Portalul care te protejează
de falsuri

Microcipurile lui Dumnezeu: Biserica și păcatul dezinformării

16 februarie 2023 2239
Articole

Ca și în cazul narativelor comune despre războiul din Ucraina, promovate de preoții moldoveni și cei georgieni, portalul de fact-checking Stopfals.md din Moldova și redacția de investigație IFact din Georgia au identificat că unele fețe bisericești din ambele țări au promovat mesaje similare despre pandemia de COVID-19 și vaccinare. La trei ani de la pandemie, după mii de persoane infectate și decedate, unii preoți încă mai cred că acest virus ar fi o invenție.

Ioan Grigoraș, parohul bisericii „Acoperământul Maicii Domnului” din satul Cotova, raionul Drochia, nordul Moldovei este unul dintre cei mai învederați contestatari ai pandemiei de Coronavirus, iar după declanșarea invaziei militare a Rusiei împotriva Ucrainei – unul dintre zeloții președintelui rus Putin și ai crimelor armatei ruse. Cele aproape 12.000 de decese provocate de COVID-19 în Republica Moldova și cele 6,7 milioane de morți la nivel mondial reprezintă pentru acest preot o „invenție a autorităților”. 

Jurnaliștii de la portalul Stopfals.md l-au întrebat pe preotul Grigoraș dacă după atâția ani de pandemie și de decese din cauza acestei infecții, mai crede că este o pandemie planificată. „Ei [autoritățile] spuneau că sunt bolnavi, dar, în realitate, nimeni nu a dovedit că sunt atâția morți”, a spus el. „Nimeni nu a arătat cine le-a făcut panahida, sau cine s-a rugat pentru ei. Iată, când ne întâlnim noi, preoții, vorbim: Tu ai făcut [panahida]?! Nu, n-am făcut. Dar care a făcut? Reiese că aici se lucrează cu o minciună”, spune preotul.

Un alt „argument” pe care insistă parohul în discursul său este că Coronavirusul... a dispărut subit și misterios după agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. „După ce a început războiul, de ce a dispărut îndată COVID-ul?”, se întreabă retoric și conspirativ preotul.

Conspirație și misticism

Chiar și acum, după ce Ministerul Sănătății din Republica Moldova a comunicat despre două decese din cauza unei co-infecții dintre virusul gripal și COVID-19, preotul pune la îndoială că datele ar fi adevărate. „Ele sunt înregistrate, dar nu sunt verificate și arătate cu adevărat”, a insistat parohul. „Și atunci, nu au fost. Doar ne uităm la statistica, care era, la fiecare an, și raportăm morții pe care îi înmormântăm”, spune el.

Un alt promotor al falsurilor atât despre Coronavirus, cât și despre agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei este Serghei Ivanov, parohul bisericii „Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil” din satul Vărzărești, raionul Nisporeni. El este cunoscut ca adept înflăcărat al teoriilor conspirației despre pandemie și vaccinare. Parohul Ivanov a ajuns în atenția publicului în special după declarațiile sale despre un caz, când autoritățile, din afirmațiile preotului, le-ar fi propus bani rudelor unei persoane decedate să declare că ar fi murit de COVID-19. Portalul Stopfals.md a verificat în 2020 aceste declarații și a constatat că acestea au fost false.

Preotul Serghei Ivanov a refuzat să vorbească la telefon cu reporterul Stopfals.md, solicitând să îi fie trimise întrebările prin SMS. „Eu mi-am spus părerea”, a răspuns el, după ce a fost întrebat dacă mai are aceleași convingeri ca acum trei ani. „Să fiți sănătos, credeți mai departe în știință”, i-a replicat el ironic reporterului. 

Unii preoți georgieni au aceeași abordare că virusul ar fi creat artificial de „persoane interesate să conducă lumea”. „Da, Covid-19 există, dar este creat artificial pentru a infecta o parte a populației planetei și a supraviețuitorilor – pentru a ne înrobi Noua Ordine Mondială!” - a spus diaconul Davit Isakadze în decembrie 2020.

