Portalul care te protejează
de falsuri

Rapoartele Curții Constituționale îl contrazic pe vicepreședintele PDM Vladimir Cebotari

13 iunie 2019 767
Articole
Colaj

Vicepreședintele Partidului Democrat, fost ministru al Justiției, Vladimir Cebotari a declarat marți, 11 iunie, la o conferință de presă că nu cunoaște precedente în care deciziile Curții Constituționale să nu fi fost executate. Rapoartele Curții Constituționale infirmă aceste declarații, arătând că există hotărâri ale Curții care nu sunt respectate. Și experții constată că, în pofida prevederilor legale, unele hotărâri ale Curții rămân neexecutate ani în șir. Cea mai cunoscută este cea care a validat alegerile prezidențiale din 2016 și a cerut Parlamentului, condus de o majoritate în frunte cu Partidul Democrat, să înlăture deficiențele depistate la organizarea procesului electoral, dar care nu a fost executată.

Cebotari: Nu cunosc precedente ca hotărârile CC să nu fi fost aplicate

Vladimir Cebotari a declarat că deciziile Curții Constituționale sunt obligatorii, deoarece nu a existat vreun precedent când acestea să nu fi fost executate. „Din punctul nostru de vedere, blocajul constituțional nu poate fi depășit pentru că avem anumite decizii ale CC care ne plac nouă, sau nu le plac altora, dar ele sunt decizii ale Curții și eu nu cunosc precedente în Republica Moldova când deciziile CC nu au fost respectate și nu au fost aplicate”, a declarat vicepreședintele PDM.

CC: Anual, hotărâri ale Curții nu sunt executate

Rapoartele Curții Constituționale îl contrazic însă pe fostul ministru al Justiției. Anual, Curtea face o analiză a executării hotărârilor și adreselor sale, constatând că nu toate sunt executate. „Astfel, pe parcursul anului 2018, din 14 hotărâri pasibile de executare au fost executate 10 hotărâri. Din 15 hotărâri pronunțate în anul 2017 și pasibile de executare au fost executate 4 hotărâri. Din 17 hotărâri pronunțate în anul 2016 și pasibile de executare au fost executate 14 hotărâri”, potrivit raportului Curții Constituționale pentru anul 2018. 

O situație similară se atestă și în cazul adreselor Curții Constituționale care reprezintă „actul prin intermediul căruia Curtea Constituţională, fără a substitui organul legislativ, îşi exercită, potrivit dispoziţiilor art. 79 alin. (1) din Codul jurisdicţiei constituţionale, rolul său de „legislator pasiv”, atenţionând asupra unor lacune sau carenţe existente în legislaţie şi insistând asupra necesităţii operării de modificări în reglementările legale care au făcut obiectul controlului de constituţionalitate”.

În anul 2018, din 6 adrese pasibile de executare au fost executate 2 adrese; în anul 2017, din 12 adrese pasibile de executare au fost executate 2 adrese; în anul 2016, din 17 adrese pasibile de executare au fost executate 13, iar 2 adrese au fost executate parțial, potrivit aceluiași raport. 

Ion Guzun: Domnul Cebotari a spus o minciună

Igor Guzun, consilierul juridic la Centrul de Resurse Juridice, afirmă că Vladimir Cebotari a mințit când a spus că în Republica Moldova toate hotărârile Curții Constituționale sunt executate. Chiar majoritatea parlamentară PDM nu a executat mai multe adrese ale Curții, remarcă expertul. „Domnul fost ministru al Justiției a spus o minciună foarte mare și îi induce în eroare pe toți. În fiecare an Curtea Constituțională în rapoartele sale de activitate atenționează parlamentul despre neexecutarea hotărârilor sale. Avem o serie de subiecte care nu au fost executate de Parlament, condus până recent de Partidul Democrat. Acestea se refereau în special la domeniul electoral, dar și la altele”, spune I. Guzun.

Expertul Asociației Promo-LEX Pavel Postică face referire la cele șase adrese ale Curții Constituționale din hotărârea de validare a alegerilor prezidențiale care au fost transmise Parlamentului, iar organul legislativ a executat doar una din ele, care ține de organizarea votării peste hotare și care a fost implementată doar parțial la scrutinul parlamentar din 24 februarie. „Adresele Curții Constituționale, conform legislației, sunt obligatorii pentru executare”, a precizat Pavel Postică.

Faptul că Parlamentul nu a executat adresele Curții Constituționale a fost remarcat și anterior în rapoartele Promo-Lex.

Cârnaț: Hotărârile vădit ilegale ale CC nu trebuie executate

O bună parte din hotărârile Curții Constituționale care au formulat adrese nu au fost executate, susține expertul în drept constituțional Teodor Cârnaț, care, de asemenea, face referire în special la cele din hotărârea din 13 decembrie 2016 de validare a alegerilor prezidențiale. În același timp, el menționează că, în cazul unor hotărâri vădit arbitrare și luate la comandă politică, precum cele din ultimele zile ale Curții Constituționale, ele nu pot fi executate. „Dacă de la o poștă se vede că judecătorii nu sunt independenți, imparțiali, dar din contră servesc politic o singură persoană sau partid politic, noi constituționaliștii, spunem că o astfel de hotărâre pentru moment nu poate fi executată, deoarece se vede că aceste hotărâri sunt ilegale. Aceste hotărâri nu pot fi contestate, dar dacă ele nu sunt agreate de popor, de societate, ele nu au dreptul la existență. Aceasta este sancțiunea aplicată hotărârilor ilegale sau arbitrare ale Curții Constituționale”, consideră Teodor Cârnaț.

Acest text a fost realizat în cadrul rețelei ProFact Moldova.

Cornel Ciobanu

Stopfals.md

13 iunie 2019 767

Relevant

Comments 0