Portalul care te protejează
de falsuri

Preotul care promovează războiul Rusiei împotriva Ucrainei se „informează” de la Lukașenko și de pe „fleșcă”

3 aprilie 2022 4059
Articole
Ioan Grigoraș invocă Biblia pentru a justifica războiul
Sursa: Drochia TV

Ioan Grigoraș, parohul Bisericii „Acoperământul Maicii Domnului” din satul Cotova, raionul Drochia, care pe 13 martie a prezentat războiul Rusiei împotriva Ucrainei ca pe o „poruncă a lui Dumnezeu”, continuă să transmită dezinformări despre acest război. Astfel, în emisiunea „Cuvântul preotului” de pe 20 martie, difuzată în direct și publicată pe canalul de YouTube al postului de televiziune Drochia TV, el a justificat din nou agresiunea militară a Rusiei, conferindu-i acesteia o imagine biblică de luptătoare „împotriva răului”.

În emisiunea „Cuvântul preotului” de pe 13 martie, un telespectator a întrebat de ce Patriarhul Kirill nu-i cere „criminalului” (avându-l în vedere pe Vladimir Putin) să înceteze vărsarea de sânge. Preotul Ioan Grigoraș a înțeles însă că a fost numit criminal Patriarhul rus, l-a mustrat pe telespectator și a justificat invazia armatei ruse în Ucraina. Același telespectator a sunat și la următoarea emisiune (din 20 martie), cu precizarea că a fost înțeles greșit de preot. Ca răspuns, Ioan Grigoraș a promovat timp de zece minute aceleași mesaje de justificare a războiului împotriva Ucrainei, pe care îl compară voalat cu un „război sfânt împotriva răului” dus de „Imperiul ortodoxiei”, adică de Rusia.

Invocă Biblia pentru a justifica războiul

Lupta este între lumină și întuneric”, spune preotul și compară războiul cu luptele biblice în care eroii din scriptură luptau împotriva unor popoare la porunca lui Dumnezeu. „Dumnezeu a trimis pe Saul, pe care l-a uns ca împărat al lui Israel  și l-a trimis la amoniți ca să-i omoare de tot, să stârpească păcatul. Cine este criminal - Dumnezeu sau păcatul omului? Păcatul omului este criminal”, afirmă preotul.

În continuare, preotul reia teza promovată intens de Kremlin și anume că Rusia este ținta atacurilor din Vest, doar că o extrapolează și prezintă pretinsul atac asupra Rusiei ca un atac asupra ortodoxiei. „Acum pe când să îndreptau toate să distrugă ortodoxia, înseamnă că imperiul ortodox este Rusia. Vrem, nu vrem, ne place nu ne place, dar adevărul este adevăr. (...) Se lovește în ortodoxie dur de tot din cauza banului”, spune parohul bisericii de la Cotova.

El îi atribuie Rusiei sprijinul lui Dumnezeu, care ar ajuta-o în lupte, „așa cum se va întâmpla și în cazul războiului din Ucraina”: „Imperiul Ortodoxiei, Dumnezeu lucrează cu dânsul și întotdeauna când a fost și Napoleon și alții, Dumnezeu a lucrat. Și acum va lucra până la capăt”.

Amintim că Patriarhul Kirill al Rusiei a justificat în mai multe predici războiul împotriva Ucrainei, sugerând pe 6 martie că aceasta ar fi început din cauza paradelor minorităților sexuale. Alți lideri religioși din lume, cum ar Papa de la Roma, liderul Bisericii Catolice sau Bartolomeu I, liderul spiritual al Bisericii Ortodoxe, au denunțat agresiunea militară rusă și au cerut încetarea războiului.

În Occident, câteva parohii ortodoxe ruse au anunțat că nu sunt în asentimentul Patriarhului Kiril în legătură cu invazia rusă în Ucraina. Bunăoară, Parohia Sfântul Nicolae din Amsterdam, unde câteva sute de credincioși din aproximativ 20 de comunități participă săptămânal la slujbe în olandeză, rusă sau engleză,  a fost prima biserică ortodoxă occidentală care a rupt legăturile cu Moscova ca protest a invaziei ruse în Ucraina.  Alți lideri ortodocși care au criticat războiul includ Patriarhul Teodor al II-lea al Alexandriei și al întregii Africi, Patriarhul Daniel al României și Arhiepiscopul Leo al Finlandei. De asemenea, potrivit Reuters.com, în Rusia, aproape 300 de membri ortodocși ai grupului „Preoți ruși pentru pace” au semnat o scrisoare prin care condamnă „ordinele ucigașe”.

Preotul Grigoraș a reluat și alt mesaj al propagandei Kremlinului, prin care blocul NATO este acuzat de tot ce se întâmplă în Ucraina. „Dacă Ucraina era ortodoxă, de ce trebuia să ceară că vrea în NATO?”, întreabă preotul, chiar dacă mai multe țări cu majorități religioase ortodoxe sunt membre ale NATO - Grecia, România, Bulgaria, Muntenegru, Macedonia de Nord.