Și alte fețe bisericești din Georgia au promovat intens teoria că virusul a fost creat artificial. „Persoanele competente confirmă că virusul a fost crescut în laboratoare”, a spus metropolitanul Christofore Tsamalaidze în martie 2021. Unii preoți georgieni au numit virusul „psihoză indusă artificial” și „o repetiție planificată de franco-masoni pentru a stabili controlul asupra umanității”.

Episcopul propagandei pro-Kremlin  

În Republica Moldova există două mari mitropolii. Mitropolia Moldovei se subordonează canonic Patriahiei Moscovei a Bisericii Ortodoxe Ruse, în timp ce Mitropolia Basarabiei aparține Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Române. În timpul pandemiei, nu au fost semnalate cazuri când preoți ai Mitropoliei Basarabiei au promovat narațiuni anti-medicale. Situația este diferită în cazul preoților Mitropoliei Moldovei.

Episcopul de Bălți și Fălești, Marchel, este unul din cei opt episcopi membri ai Sinodului Mitropoliei Moldovei și unul dintre principalii promotori ai retoricii pro-Kremlin. În timpul pandemiei de COVID-19, acest prelat s-a antrenat activ în lupta împotriva „satanicei microcipări”. Este vorba de o teorie a conspirației care spune că prin vaccinare se introduc microcipuri în corpul uman cu scopul ca aceștia să fie controlați ulterior de „Oculta Mondială”.  „Regulile noi [legate de restricțiile în timpul pandemiei – n. red.] ne sunt impuse de globaliștii sataniști. Ei lucrează la această taină a fărădelegii. Aceste lucruri sunt veninoase, ca un șarpe diavolesc setos de păgubire sufletească”, declara Marchel într-o adresare către preoții din subordinea sa pe 16 mai 2020, îndemnându-i să nu respecte regulile sanitare, invocând că virusul ar fi adus de rețeaua telefonică 5G sau că e un plan al sataniștilor de a implanta microcipuri.

La trei zile după acest discurs, Sinodul Mitropoliei Moldovei a emise, pe 19 mai 2020, două adresări către autorități în care a înfierat o „eventuală vaccinare obligatorie”. Forul suprem al Bisericii Ortodoxe din Moldova a denunțat că „sistemul antihristic mondialist dorește să introducă în corpurile oamenilor microcipuri cu ajutorul cărora să îi poată controla prin intermediul tehnologiei 5G”.

Acum, la trei ani de la primele cazuri de COVID-19 în Moldova, episcopul de Bălți și Fălești evită să vorbească despre Coronavirus. „Cred că întrebarea asta trebuie să o adresezi lumii medicale, părerea mea este cea care este”, a declarat el jurnaliștilor portalului Stopfals.md.

Pe 28 mai 2021, peste un an de la apelul către autorități în care se pronunța împotriva vaccinării, Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove și-a schimbat radical discursul. „Poziția Bisericii Ortodoxe din Moldova, care prețuiește știința medicală și multele beneficii ale acesteia, a fost și rămâne una favorabilă vaccinării”, se menționează în comunicatul Mitropoliei. În același timp, insistă pe „necesitatea esențială a respectării riguroase a principiilor de natură etică: consimţământul informat al persoanei, descrierea clară a beneficiilor şi a riscurilor, asumarea responsabilității concrete în cazul în care vaccinarea produce efecte adverse asupra sănătății persoanei vaccinate”.

Cu toate acestea, a remarcat expertul expertul în probleme religioase Mihai Isac, biserica a organizat diferite ceremonii religioase fără a respecta normele minime recomandate de medici, inclusiv în cazul pelerinajelor. Mai mult, a subliniat el, conducerea Mitropolia Moldovei a aprobat tacit discursul adaptat de unii clerici împotriva vaccinării ori a măsurilor adoptate de autorități. 

