Portalul care te protejează
de falsuri

Site-urile de știri false blocate de SIS: înregistrate în străinătate, pe nume fictive, iar administratorii nu pot fi sancționați

19 aprilie 2020 1035
Articole, COVID-19
Colaj

După instituirea stării de urgență în contextul pandemiei de Coronavirus (COVID-19), Serviciul de Informații și Securitate (SIS) a cerut blocarea a 54 de site-uri pe motiv că publică știri false. Zilele trecute, SIS a anunțat că alte două site-uri urmează a fi blocate. Într-un răspuns oferit portalului Stopfals.md, SIS anunță că toate site-urile vizate sunt găzduite pe platforme din afara R. Moldova și sunt înregistrate pe nume fictive.

La 16 aprilie SIS a anunțat că urmează a fi blocate încă două site-uri care promovează ştiri false cu privire la evoluţia COVID19: News-romania24h.xyz şi Caramida.news.blog. Anterior, SIS a dat indicații executorii furnizorilor de rețele și servicii acces la Internet să asigure blocarea pe durata stării de urgență inițial a 52 de site-uri, iar ulterior a încă două site-uri care publică știri false despre COVID-19. Marea majoritate a site-urilor din lista SIS au fost preluate de pe portalul Stopfals.md care completează din 2017 o listă a site-urilor de știri false.

Proprietari fictivi

După aproape trei săptămâni de când SIS a dispus blocarea primelor site-uri de știri false, portalul Stopfals.md a constatat că unele din aceste site-uri încă pot fi accesate din Republica Moldova, iar reprezentantul Agenției pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației (ANRCETI) a confirmat că este imposibilă blocarea accesului la acestei site-uri în alte țări. Într-un răspuns oficial, oferit de SIS portalului Stopfals.md, se menționează că metoda de sistare a accesului de pe teritoriul Republicii Moldova la site-urile vizate a fost efectuată prin blocarea numelui de domeniu și nu a adresei – IP aferente acestuia, deoarece după o adresă IP pot figura un număr nelimitat de site-uri, care nu ar avea tangență cu obiectivul urmărit. De asemenea, SIS anunță că nu au fost identificate nume de persoane reale care ar sta în spatele acestor site-uri, toate fiind înregistrate pe nume fictive.

Conform datelor SIS, 29% din cele 54 de site-uri de știri false, incluse în ordinele pentru blocare din 19 și 24 martie 2020, sunt inactive. O treime din aceste site-uri sunt găzduite pe servere din Statele Unite ale Americii, circa 17,5% în Australia, puțin peste 5% - în Franța, câte 3,5% - în Federația Rusă și Germania. Alte site-uri de știri false au servere în Marea Britanie, Regatul Țărilor de Jos, Japonia și Polonia.

Administratorii site-urilor de știri false nu pot fi sancționați

Totodată, SIS confirmă că administratorii site-urilor de știri false nu pot fi sancționați. În prezent, în Republica Moldova nu există sancțiuni penale sau contravenționale pentru comunicarea sau răspândirea, prin orice mijloace, de știri false”, se spune în răspunsul oferit portalului Stopfals.md de către SIS care face trimitere la legislația României în acest sens: Astfel de penalități prevede Codul Penal al României, care în articolul 400 stabilește pentru comunicarea sau răspândirea, prin orice mijloace, de știri, date sau informații false ori de documente falsificate, cunoscând caracterul fals al acestora, dacă prin aceasta se pune în pericol securitatea națională, sancțiune sub formă de închisoare de la 1 la 5 ani.

Și România a anunțat blocarea de site-uri obscure care publică știri false

În România stare de urgență a fost instituită prin decret prezidențial la 16 martie 2020 pentru o perioadă de 30 de zile, iar ulterior a fost prelungită cu încă 30 de zile. În această perioadă, au fost blocate și unele site-uri obscure care publică știri false. Acest lucru se face la propunerea Grupului de Comunicare Strategică din care fac parte experţi în comunicare de la unele ministere și agenții publice, care analizează știrile difuzate în spațiul online și poate propune blocarea atât a site-urilor care publică informații false, cât și eliminare la sursă a conținutului unor articole de știri false. Până la 15 aprilie, în România erau blocate 6 site-uri de știri false. Odată cu declararea stării de urgență, în România au intrat în vigoare reguli noi pentru presa scrisă și online, iar Consiliul Național al Audiovizualului a elaborat instrucțiuni pentru televiziuni, cerând ca informațiile emise oficial de autorități să aibă prioritate.

Mariana Jacot,

Stopfals.md

19 aprilie 2020 1035

Relevant

Comments 0