Portalul care te protejează
de falsuri

O promisiune electorală „rostogolită” de Igor Dodon de patru ani

23 iulie 2020 1114
Articole
Colaj

Ori de câte ori revine de la Moscova, președintele Igor Dodon transmite deja de câțiva ani același mesaj: că a convenit cu partea rusă o nouă prelungire cu șase luni a eliminării taxelor de import pentru cinci categorii de produse moldovenești. După ultima sa vizită din iunie curent, Dodon a prezentat asta ca pe o realizare personală, iar mai multe instituții de presă afiliate PSRM au elogiat rezultatele acestei înțelegeri, unele prezentând-o ca pe o noutate absolută, deși regimul respectiv este în vigoare de 18 luni. În plus, jurnaliștii nu  precizează că eliminarea taxelor vamale pentru câteva categorii de mărfuri este doar o mică parte a uneia dintre principalele promisiuni ale lui Igor Dodon în campania electorală pentru alegerile prezidențiale din 2016, și anume că „în termene restrânse” va obține „revenirea completă a producției moldovenești pe piața rusă”.

Un acord convenit cu 18 luni în urmă, prezentat ca noutate

După vizita sa la Moscova, când a participat la parada militară din 24 iunie, Președinția a anunțat că Igor Dodon a avut „un scurt schimb de opinii cu Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin”, după care a discutat mai detaliat cu reprezentantul special al președintelui rus pentru dezvoltarea relațiilor comercial-economice cu Republica Moldova, Dmitri Kozak. Iar printre înțelegerile la care s-a ajuns a fost și prelungirea înlesnirilor pentru livrările fără taxe vamale a mărfurilor moldovenești. „Aceasta înseamnă că începând cu 1 iulie curent, fructele, legumele, conservele și produsele vinicole din Moldova vor fi livrate pe piața rusă fără taxe vamale”, afirmă Președinția, chiar dacă categoriile respective de produse sunt exportate în Federația Rusă fără taxe vamale începând cu 1 ianuarie 2019.

Mai multe instituții de presă, afiliate guvernării, au prezentat în același mod înțelegerea la care a ajuns Igor Dodon, prezentând-o în titlu ca pe o noutate, deși este vorba doar de prelungirea unei înțelegeri: „Fără taxe vamale pentru exportul în Federația Rusă”, a titrat Accent TV. „Din 1 iulie, fructele, legumele, conservele și produsele vinicole din Moldova vor fi livrate pe piața rusă fără taxe vamale”, potrivit NTV, titlul și textul știrii fiind trase la indigo și de Breakingnews.md. Și alte instituții media au copiat cuvânt în cuvânt aceeași știre: Noi.md, Moldova24.info, Primul.md.

Colaj

A discutat sau nu Dodon cu Putin?

Discuția pe care ar fi avut-o Igor Dodon cu Vladimir Putin trezește mai multe semne de întrebare. În comunicatul Președinției se menționează că cei doi au avut „un scurt schimb de opinii”, după care Igor Dodon a discutat mai detaliat cu Dmitri Kozak. Câteva zile mai târziu, după ce Guvernul rus a decis prelungirea facilităților pentru produsele moldovenești din categoriile respective, Igor Dodon scria pe pagina sa web că asta se datorează „înțelegerii mele personale pe care am obținut-o săptămîna trecută cu Vladimir Putin”.

Pagina web a Administrației de la Kremlin nu face însă nicio referire la vreo discuție pe care Putin ar fi avut-o cu Dodon în contextul vizitei acestuia la Moscova. În general, Kremlin-ul nu pomenește nimic despre vreo discuție Putin-Dodon din septembrie 2019, chiar dacă Igor Dodon afirma (min 1.25) la sfârșitul lunii decembrie 2019 că a avut o discuție cu omologul său rus, la care, unul dintre subiecte a fost, de asemenea, prelungirea termenului scutirii de taxe vamale pentru cele 5 categorii de produse moldovenești.

 5 din 19, la jumătate de mandat, în context electoral

Trebuie amintit că anularea taxelor de import pentru produsele moldovenești a devenit subiect de discuții în relațiile moldo-ruse după ce Guvernul de la Moscova le-a stabilit la 31 iulie 2014, la scurt timp după ce Republica Moldova a semnat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană. Mulți experți și politicieni au comentat atunci că decizia a fost politică, iar Federația Rusă a pedepsit în acest fel Republica Moldova pentru apropierea de Occident.