Sfetnicul preoților moldoveni, un teolog excomunicat din Grecia

Întrebat ce surse a documentat Mitropolia atunci când Sinodul a emis acel comunicat împotriva vaccinării obligatorii, mitropolitul Vladimir a explicat în cadrul unui interviu recent pentru Deutsche Welle că s-a consultat cu preoți greci. „Atunci când a fost vorba de cip, noi ne-am consultat cu niște teologi greci în frunte cu un arhimandrit foarte vestit Zisis [preot suspendat de Biserica Greacă și promotor al teoriilor conspirației, apropiat de Biserica Rusă]. El este considerat un lider al bisericii ortodoxe din Grecia. Poate lider cu ghilimele, poate nu, nu știu”, a spus mitropolitul Vladimir.  

Menționăm că în martie 2017, protoiereul grec de la Salonic Theodoros Zizis a fost excomunicat (exclus din comunitatea religioasă) de către Mitropolitul Anthimos al Salonicului de la Sfânta Împărtășanie. Mai mult, superiorul său ierarhic pe linie bisericească l-a deposedat de titlul onorific de protoiereu din cauza pozițiilor sale conservatoare față de Consiliul din Creta. Forul a avut loc în iunie 2016 și a reglementat chestiunea parteneriatelor civile în sânul Bisericii Ortodoxe. Protoiereul Theodoros Zisis nu a fost de acord cu deciziile consiliului. 

Mitropolitul Vladimir recunoaște acum că decizia de a emite atunci acel comunicat a fost una pripită. „El a fost cel care ne-a insuflat teoria aceasta și noi am emis acea decizie. Nu toți cei opt membri ai Sinodului Bisericii Ortodoxe din Moldova am fost de acord. Se întâmplă să mai și greșim. Suntem oameni.”

Sinodul Mitropoliei Chișinăului și Întregii Moldovei ezită să-și asume partea sa de vină pentru încurajarea comportamentului anti-medical de către o parte considerabilă a populației. În același timp, episcopul Ioan de Soroca a explicat despre culisele în care au fost adoptate cele două adresări ale Sinodului Mitropoliei Chișinăului și Întregii Moldove. „Anterior, pare-mi-se, anul trecut, eu, în calitatea mea de membru al Sinodul Bisericii Ortodoxe din Moldova, mi-am exprimat poziția personală despre aceste decizii și am spus că eu, de fapt, mă disociez de aceste adresări. În timpul elaborării și remiterii adresărilor către instituțiile de stat, „au fost discuții între membrii Sinodului”, a detaliat el. „Atunci când urmează să fie adoptată o decizie sinodală, noi, membrii Sinodului, semnăm chiar dacă avem poziții separate”.

Detașare morală și lipsa de impunitate

Până în acest moment, observă expertul în probleme religioase Mihai Isac, justiția nu a demarat niciun proces împotriva reprezentanților clerului care au promovat teorii false ce au dus la adevărate tragedii umane. „Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove a încercat să folosească divergențele pe marginea situației pandemice pentru consolidarea propriei poziții la nivelul societății moldovenești în detrimentul sănătății propriilor credincioși”, a spus el.

Responsabilul de abateri sau încălcări moral-disciplinare în cadrul Mitropoliei, protoiereul Valeriu Potoroacă, a declarat că majoritatea preoților recunosc actualmente pericolul pe care îl reprezintă Coronavirusul. Cu toate acestea, el recunoaște că în cadrul bisericii există preoți, la fel ca în societate, care se lasă influențați de teoriile conspiraționiste. „Mitropolia nu studiază opiniile fiecăruia publicată pe Facebook. Nu poți să-l obligi pe fiecare preot să gândească așa sau altfel”, a spus el.

 

Autori: Mădălin Necșuțu, Ilie Gulca, Stopfals.md

Ifact.ge

Această investigație a fost realizată cu sprijinul oferit de Journalismfund.eu

16 februarie 2023 2239

Relevant

Comments 0