Portalul care te protejează de falsuri

Speculații și falsuri despre fraudarea alegerilor și discriminarea diasporei din Federația Rusă

9 noiembrie 2024 2136
Articole, Gândește critic!
Colaj: Stopfals.md

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat că autoritățile de la Chișinău au discriminat diaspora moldovenească din Federația Rusă în cadrul alegerilor prezidențiale din R. Moldova, unde au fost deschise „doar” două secții de votare. Aceleași idei sunt promovate și de oligarhul fugar la Moscova, Ilan Șor, iar unii oficiali din Rusia spun că procesul electoral a fost manipulat de voturile cetățenilor din diaspora, rezultatele fiind trucate. Afirmațiile sunt cel puțin speculative, iar acuzațiile de fraudă la secțiile de votare europene sunt false. Misiunile de observatori au remarcat că procesul electoral a fost bine organizat, iar amplasarea secțiilor de votare, inclusiv a celor de peste hotare, a fost făcută într-o manieră echitabilă.

Speculații despre condiții inegale de vot pentru diasporă

Pe 4 noiembrie, a doua zi după turul doi al alegerilor prezidențiale din R. Moldova, într-un comentariu publicat pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe (MAE) al Rusiei și pe paginile oficiale ale instituției de pe rețelele sociale, Maria Zaharova a criticat autoritățile moldovene pentru deschiderea a „doar” două secții de votare pentru diaspora din Federația Rusă: „Merită să fie menționată special discriminarea oficială a Chișinăului față de alegătorii moldoveni care locuiesc în Rusia. Pentru diaspora moldovenească din țara noastră, al cărei număr, potrivit diverselor estimări, este de până la 500 de mii de persoane, au fost deschise doar două secții de votare, ca la primul tur” (în original: «Отдельного упоминания заслуживает дискриминация официальным Кишиневом молдавских избирателей, проживающих в России. Для молдавской диаспоры в нашей стране, численность которой, по разным оценкам, составляет до 500 тыс. человек, было открыто, как и в первом туре, только два избирательных участка»). 

Purtătoarea de cuvânt a MAE din Rusia a evocat că „experții și politologii subliniază numeroase încălcări și falsificări din partea autorităților. Aceștia atrag atenția asupra organizării opace a votului prin corespondență, care deschide oportunități de fraudă” (în original: «Эксперты и политологи указывают на многочисленные нарушения и фальсификации со стороны властей. Обращают внимание на непрозрачную организацию голосования по почте, открывающую возможности для махинаций»). Comentariul Mariei Zaharova a fost publicat de mai multe site-uri din Rusia și din R. Moldova, unele dintre care nu au oferit context. Comentariul a fost distribuit și de unele conturi de Facebook și canale de Telegram (aici sau aici), dar și pe YouTube.

Tot pe 4 noiembrie, și vicepreședintele Consiliului Federației din Rusia, Konstantin Kosaciov, a calificat drept „rușinoasă” organizarea alegerilor în Moldova: „Rezultatul final a fost determinat de voturile din străinătate, unde organizatorii au creat cu bună știință și deliberat oportunități exclusive pentru cei care au susținut un candidat și au omis posibilitatea de a vota pentru cei care au susținut alt candidat. Este pur și simplu imposibil să numim o asemenea organizare a votului altceva decât o manipulare nerușinată a procesului electoral” (în original: «Позорная организация выборов в Молдове. Конечный результат определен голосами из-за рубежа, где организаторы заведомо и осознанно создали эксклюзивные возможности для тех, кто поддерживал одного кандидата, и лишили возможности проголосовать тех, кто поддерживал другого. Иначе, как беззастенчивой манипуляцией избирательного процесса, назвать такую организацию голосования просто невозможно»). Și comentariul lui Kosaciov a fost publicat fără context de mai multe site-uri, în special din Rusia, inclusiv pe pagina web a Academiei diplomatice a MAE al Rusiei. Declarația a fost promovată și pe canale de Telegram cunoscute pentru răspândirea dezinformării, dar și pe Facebook.

Iar Vladimir Rogov, președintele Camerei Publice a Federației Ruse pentru probleme de suveranitate și copreședinte al Consiliului coordonator pentru integrarea noilor regiuni, a declarat într-un interviu din 4 noiembrie agenției RIA Novosti că „rezultatele alegerilor au fost trucate pentru a manipula și a crea cifrele necesare, mai ales în secțiile de votare străine din țările occidentale, pentru a menține puterea lui Sandu. Acest lucru, în esență, face din Moldova o colonie subordonată Sandaliei” (în original: «Таким образом, результаты выборов были сфальсифицированы с целью манипуляции и создания необходимых цифр, особенно на зарубежных избирательных участках в западных странах, чтобы сохранить власть Санду. Это, по сути, делает Молдавию подчиненной колонией 'Сандалия'»). Și în acest caz, mai multe site-uri din Rusia au publicat texte manipulatorii în care Rogov a fost citat.

