Portalul care te protejează
de falsuri

Speculații privind „deportări în masă” a cetățenilor R. Moldova, după aderarea României la spațiul Schengen

21 aprilie 2024 1703
Articole, Gândește critic!
Colaj: Stopfals.md

După aderarea României la spațiul Schengen, cetățenii Republicii Moldova care au depășit 90 de zile de aflare în Uniunea Europeană sunt „deportați” la granița între R. Moldova și România și nu li se mai permite deplasarea în țările europene. Informațiile, distribuite într-un video devenit viral pe TikTok, sunt speculative. Datele oficiale arată că circa 1% din cetățenii R. Moldova au fost sancționați sau au primit refuz de intrare în România în primele 12 zile după aderarea României la spațiul Schengen.

„Atenție tuturor moldovenilor! Se deportează pe un capăt toți moldovenii de la vama România cu Republica Moldova. La 31 martie 2024, România și Bulgaria au devenit membre ale spațiului Schengen. Asta înseamnă că deja astăzi se fac controale foarte stricte la vama România cu Moldova și se pun deportări moldovenilor care au depășit 90 de zile de aflare în Europa. Dacă credeți că vă duceți în Moldova să schimbați pașaportul și vă întoarceți înapoi, nu ajută, pentru că în bazele de date o să le arate că aveți deport, nu o să puteți trece înapoi”, se spune într-un video postat la 5 aprilie pe TikTok de utilizatoarea martencoilona, care a adunat peste 1,2 milioane de vizualizări, peste 1.600 de comentarii și peste 32.000 de distribuiri. Informația expusă în filmuleț a fost copiată și publicată de cel puțin alți 14 utilizatori în videouri separate, publicate pe conturile lor de TikTok.

Schimbările pe care le-a adus aderarea României la spațiul Schengen

Potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Interne al R. Moldova, odată cu aderarea României la spațiul Schengen, regulile de trecere a frontierei de stat a Republicii Moldova nu s-au modificat, persoanelor fiindu-le autorizată trecerea frontierei în baza acelorași documente ca și până în prezent. Astfel, cetățenii țărilor non-membre UE trebuie să fie în posesia unui document de călătorie valabil care să permită titularului să treacă frontiera și care să fie valabil pentru o perioadă de cel puțin trei luni de la data preconizată a plecării de pe teritoriul statelor membre, precum și să fi fost eliberat în ultimii 10 ani și să justifice scopul și condițiile șederii planificate. Totodată, cetățeni statelor non-membre UE trebuie dispună de mijloace de subzistență suficiente, atât pentru durata șederii planificate, cât și pentru întoarcerea în țara de origine sau pentru tranzitul către o țară terță în care admisia este garantată, sau să fie în măsură să dobândească legal respectivele mijloace.

„Începând cu data de 31 martie 2024, timpul petrecut de resortisanții țărilor terțe în România este considerat parte a celor 90 de zile în orice perioadă de 180 de zile, autorizate pentru ședere în orice stat membru al spațiului Schengen. Perioadele de ședere pe teritoriul României vor fi cumulate cu cele petrecute pe teritoriul celorlalte state membre Schengen, pentru a stabili încadrarea sau nu în cele 90/180 zile. Această schimbare poate afecta cetățenii Republicii Moldova care nu au și cetățenia română sau alt stat UE, dar călătoresc frecvent în România și alte țări ale spațiului Schengen: de la 31 martie, cu cât mai mult stau în România, cu atât mai puțin au voie să stea în alte țări ale spațiului Schengen și invers”, se arată în comunicatul MAI.

Într-un răspuns pentru Stopfals.md, Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Iași informează că, începând cu 31 martie 2024, polițiștii de frontieră români calculează termenul de ședere a cetățenilor terți pentru întreg spațiul Schengen. Acest aspect duce la constatarea mai multor situații în care cetățenii Republicii Moldova au depășit termenul legal de ședere pe teritoriul acestor state.

Autoarea încurcă termenii

În același timp, ceea ce autoarea videoului numește „deportare” este, de fapt, nepermiterea intrării în România a persoanelor care au depășit termenul legal de aflare pe teritoriul Uniunii Europene. „Poliția de Frontieră română nu are atribuții în ceea ce privește „deportările” cetățenilor terți. În acest sens, considerăm că termenul folosit este greșit și că în realitate se referă la situațiile de nepermitere a intrării în România, precum și la interdicțiile pe care le-au aplicat polițiștii de frontieră pentru depășirea termenului legal de ședere”, se arată în răspunsul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Iași. Instituția a atras atenția asupra folosirii eronate a termenului „deportări” sau „deportați”. „A deporta” înseamnă, potrivit DEX, „a trimite forțat pe cineva într-o regiune îndepărtată, într-un lagăr de concentrare, ca măsură represivă, a condamna pe cineva la exil politic”.

Sub 1% din cetățenii R. Moldova au primit refuz de intrare în România

Poliția de Frontieră română a precizat, pentru Stopfals.md, că nu e vorba despre refuzuri în masă de intrare în țară. „Dintr-un număr de aproximativ 44 de mii de cetățeni ai Republicii Moldova care au fost verificați pe sensul de intrare în România în perioada 31 martie - 11 aprilie 2024, nu a fost permisă intrarea unui număr de 362 de cetățeni ai Republicii Moldova, peste 95% din cazuri fiind pentru depășirea termenului de ședere în spațiul Schengen (au stat deja 90 de zile în ultimele 180)”, potrivit Poliției de Frontieră române. Cu alte cuvinte, mai puțin de un procent din cetățenii R. Moldova care au vrut să intre în România nu au fost lăsați s-o facă.

Autoritățile române mai precizează că pe sensul de ieșire din România, dintr-un număr total de circa 46 de mii de cetățeni ai Republicii Moldova verificați în aceeași perioadă, au fost constatate aproximativ 878 de situații în care aceștia au fost sancționați pentru depășirea termenului de ședere în spațiul Schengen, în peste 90% din cazuri fiind luată și măsura aplicării unei interdicții de intrare. Și în acest caz e vorba de un procent infim de cetățeni care au primit interdicția de a intra în spațiul Schengen, egal cu 1,7%.

 

Mariana Colun,

Stopfals.md

 

Acum suntem și pe Telegram!

 

Ai depistat un fals? Raportează-l pe semnale.stopfals.md/ro și noi îl vom dezminți!

#NuDezinformării #StopFals #API

21 aprilie 2024 1703

Relevant

Comments 0