Falsuri recente
Sergiu Butuc, șeful Direcției Asistență Socială și Protecție a Familiei din raionul Cantemir, promovează mesaje false pe pagina sa din rețelele sociale. El a redistribuit o fotografie cu două persoane - o femeie și un bărbat, ultimul fiind îmbrăcat în rochie roz și pantofi cu toc înalt, și mesajul că în imagine ar fi șefa statului estonian și fiul său. De fapt, fotografia este una veche, datând din anul 2020, în ea apare fosta președintă estoniană Kersti Kaljulaid și nu actualul șef al statului, iar bărbatul îmbrăcat în rochie este un scriitor și activist care luptă pentru protecția drepturilor victimelor violenței sexuale, și nicidecum fiul fostei președinte a Estoniei.
„Președintele Estoniei și fiul său! Valorile euroatlanticului!”, cu acest mesaj a fost publicată fotografia de o persoană cu numele de profil Plamen Nikolov, iar Sergiu Butuc a redistribuit-o. Alte șase persoane au făcut același lucru de pe profilul funcționarului public din Cantemir, iar mai multe persoane au scris comentarii împotriva persoanelor din comunitatea LGBTI, dar și împotriva Europei.
Imagine reală, mesajul – fals
Imaginea redistribuită de Sergiu Butuc este una reală. Potrivit portalului de verificare a faptelor din Macedonia Truthmeter, fotografia a fost realizată cu doi ani în urmă, în 2020, iar versiunea distribuită pe Facebook este trunchiată. Imaginea originală îi prezintă pe doi bărbați și o femeie: bărbatul din stânga este Raivo Aeg, fost ministru al Justiției din Estonia, în mijloc este Kersti Kaljulaid, care și-a încheiat mandatul prezidențial în 2021, iar bărbatul din dreapta îmbrăcat în rochie roz este Mikk Parnitsa - scriitor și activist estonian care pledează pentru protecția drepturilor victimelor violenței sexuale.
În imaginea originală sunt prezentați doi bărbați și o femeie.
Între fosta președintă a Estoniei și Mikk Parnitsa nu există vreo relație de rudenie. La evenimentul la care au participat cele trei persoane au fost acordate premii pentru activiștii împotriva violenței sexuale. Unul dintre câștigători a fost și M. Parnitsa, premiat pentru campania intitulată „Nu este ok”. La fel ca toți ceilalți câștigători, el a ținut un discurs, accentuând că în țară femeile și copiii nu sunt suficienți de protejați de violența sexuală, comisă de bărbații din familie. Anume pentru a accentua importanța protecției victimelor violenței sexuale, Mikk Parnitsa s-a îmbrăcat în rochie.
În concluzie, atât comentariul privind relația de rudenie dintre fosta președintă a Estoniei și bărbatul îmbrăcat în rochie, cât și contextul împotriva minorităților sexuale, indus de cei care au publicat și redistribuit imaginea cu acest mesaj, sunt false.
Trebuie să apere drepturile tuturor categoriilor de cetățeni, dar îi desconsideră pe unii dintre ei
Sergiu Butuc, cel care a distribuit fotografia însoțită de comentariul fals și speculativ, ocupă funcția de șef al Direcției Asistență Socială și Protecție a Familiei din raionul Cantemir. La alegerile parlamentare anticipate din 2019, el a candidat pe lista Partidului Politic „Partidul Nostru”, fiind atunci vicepreședinte al raionului Cantemir.
Butuc recunoaște că nu a verificat veridicitatea afirmațiilor din postarea pe care a redistribuit-o, se declară împotriva persoanelor LGBTI și nu vede nicio contradicție între viziunile sale și funcția publică pe care o deține. „Nu a fost o postare făcută direct de mine. Dacă era făcută chiar de mine, poate era o problemă, dar am văzut-o la o cunoștință. Referitor la identitatea de gen și orientare de gen - fiecare să și le asume acasă, nu în public. Viziunile mele personale sunt legate de educația mea de acasă, de educația religioasă din familie. Pot spune direct, sunt împotriva LGBT, nu ascund asta, iar dacă poza este un fals, nu văd o problemă pentru ca Facebook s-o șteargă. Repet, nu eu am scris postarea dată, ci doar am distribuit-o. Admit că poate nu am atras atenția și poate e un fals”, a precizat Sergiu Butuc pentru portalul Stopfals.md.
Marina Gorbatovschi,
Stopfals.md
Relevant
Comments 0