Portalul care te protejează
de falsuri

Maia Sandu vs Eugen Sturza: cine minte?

7 mai 2019 2513
Articole
Colaj

Președinta Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) a afirmat vineri, 3 mai 2019, că în urma unui amendament propus în 2017 de deputatul Partidului Democrat Sergiu Sîrbu, din 2018 salariile miniștrilor s-au majorat de aproape 3 ori, ajungând la 30 de mii de lei pe lună. În replică, ministrul Apărării, Eugen Sturza, a acuzat-o pe Maia Sandu că ar fi „mincinoasă”, pentru că salariul său este mai mic. Declarațiile de avere și interese personale ale miniștrilor confirmă însă că în 2018 salariile lor au crescut de cel puțin două ori față de 2017, cu mult mai mult decât majorarea salariului mediu pe economie.

Maia Sandu: „Deputat PDM le-a făcut miniștrilor PDM salarii mai mari”

Potrivit unei postări pe Facebook a Maiei Sandu, deputatul PDM Sergiu Sîrbu a propus în 2017 un amendament la Legea salarizării care a permis majorarea salariilor miniștrilor de până la 3 ori, ajungând la aproximativ 30 de mii de lei lunar. „Printr-un amendament introdus la legea salarizării în 2017, miniștrii, în afară de salariul lunar și alte stimulente financiare, au obținut dreptul de a beneficia de “plăți de stimulare”. Ca urmare a acestei modificări, salariile miniștrilor au crescut de aproape 3 ori! Prevederile legii sunt vagi: nu există nicio limită pentru aceste plăți de stimulare și nici condiții pentru calcularea lor. Salarii de 30 de MII de LEI pe lună și-au stabilit Jizdan, Sturza, Babuc, Ulianovschi”, a scris Maia Sandu.

Eugen Sturza: „Maia Sandu, un politician mincinos”

În replică, Eugen Sturza menționează că salariul său este de aproximativ 20 de mii de lei, după ce sunt scoase taxele și impozitele. „În 2018, stimată doamnă, am avut un salariu mediu de 20 mii lei lunar. Atașez sumele care au intrat pe cardul salarial. Dacă ați împărțit suma declarată în declarația de venit, am dubii și în privința cunoștințelor Dumneavoastră economice, pentru că ar trebui să știți că acolo sunt incluse toate impozitele la CNAS și CNAM, ce reprezintă circa 30% din salariul brut”.

Legea menționată de Maia Sandu a fost votată de Parlament la 14 iulie 2017. Proiectul a fost inițiat în contextul reformei Guvernului și se referea în special la activitatea secretarilor din ministere. Sergiu Sîrbu însă a propus un șir de amendamente, inclusiv unul care prevedea că „persoanele care dețin funcții de demnitate publică și personalul din cabinetul persoanelor cu funcții de demnitate publică care activează în cadrul Guvernului, Cancelariei de Stat, ministerelor, altor autorități administrative centrale subordonate Guvernului beneficiază de plăti de stimulare…”.

Așadar, într-adevăr s-au majorat veniturile salariale ale miniștrilor în anul 2018, doar că nu este vorba de creșterea salariilor de funcții ale demnitarilor, ci oferirea unor plăți suplimentare de stimulare.

Declarațiile de avere indică majorări semnificative ale salariilor miniștrilor

Declarațiile de avere și interese personale ale miniștrilor indicați de Maia Sandu arată, într-adevăr, majorări de cel puțin două ori ale veniturilor salariale ale acestora în 2018 în comparație cu 2017.

Spre exemplu, Eugen Sturza, care a depus jurământul de ministru al Apărării la 24 octombrie 2017, a avut în acel an salariu de la Minister în sumă de aproape 20 de mii de lei, adică mai puțin de 10 mii de lei lunar. În 2018, în schimb, a primit 349 de mii de lei, adică aproximativ 29 de mii de lei pe lună.

Și salariul lunar al ministrei Monica Babuc a crescut de la mai puțin de 13 mii de lei în 2017 la aproape 29 de mii în 2018, adică de peste 2,2 ori.

Situații similare sunt înregistrate și în cazul ministrului de Interne Alexandru Jizdan (15 mii de lei lunar în 2017 față de 30 de mii în 2018) și al ministrului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Tudor Ulianvoschi (13 mii în 2017 față de aproape 30 de mii în 2018).

Salariul mediu a crescut cu 13%, iar al miniștrilor de peste 2 ori

Este adevărat că salariul indicat în declarațiile de avere, depuse la Autoritatea Națională de Integritate, este cel brut, în realitate miniștrii primind cu aproximativ 25 la sută mai puțin, după reținerea taxelor. Totuși, datele statistice arată că salariile acestora nu doar că sunt de câteva ori mai mari decât cel mediu, dar și au crescut în 2017 față de 2018 cu mult mai mult decât salariul pe economie. Astfel, dacă în 2017 salariul mediu brut pe economie a fost de aproximativ 5.600 de lei, iar cele ale miniștrilor au fost de aproximativ 2,5 ori mai mari, atunci în 2018 salariile membrilor Guvernului au fost de peste 4 ori mai mari. În 2018 salariul mediu brut pe economie a fost de mai puțin 6.500 de lei, în timp ce miniștrii vizați au primit câte aproape 30 de mii de lei pe lună. Creșterea discrepanței se explică prin faptul că în timp ce salariile miniștrilor, așa cum reiese din propriile declarații de avere și interese personale, au crescut de peste două ori, salariul mediu pe economie – doar cu 13%. Comparativ cu sectorul bugetar, diferența dintre salariul mediu și cel al miniștrilor este și mai mare.

Veaceslav Negruța: „Modificările au un caracter abuziv”

În opinia lui Veaceslav Negruța, expert economic la Transparency International-Moldova și fost ministru al Finanțelor, amendamentele propuse de deputatul democrat Sergiu Sîrbu ar fi la limita legalității. „Amendamentele au oferit posibilitatea de creștere fără precedent a veniturilor unor anumite categorii de persoane, cu mult peste capacitățile și ritmurile de creștere ale economiei, dar și a sectorului bugetar. Astfel de modificări au un caracter abuziv și conțin în sine elemente de conflict de interese, deoarece apare interesul unor persoane de a obține bugete mai mari pentru salarizare cu un număr exagerat de funcții în subordine, pentru ca ulterior, nefiind angajați oameni în funcțiile vacante, “economiile din bugetul salarial” să fie repartizate exact acestor persoane cu funcții de demnitate publică în calitate de stimulente”, a declarant V. Negruța pentru portalul Stopfals.md.

Veaceslav Negruța a mai precizat că acest concept de “plată suplimentară” trebuie să fie aplicabil funcționarilor și demnitarilor publici în baza meritocrației și nu pentru persoane numite în funcții în baza criteriilor politice, precum sunt cei în funcții de demnitate publică, inclusiv miniștrii.

Cornel Ciobanu

Stopfals.md

7 mai 2019 2513

Relevant

Comments 0