Portalul care te protejează de falsuri și manipulări mediatice

Falsuri recente

7 august 2020 148
Matematica unor instituții media politizate: „peste un milion” de beneficiari înseamnă, de fapt, circa 660 de mii  
30 iulie 2020 1978
FALS: Mai mulți ucraineni au decedat după ce li s-a administrat un vaccin american împotriva coronavirusului
27 iulie 2020 4029
O factură din Germania pentru „un test Covid-19” a pus pe jar câteva țări din Europa
23 iulie 2020 252
O promisiune electorală „rostogolită” de Igor Dodon de patru ani
20 iulie 2020 1327
VIDEO: Utilizarea măștilor NU provoacă hipoxie
17 iulie 2020 1252
CRONICA SITE-URILOR DE ŞTIRI FALSE: Banda metalică de la măştile medicale este o antenă 5G, iar părinții sunt obligați să plătească câte 1500 de euro pentru a cumpăra calculatoare
15 iulie 2020 2968
Igor Dodon își asumă rolul de autor al unei inițiative legislative... lansată de alții
14 iulie 2020 223
Falsuri și narative anti-americane în jurul protestelor din SUA
9 iulie 2020 161
Laboratoare de arme biologice americane, inventate de laboratoarele media pro Kremlin
8 iulie 2020 814
Atacul clonelor pe Facebook – noua tehnică de clickbait, atac cibernetic și discreditare politică
5 iulie 2020 2355
FALS: Utilizarea măștilor provoacă hipoxie
30 iunie 2020 258
CRONICA DEZINFORMĂRII 7
26 iunie 2020 199
CRONICA DEZINFORMĂRII 6
25 iunie 2020 631
FALS: În ultimii ani, nici un reprezentant al ONG-urilor în domeniul drepturilor omului nu a fost în penitenciare
15 iunie 2020 3761
Coronavirus „alarmă falsă” – un fake-news internațional care a prins în România și R.Moldova
15 iunie 2020 858
FALS: Începe ciparea populației în octombrie 2020!

Reacția Guvernului la declarația companiei Facebook: „Statul este obligat să păstreze granița dintre lupta cu fenomenul fake news și garantarea libertății de exprimare a cetățenilor”

14 februarie 2019 1812
Articole
Captură foto

La începutul acestei săptămâni, compania Facebook a blocat mai multe pagini și conturi false de pe care erau diseminate informații false și manipulatorii. A fost blocată și pagina clonă StopFals, care a furat identitatea paginii oficiale a portalului Stopfals.md. Din analiza efectuată s-a constatat că o parte din această activitate are conexiuni cu angajați ai guvernului moldovean, se spune în comunicatul Facebook. Într-un răspuns al serviciului de presă al Guvernului Republicii Moldova, expediat portalulului Stopfals.md, se menționează însă că Guvernul nu verifică activitatea de pe rețelele sociale a angajaților săi și că „statul este obligat să păstreze granița dintre lupta cu fenomenul fake news și garantarea libertății de exprimare a cetățenilor”.

În comunicatul de presă publicat la 13 februarie de compania Facebook, se anunță că de la începutul săptămânii au fost blocate 168 de conturi Facebook, 28 de pagini și 8 conturi Instagram, care de fapt erau o combinație dintre conturi false și adevărate, făcute special pentru a induce în eroare utilizatorii. „Având în vedere viitoarele alegeri din Moldova, am vrut să lămurim oamenii despre acțiunile pe care le-am luat și despre datele pe care le cunoaștem în acest moment. (…). Lucrăm în mod constant pentru a detecta și a opri acest tip de activitate, deoarece nu vrem ca serviciile noastre să fie folosite pentru a manipula oamenii. După cum se întâmplă întotdeauna cu aceste retrageri, eliminăm aceste pagini, grupuri și conturi pe baza comportamentului lor, nu a conținutului pe care îl postează”, se spune în comunicat.

Compania Facebook a mai precizat că pe aceste conturi și pagini au fost distribuite mesaje sponsorizate în valoare de cel puțin 20 de mii de dolari, bani plătiți în dolari, euro și lei românești.

A fost blocată și pagina care a furat identitatea portalului Stopfals.md

În comunicat se mai menționează că mesajele false și fotografiile trucate erau publicate pe o pagină care imita pagina de Facebook a unei organizații de fact-checking, iar aceste activități au legătură cu angajați din guvern. Deși persoanele din spatele acestei activități au încercat să-și ascundă identitatea, analiza noastră manuală a arătat că unele dintre aceste activități erau legate de angajați din guvernul moldovean”. Urmare a analizei Facebook, a fost blocată și o pagină-clonă a paginii din Facebook a portalului Stopfals.md. Pe acea pagină erau preluate neautorizat însemnele, imaginile, dar și unele informații de pe portalul Stopfals.md și din alte resurse online, dar erau publicate mai multe materiale cu caracter defăimător și propagandistic. Anterior, Asociația Presei Independente (API) a solicitat ajutor pentru a identifica falsificatorii și a raporta pagina falsă administratorilor rețelei Facebook.

Portalul Stopfals.md a cerut reacția Guvernului Republicii Moldova referitor la declarațiile companiei Facebook precum că angajați din Executiv ar fi fost implicați în diseminarea informațiilor false de pe conturi și pagini obscure. Într-un răspuns oficial expediat de Serviciul de presă, se spune că Guvernul salută inițiativa de luptă cu fenomenul dezinformării, doar că instituția nu poartă răspunderea față de informația distribuită de angajați de pe conturile lor personale. „În ceea ce privește comentariile sau postările făcute de lucrătorii din cadrul instituțiilor publice, precizăm că din bugetul de stat sunt achitați peste 200 de mii de angajați, iar Guvernul Republicii Moldova nu verifică activitatea pe conturile private de pe rețelele sociale ale angajaților săi. Mai mult, aceștia au diverse opțiuni politice, opinii, iar statul este obligat să păstreze granița dintre lupta cu fenomenul fake news și garantarea libertății de exprimare a cetățenilor. De aceea, în scopul combaterii fenomenului de fake news vom solicita informații suplimentare de la compania Facebook”.

 

Lilia Zaharia

Stopfals.md

14 februarie 2019 1812

Relevant

Comments 0