Portalul care te protejează
de falsuri

UPDATE: Taximetristul suspectat că ar fi insultat două refugiate din Ucraina în timp ce le transporta la gara feroviară și-a depus demisia

14 martie 2022 1651
Articole
Colaj: Stopfals.md

Procuratura Generală s-a autosesizat în privința taximetristului suspectat că ar fi insultat două refugiate din Ucraina, cărora le-a spus „bine vă fac că vă împușcă”. Informația a fost confirmată pentru portalul Stopfals.md de procurora Mariana Cherpec, responsabilă pentru comunicarea cu reprezentanții mass-media a Procuraturii Generale. Portalul Stopfals.md a solicitat și comentariul companiei de taxi, însă până la publicarea articolului nu am primit un răspuns.

UPDATE: 18.03.2022

Într-un răspuns la demersul portalului Stopfals.md, compania Itaxi anunță că taximetristul suspectat că ar fi insultat două refugiate din Ucraina în timp ce le transporta la gara feroviară și-a depus demisia. Compania Itaxi și partenerul 14002 își cere scuze față de cele două persoane și anunță că nu tolerează astfel de comportament din partea conducătorilor auto.  

„La data de 10.03.2022 de către comisia de disciplină a fost inițiată în privința conducătorului auto o anchetă de serviciu în temeiul art. 208 alin.(2) din Codul Muncii al Republicii Moldova, la care ulterior ultimul la data de 15.03.2022 a depus o cerere de demisie din propria inițiativă în temeiul art. 85 din Codul Muncii al Republicii Moldova, solicitând eliberarea din serviciu. Astfel, la data de 15.03.2022 relațiile de muncă au fost încetate cu respectivul conducător auto. Din numele companiei Itaxi și a partenerului 14002 ne exprimăm regretul asupra cazului care a avut loc și ne cerem scuze față de persoanele care au fost transportate”, se menționează în răspunsul companiei pentru Stopfals.

---

Pe 9 martie, activista Angelica Frolova, coordonatoare de Program la Centrul GenderDOC-M, care oferă inclusiv suport refugiaților din Ucraina, a semnalat pe pagina sa de Facebook un incident în Chișinău. Potrivit autoarei, un șofer de taxi care transporta două refugiate din Ucraina la gara feroviară le-ar fi spus că „bine vă fac că vă împușcă. „Taxi 14002, Toyota argintie cu numărul YMM 198. Șoferul ducea spre gara feroviară două refugiate din Ucraina și le spunea «bine vă fac că vă împușcă». Una din fete a avut atac de panică și a rugat șoferul să oprească această discuție. Șoferul a refuzat”.

După acest incident, GenderDOC-M a depus o plângere la compania de taxi. „Refugiatele deja sunt în România și vor pleca mai departe, așa că nu au avut timp să depună o plângere la poliție. Noi însă am sesizat compania de taxi și le-am oferit toate detaliile despre incident. Reprezentanții companiei au spus că vor lua măsuri, dar nu ne-au dat alte detalii”, a declarat Paula Cerescu, reprezentantă GenderDOC-M.

Compania de taxi nu a oferit o reacție

Portalul Stopfals.md a contactat compania de taxi 14002 pentru o reacție, însă reprezentanții firmei au cerut să le trimitem o solicitare oficială. Până la momentul publicării acestui articol (luni, 14 martie), nu am primit un răspuns la solicitarea transmisă.

Procuratura Generală s-a autosesizat

Procuratura Generală s-a autosesizat și va examina acest caz, ne-a declarat procurora Mariana Cherpec, responsabilă pentru comunicarea cu reprezentanții mass-media. „La moment, Procuratura s-a autosesizat și examinează acest caz, urmând ca procurorii să stabilească dacă sunt temeiuri de a fi investigat în prisma unui proces penal. Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale are în gestiune un dosar mai mare unde se investighează mai multe cazuri similare. Respectiv, dacă se va constata că există temei, acest caz va fi conexat la dosar. Cu alte detalii vom reveni ulterior”, a menționat M. Cherpec.

Instituțiile de drept investighează îndemnurile la război și instigare la ură

Serviciul de Informații și Securitate (SIS) a anunțat pe 9 martie că atestă un comportament iresponsabil al unor cetățeni prin etalarea și propagarea unor drapele, embleme grafice, insigne, uniforme, sloganuri care pot fi interpretate ca „îndemn la război” sau „ațâțare a vrajbei, diferențierii sau dezbinării naționale și etnice”. SIS atenționează că asemenea îndemnuri sunt interzise prin Lege și poate cădea sub incidența Codului Penal și se pedepsește cu amendă de până la 75000 de lei sau cu închisoare de până la 6 ani. În context, SIS a reiterat apelul către cetățeni de a se abține de la acțiuni ilegale care pot duce la disensiuni sociale.

Emil Gaitur, purtătorul de cuvânt al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), a precizat pentru portalul Stopfals.md că Procuratura s-a autosesizat din oficiu și a pornit o cauză penală pe acțiunile persoanelor care proliferează în spațiul public informații tendențioase și inventate în contextul războiului din Ucraina. „Sunt investigate acțiunile atât ale unor persoane publice, cât și private. Identitatea acestor persoane nu o putem divulga, pentru desfășurarea obiectivă a investigațiilor”, a spus E. Gaitur.

Inspectoratul General de Poliție (IGP) a documentat în ultimele zile 18 cazuri când pe mijloace de transport, inclusiv ale refugiaților ucraineni, a fost inscripționată litera „Z”, devenită un simbol al invaziei rusești din Ucraina. Șeful IGP Viorel Cernăuțeanu a declarat pentru Radio Europa Liberă că majoritatea cazurilor, mai exact 16 din 18, au fost înregistrate la Bălți, unul la Ungheni și un alt caz în municipiul Chișinău. Rezultatele cercetărilor poliției au fost remise Serviciului de Informații și Securitate și Procuraturii.

Atât refugiații, cât și noi ca societate, avem nevoie de înțelegere, empatie și suport

„În contextul războiului din Ucraina, în mass-media, dar în special în mediul online apar foarte multe informații, care nu întotdeauna sunt verificate și care manipulează opinia publică. Trebuie să învățăm să filtrăm informația, dar și să respectăm opiniile celor cu care nu suntem de acord. Însă dreptul nostru la libera exprimare nu înseamnă că avem dreptul de a promova ura sau de a justifica violența împotriva unui grup doar pentru că este diferit prin naționalitatea sa, etnia, opiniile politice etc.”, spune Irina Corobcenco, expertă în domeniul drepturilor omului la Asociația Promo-LEX, organizație care monitorizează discursul de ură în politică și în mass-media. Experta atrage atenția că ura și violența verbală sau fizică adâncește traumele refugiaților și creează un teren fertil pentru potențiale conflicte. „Atât cei care s-au refugiat de război, cât și noi ca societate, avem nevoie de înțelegere, empatie și suport, pentru ca atunci când acest război se va încheia să putem împreună reconstrui societatea în care demnitatea umană este respectată”, a concluzionat I. Corobcenco.

 

Mariana Jacot,

Stopfals.md

14 martie 2022 1651

Relevant

Comments 0