Portalul care te protejează de falsuri și manipulări mediatice

Falsuri recente

25 mai 2020 20
FALS: Microcipurile implantate sub piele au legătură cu virusul COVID-19 și cu tehnologia 5G  
22 mai 2020 361
FALS: PSRM este singurul partid care a donat subvențiile de la stat pentru lupta cu COVID-19
19 mai 2020 1067
FALS: 496.000 de copii au fost paralizați în India în urma unei campanii de vaccinare susținută de Fundația lui Bill Gates
16 mai 2020 818
Fals: Termometrul non-contact și termoscanerul „marchează” oamenii
29 aprilie 2020 1310
FALS: Tehnologia 5G a provocat răspândirea noului coronavirus, iar în Moldova sunt instalate antene 5G
24 aprilie 2020 1707
FALS: Herpesul ucide noul coronavirus, iar infectarea se face prin teste
24 aprilie 2020 672
FALS: Cele 87 de milioane de euro acordate de UE în contextul crizei COVID-19 se duc la ONG-uri
15 aprilie 2020 1799
FALS: Maia Sandu „luată pe sus” de medicii de la Fălești
13 aprilie 2020 943
Dezinformări și sfaturi periculoase pentru tratamentul COVID-19 pe un portal cu profil religios
6 aprilie 2020 1038
Falsurile lunii martie: Forțele americane și NATO „invadează” Europa pe timp de pandemie, hoții se dau drept medici veniți să dezinfecteze casele, iar elevii vor învăța vara din cauza Coronavirusului
3 aprilie 2020 1833
Bogdan Țîrdea dezinformează. Consiliul raional Ocnița nu a cumpărat mașina de 600 mii lei în noiembrie 2019
2 aprilie 2020 1469
Fals: Virusul mortal a venit în Moldova din Occident, iar ajutoarele - din Rusia și China
27 martie 2020 1314
FALS: Pe timp de pandemie, forțele americane și NATO au invadat Europa
27 martie 2020 1698
Cronica site-urilor de ştiri false despre COVID – 19

Reacția Guvernului la declarația companiei Facebook: „Statul este obligat să păstreze granița dintre lupta cu fenomenul fake news și garantarea libertății de exprimare a cetățenilor”

14 februarie 2019 1757
Articole
Captură foto

La începutul acestei săptămâni, compania Facebook a blocat mai multe pagini și conturi false de pe care erau diseminate informații false și manipulatorii. A fost blocată și pagina clonă StopFals, care a furat identitatea paginii oficiale a portalului Stopfals.md. Din analiza efectuată s-a constatat că o parte din această activitate are conexiuni cu angajați ai guvernului moldovean, se spune în comunicatul Facebook. Într-un răspuns al serviciului de presă al Guvernului Republicii Moldova, expediat portalulului Stopfals.md, se menționează însă că Guvernul nu verifică activitatea de pe rețelele sociale a angajaților săi și că „statul este obligat să păstreze granița dintre lupta cu fenomenul fake news și garantarea libertății de exprimare a cetățenilor”.

În comunicatul de presă publicat la 13 februarie de compania Facebook, se anunță că de la începutul săptămânii au fost blocate 168 de conturi Facebook, 28 de pagini și 8 conturi Instagram, care de fapt erau o combinație dintre conturi false și adevărate, făcute special pentru a induce în eroare utilizatorii. „Având în vedere viitoarele alegeri din Moldova, am vrut să lămurim oamenii despre acțiunile pe care le-am luat și despre datele pe care le cunoaștem în acest moment. (…). Lucrăm în mod constant pentru a detecta și a opri acest tip de activitate, deoarece nu vrem ca serviciile noastre să fie folosite pentru a manipula oamenii. După cum se întâmplă întotdeauna cu aceste retrageri, eliminăm aceste pagini, grupuri și conturi pe baza comportamentului lor, nu a conținutului pe care îl postează”, se spune în comunicat.

Compania Facebook a mai precizat că pe aceste conturi și pagini au fost distribuite mesaje sponsorizate în valoare de cel puțin 20 de mii de dolari, bani plătiți în dolari, euro și lei românești.

A fost blocată și pagina care a furat identitatea portalului Stopfals.md

În comunicat se mai menționează că mesajele false și fotografiile trucate erau publicate pe o pagină care imita pagina de Facebook a unei organizații de fact-checking, iar aceste activități au legătură cu angajați din guvern. Deși persoanele din spatele acestei activități au încercat să-și ascundă identitatea, analiza noastră manuală a arătat că unele dintre aceste activități erau legate de angajați din guvernul moldovean”. Urmare a analizei Facebook, a fost blocată și o pagină-clonă a paginii din Facebook a portalului Stopfals.md. Pe acea pagină erau preluate neautorizat însemnele, imaginile, dar și unele informații de pe portalul Stopfals.md și din alte resurse online, dar erau publicate mai multe materiale cu caracter defăimător și propagandistic. Anterior, Asociația Presei Independente (API) a solicitat ajutor pentru a identifica falsificatorii și a raporta pagina falsă administratorilor rețelei Facebook.

Portalul Stopfals.md a cerut reacția Guvernului Republicii Moldova referitor la declarațiile companiei Facebook precum că angajați din Executiv ar fi fost implicați în diseminarea informațiilor false de pe conturi și pagini obscure. Într-un răspuns oficial expediat de Serviciul de presă, se spune că Guvernul salută inițiativa de luptă cu fenomenul dezinformării, doar că instituția nu poartă răspunderea față de informația distribuită de angajați de pe conturile lor personale. „În ceea ce privește comentariile sau postările făcute de lucrătorii din cadrul instituțiilor publice, precizăm că din bugetul de stat sunt achitați peste 200 de mii de angajați, iar Guvernul Republicii Moldova nu verifică activitatea pe conturile private de pe rețelele sociale ale angajaților săi. Mai mult, aceștia au diverse opțiuni politice, opinii, iar statul este obligat să păstreze granița dintre lupta cu fenomenul fake news și garantarea libertății de exprimare a cetățenilor. De aceea, în scopul combaterii fenomenului de fake news vom solicita informații suplimentare de la compania Facebook”.

 

Lilia Zaharia

Stopfals.md

14 februarie 2019 1757

Relevant

Comments 0