Ioan Grigoraș: laboratoarele biologice sunt pomenite în Scriptură

Una din cele mai vehiculate falsuri ale Kremlinului, prin care se încearcă a argumenta invazia militară în Ucraina, este că în această țară sunt laboratoare ale SUA unde se elaborează arme biologice pentru a ataca Rusia. Preotul Grigoraș repetă acest fals și chiar îi atribui o semnificație biblică. „Într-un fel oarecare, înțelegem foarte bine că dacă se făceau acolo atâta laboratoare pentru distrugerea în masă a populației... asta noi avem în Scriptură”, motivează el în emisiunea „Cuvântul preotului”, arătând spre cartea religioasă pe care o avea pe masă.

Subiectul unor pretinse laboratoare biologice construite/finanțate de Occident/SUA în fostele republici sovietice (inclusiv în Republica Moldova) a fost mediatizat intens de presa rusă de stat în ultimi ani. El a fost reluat cu și mai multă intensitate în ultimele două săptămâni, după ce Moscova a anunțat că ar fi identificat o rețea de astfel de laboratoare în teritoriile ocupate ale Ucrainei. Afirmațiile despre „laboratoarele biologice militare” au fost dezmințite în repetate rânduri de Ambasada SUA în Ucraina, de Departamentul de Stat al SUA, dar și de președintele Ucrainei Volodimir Zelensky în interviul recent pentru jurnaliștii ruși. Acest fals a fost dezmințit recent și de portalul ucrainean de verificare a faptelor Stopfake.org. Tema așa-ziselor laboratoare biologice a ajuns în discuții și în cadrul unei reuniuni ONU, Rusia fiind acuzată de promovarea unor „teorii sălbatice ale conspirației”. Presa occidentală amintește că Rusia a venit cu acuzații similare și în privința Georgiei, iar Stopfals.md a demontat falsul că asemenea laboratoare ar exista și în Republica Moldova.

Sursele de informare ale preotului: Alexandr Lukașenko și „fleșca”

Solicitat de portalul Stopfals.md să spună din ce surse s-a informat pentru a le vorbi credincioșilor despre războiul din Ucraina, preotul Ioan Grigoraș a răspuns că s-a bazat „pe Scriptură și pe... declarațiile lui Alexandr Lukașenko”. „Președintele Republicii Belarus, Lukașenko, într-un interviu, când încă nu era închisă informația, a vorbit despre lucrurile acestea, ce se întâmpla acolo”, ne-a spus preotul, adăugând că are „o fleșcă (n.r.: stick de memorie) cu informație despre toate laboratoarele”. Parohul bisericii de la Cotova mai afirmă că Emmanuel Macron (președintele Franței) și George Soros (miliardar și filantrop american) ar fi „împiedicat încheierea păcii în Ucraina”. Preotul insistă că ar cunoaște totul despre acest război, dar și despre pandemia de COVID-19 care „este un virus creat artificial”.

I-a numit pe jurnaliștii de la Stopfals.md „ticăloși”

Nemulțumit de expresia „propagandiști în sutană” din titlul articolului publicat de portalul Stopfals.md, în care au fost prezentate mesaje propagandistice transmise de el în emisiunea de la Drochia TV, preotul Grigoraș a declarat că „doar un ticălos poate defăima un preot pe care nu-l cunoaște”, acuzând jurnaliștii că „fac jocuri străine”.

Emisiunile au fost eliminate de pe canalul de YouTube

Întrebată de ce permite ca într-o emisiune a postului său de televiziune să fie distribuite mesaje de justificare a războiului Rusiei împotriva Ucrainei, Vera Bulgaru, directoarea postului Drochia TV, a precizat că nu a văzut cele două emisiuni din ciclul „Cuvântul preotului”. Ea afirmă că această emisiune este difuzată la Drochia TV de 13 ani, redacția nu dispune de resurse pentru a angaja un jurnalist care s-o modereze (emisiunea este moderată de alt preot), iar angajații postului nu pot verifica toate emisiunile. După discuția reporterei Stopfals.md cu Vera Bulgaru, edițiile din 13 și 20 martie 2022, unde preotul Grigoraș a îndreptățit războiul Rusiei împotriva Ucrainei, au fost eliminate de pe canalul de YouTube al Drochia TV.

Portalul Stopfals.md a salvat salvat fragmentul în care parohulul Grigoraș vorbește despre războiul din Ucraina. 

Ce spune Mitropolia Moldovei?

Biserica „Acoperemântul Maicii Domnului” din satul Cotova, raionul Drochia, este parte a Mitropoliei Moldovei, subordonată canonic Patriarhiei Ruse. Portalul Stopfals.md a solicitat o opinie Mitropoliei Moldovei referitor la afirmațiile parohului de la Cotova, însă până la momentul publicării nu am primit niciun răspuns. 

Reamintim că Ioan Grigoraș a fost deputat în primul Parlament al Republicii Moldova, ulterior a avut afilieri politice cu PLDM, partidul lui Renato Usatîi și PSRM. Este cunoscut pentru discursurile sale de instigare la ură și discriminare. 

 

Dana Dragan, Lilia Zaharia,

Stopfals.md

3 aprilie 2022 4059

Relevant

Comments 0