals.  Fotografiile așa-zisului Oleg Grigorian îi aparțin de fapt unei alte persoane - „олег Николаевич” după numele din rețeaua de socializare din Federația Rusă Ok.ru. Profilul de Facebook al lui Oleg Grigorian și cele de pe ok.ru și vk.ru ale lui „олег Николаевич” nu au nicio legătură. Așadar, contul lui Oleg Grigorian a furat identitatea unui utilizator real de pe o altă platformă de socializare pentru a crea un cont neautentic.

Prin intermediul rețelei de socializare Ok.ru, l-am contactat pe „олег Николаевич” Într-adevăr, pe contul cetățeanului rus se regăsesc și pozele preluate de creatorul contului fals Oleg Grigorian. Acesta ne-a informat că nu-i aparține contul de Facebook cu numele „Oleg Grigorian” și nici nu i-a permis nimănui să-i folosească pozele.

CNPDCP: prelucrarea ilegală a datelor cu caracter personal se pedepsește

Centrul Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal (CNPDCP) ne-a informat, într-un răspuns oferit pentru ProFact Moldova că orice prelucrare a datelor cu caracter personal trebuie efectuată în conformitate cu legislația în vigoare: „Pentru încălcarea prezentei legi, persoanele vinovate răspund în conformitate cu legislația civilă, contravențională sau penală, în conformitate cu art 33 al Legii privind protecția datelor cu caracter personal”.

Referindu-se la „cazul Grigorian” instituția precizează că în cazul în care cineva consideră că i-au fost lezate drepturile, poate depune o cerere fie în adresa rețelei de socializare Facebook, fie la CNPDCP.

Expert: Legislația nu încriminează furtul de date personale

Cazul „Oleg Grigorian” reprezintă furt de identitate, a comentat expertul Sergiu Bozianu, președintele Asociației pentru Protecția Vieții Private, fost șef de direcție la CNPDCP. Problemele, potrivit expertului, constau în identificarea autorului profilului fals, precum și pedepsirea acestuia.

Pentru stabilirea autorului, persoana vizată, în acest caz cetățeanul din Rusia, ar trebui să se adreseze la Compania Facebook pentru a obține IP-ul profilului fals, după care să depună o plângere în baza căreia să fie pornită o cauză penală. „Trebuie pornită o cauză penală. Dar aceasta poate fi pornită doar când există o normă de încriminare, o faptă penală și aici avem un vid. De aceea la noi în țară prosperă astfel de practici”, spune expertul.

El notează că legislația națională nu încriminează o astfel de faptă, adică nu avem o astfel de infracțiune. „Legea spune că cei care o încalcă răspund. Codul penal însă nu încriminează prelucrarea ilegală a datelor personal. Sunt prevăzute sancțiuni doar pentru încălcarea inviolabilității vieții personale. Dar sunt niște norme învechite și caduce. Soluția este amendarea Codului penal și schimbarea acestei norme prin introducerea unor reglementări clare în privința furtului de identitate, prelucrarea ilegală a datelor personale etc”, susține Sergiu Buzoianu.

Expertul menționează că Parlamentului i s-a solicitat anterior să opereze astfel de modificări în legislație, dar proiectul „s-a împotmolit pe holurile Legislativului”.

Anterior, ProFact Moldova a publicat o analiză în care, de asemenea, constata că imaginile și fotografiile cu două femei sărutându-se, pretinzându-se că una dintre ele ar fi Maia Sandu, au fost difuzate și promovate de persoane și portaluri apropiate Partidului Democrat. 

Potrivit instrumentului de identificare a geolocației, Google Earth Pro, imaginile au fost făcute în orașul München, Germania. Maia Sandu a negat veridicitatea acuzațiilor, menționând inclusiv că nu a fost niciodată la München.

Cornel Ciobanu

ProFact Moldova

22 iulie 2019 2837

Relevant

Comments 0