Captură foto/Dodon.md

În campania pentru alegerile prezidențiale din 2016, Igor Dodon a inclus în programul său electoral și promisiunea că „în termene restrânse voi obține revenirea completă a producției moldovenești pe piața rusă”. Însă Rusia a anulat taxele vamale pentru 5 categorii de produse moldovenești abia de la 1 ianuarie 2019, adică la jumătate de mandat al lui Dodon. Iar decizia a coincis cu perioada electorală pentru alegerile parlamentare care s-au desfășurat la 24 februarie 2019, la care președintele țării a susținut activ Partidul Socialiștilor. Pentru alte 14 categorii de produse, taxele nu au fost anulate.

De atunci, taxele respective sunt anulate periodic, pentru câte șase luni, acesta devenind subiectul practic al tuturor întrevederilor lui Igor Dodon cu Vladimir Putin, sau alți oficiali ruși, pe care îi roagă să mai prelungească perioada de anulare, sau le mulțumește pentru că au făcut-o.

Rusia anulează o taxă care nu trebuia să existe

De fapt, Rusia nici nu ar fi trebuit să aplice taxele respective, în conformitate cu prevederile Acordului de liber schimb din cadrul CSI, susține analistul economic Veaceslav Ioniță. „Noi plătim o taxă care în mod normal nu trebuia să fie. Iar prin faptul că Rusia aplică măsuri speciale la categoriile respective de produse, la solicitarea lui Igor Dodon, ne vinde de fapt aceeași marfă în fiecare an”, comentează expertul.

Potrivit lui Ioniță, așa-numita anulare de taxe este mai degrabă o măsură politică, prin care Rusia încearcă să influențeze opțiunile electorale ale alegătorilor din Republica Moldova: „Rusia nu vrea să anuleze aceste taxe, dar preferă să negocieze de două ori pe an și, în felul acesta, le creează moldovenilor un reflex condiționat că, în funcție de guvernarea din Moldova, vor fi sau nu aplicate taxe. Este un stil al rușilor de a face business, un stil politizat”.

Dodon supraevoluează beneficiile anulării taxelor

Potrivit lui Igor Dodon, prelungirea înlesnirilor la exporturile categoriilor respective de mărfuri „va permite producătorilor moldoveni să economisească cel puțin 20-25 de milioane de euro pe an”.

Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, dar și ale Organizației Națiunilor Unite, Republica Moldova a exportat mărfuri din categoria fructelor, legumelor, semințelor oleaginoase și produse alcoolice în Federația Rusă în valoare de aproximativ 100 de milioane de dolari în anul 2019, cu aproximativ 10% mai mult decât în 2018. Totuși, Veaceslav Ioniță susține că trebuie luate în calcul datele de import oferite de Federația Rusă. Or, potrivit acestora, în Rusia au ajuns mărfuri din categoriile respective în valoare de aproximativ 233 de milioane de dolari. Potrivit expertului, diferența se explică în primul rând prin diminuarea valorii mărfurilor în vama moldovenească.

Taxele aplicate la aceste produse sunt foarte diferite - de la 2,5% la floarea-soarelui, până la 12,5% la vinuri. La fructe, care reprezintă cea mai mare a exporturilor din categoriile respective, taxele vamale aplicate de Rusia sunt, în general, de 5%, dar la mere se aplică o taxă per kilogram - 1,5-6 cenți, în funcție de sezon și de sort. În aceste condiții, trebuie luată ca bază o cotă medie a taxelor, care este de 5-7%, susține Veaceslav Ioniță. Având în vedere că în Rusia au ajuns mărfuri în valoare de 233 de milioane de dolari, rezultă că scutirea de taxe ar fi de 11,5-16,3 milioane de dolari (5-7%), ceea ce ar însemna aproximativ 10-14 milioane de euro, sau de două ori mai puțin decât sumele invocate de Igor Dodon.

Ion Tăbârță: Dodon nu rezolvă problemele, ci le perpetuează

Subiectul taxelor la câteva produse moldovenești, la fel ca alte teme pe care Igor Dodon le promovează la întâlnirile cu Vladimir Putin și alți oficiali ruși, precum autorizațiile pentru transportatori, problema migranților moldoveni, statutul de observator la Uniunea Euroasiatică sunt subiecte de așa-numit „soft power”, menite mai mult să facă PR în folosul șefului statului, consideră analistul politic Ion Tăbârță. „Aceste probleme perpetuează, iar discuțiile pe care le are Igor Dodon cu oficialii de la Moscova nu dau nicio dinamică relațiilor moldo-ruse, care sunt strict de natură politică”, afirmă expertului.

În plus, Ion Tăbârță susține că Igor Dodon „pedalează” pe aceleași teme și „vine cu niște soluții de fațadă, de moment, inclusiv pentru că nu are alte subiecte pe care să înregistreze anumite evoluții”.

Cornel Ciobanu

Stopfals.md

 

23 iulie 2020 1114

Relevant

Comments 0