Portalul care te protejează de falsuri

RÂS CU PLÂNS: Un cutremur de magnitudine mică „a devastat” România

2 martie 2018 571
Râs cu plâns
Captură foto
Sursă: www.evz.ro

România, devastată de un CUTREMUR. Printre cele mai MARI SEISME de anul acesta” este titlul unei știri distribuite la 28 februarie 2018 de portalul românesc www.evz.ro. În știrea virală în rețelele de socializare se spune că la 27 februarie curent, în zona seismică Vrancea, s-a produs un cutremur cu magnitudinea 2,7 pe scara Richter, iar fotografia care însoțește articolul arată o șosea surpată în care a căzut un autoturism. În realitate, însă, fotografia prezintă o șosea din statul Ecuador care s-a surpat în urma unui cutremur produs cu doi ani în urmă cu magnitudinea de 7,8 pe scara Richter.

Ştirea de pe portalul ziarului „Evenimentul zilei” www.evz.ro citează un comunicat al Institutului Național de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) din România: „În ziua de 27/02/2018 la ora 10:34:26 (ora României) s-a produs în Zona seismică Vrancea, județul Buzău un cutremur cu magnitudinea 2,7 pe scara Richter, la adâncimea de 129.2 km”. Autorul ştirii nu oferă informații despre urmările cutremurului, așa cum ne sugerează titlul („România, devastată de un CUTREMUR. Printre cele mai MARI SEISME de anul acesta”), între timp, titlul știrii a fost modificat, însă conținutul și fotografia au rămas aceleași. Cutremurul din 27 februarie nu este cel mai mare seism din acest an produs în România. Astfel, potrivit INCDFP, cel mai mare cutremur produs în România în primele două luni ale anului 2018 a avut magnitudinea de 3,9 pe scara Richter şi s-a produs la 4 februarie curent.

Fotografia din Ecuador sperie românii

Deși relatează despre un cutremur din România, fotografia care însoțește materialul prezintă o șosea din statul Ecuador care s-a surpat în urma unui cutremur cu magnitudinea de 7,8 pe scara Richter, produs în primăvara anului 2016.

Contactat de portalul Stopfals.md, directorul Institutului de Geologie şi Seismologie din Republica Moldova, Igor Nicoara, a relatat că un seism cu o magnitudine de 2,7 pe scara Richter nici nu poate fi simțit de populație: „Oamenii simt cutremurele începând cu magnitudinea de 4,7, iar clădirile se pot fisura în urma seismelor care depășesc magnitudinea de 5 pe scara Richter. Cutremurele de 2,7, despre care se menționează în știrea respectivă, sunt simțite doar de utilaje performante care le și înregistrează”, a explicat specialistul.

În zona seismică Vrancea zilnic au loc cutremure cu magnitudine mică

Potrivit informațiilor publicate pe site-ul Institutului Național de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pământului din România, în zona seismică Vrancea, zilnic au loc cutremure cu magnitudine mică. Din datele publicate de Wikipedia.org (Enciclopedie liberă), „conform scării de magnitudine Richter, cutremurele cu o intensitate de la 2 până la 2,9 grade sunt plasate în categoria cutremurelor minore, și de obicei nu se simt”.

 

Rodica Malic,

Stopfals.md

 

2 martie 2018 571

Relevant

Comments 0