Iar la 5 noiembrie, pe site-ul fostului partid Șor a apărut un comunicat cu poziția blocului politic Victorie și a oligarhului fugar Ilan Șor față de rezultatele scrutinului prezidențial și referendumul constituțional din 20 octombrie privind aderarea R. Moldova la UE. Sursa scrie că „potrivit entității politice, Maia Sandu a câștigat doar datorită încălcărilor și fraudelor la secțiile de votare europene” și că „diaspora rusă și cea occidentală au avut condiții inegale de vot. În Federația Rusă, unde trăiește cea mai mare diasporă, au fost deschise doar două secții de votare. În același timp, în Europa, numărul secțiilor de votare a fost de zeci, multe dintre acestea rămânând goale”. Afirmațiile citate au fost făcute de Șor în cadrul unui interviu acordat postului rusesc de televiziune Россия-24. Aceleași declarații, care au stat la baza comunicatului, au fost promovate (aici și aici), regăsindu-se și într-un video distribuit pe conturile de Facebook, Instagram și Telegram ale Gagauznews. Șor este citat în știri manipulatoare de pe mai multe site-uri străine, în special din Rusia. Și în acest caz, afirmațiile au fost distribuite de mai multe canale de Telegram care obișnuiesc să dezinformeze.

Ce spun misiunile de observatori
Declarațiile precum că diaspora rusă și cea occidentală au avut condiții inegale de vot sunt speculative. Coaliția Civică pentru Alegeri Libere și Corecte (CALC), care a monitorizat procesul electoral din R. Moldova, remarcă faptul că amplasarea secțiilor de votare, inclusiv a celor din afara țării, a fost făcută într-o manieră echitabilă, cu o extindere substanțială a numărului acestora în străinătate. „Această abordare s-a bazat pe criterii clare și date statistice credibile, permițând o participare activă a cetățenilor moldoveni din afara granițelor și o exprimare mai largă a voinței diasporei”, se arată în declarația CALC. Cu toate acestea, CALC remarcă faptul că reducerea numărului de secții de votare în anumite zone, precum Federația Rusă, Israel și Ucraina, a generat unele neclarități și recomandă o transparență sporită în comunicarea acestor decizii în viitor, pentru a evita orice percepție de influență politică asupra procesului electoral.

Misiunea de observare a Institutului Internaţional Republican (IRI) susține că CEC a administrat cu succes secțiile de votare deschise în străinătate, a implementat corespunzător votul prin corespondență și a asigurat buna funcționare a secțiilor pentru cetățenii moldoveni care locuiesc în regiunea transnistreană, în ciuda preocupărilor de securitate.

La alegerile prezidențiale și referendumul constituțional din 20 octombrie, în Federația Rusă au fost deschise două secții de votare, ambele în incinta Ambasadei R. Moldova la Moscova. Inițial, CEC a dispus, la ședința din 29 septembrie, constituirea a cinci secții de votare - două la Moscova și câte una în orașele Sankt Petersburg, Surgut și Iaroslavl. Printr-o decizie din 8 octombrie, însă, s-a decis deschiderea a două secții de votare, după un demers al Ministerului Afacerilor Externe, prin care autoritatea electorală a fost informată că Ministerul și-a retras reprezentanții din secțiile de votare din Sankt Petersburg, Surgut și Iaroslavl din motiv că Ambasada Moldovei în Rusia nu poate să asigure toate cerințele de securitate cerute de Serviciul de Informații și Securitate.

„Alegerile au fost bine organizate”
Declarația precum că Maia Sandu a câștigat scrutinul „datorită încălcărilor și fraudelor la secțiile de votare europene” este falsă. Rapoartele publicate de observatorii OSCE arată că alegerile prezidenţiale şi referendumul privind aderarea R. Moldova la UE din 20 octombrie au fost bine organizate. „Ziua alegerilor a fost în general calmă și bine organizată, iar procesul de votare a fost evaluat în cea mai mare parte pozitiv de observatorii misiunii, cu observarea a câtorva probleme procedurale. Numărarea voturilor și centralizarea rezultatelor au fost evaluate pozitiv per ansamblu”, se arată în rapoarte. Observatorii OSCE remarcă însă că această campanie electorală a fost marcată de ingerinţe străine şi dezinformare, precum și scheme de cumpărare a voturilor.

Și misiunea de observare a Institutului Internaţional Republican (IRI) a constatat ingerinţe străine semnificative în procesul electoral din R. Moldova, manifestate prin cumpărare de voturi, manipulare în masă, propagandă, falsuri și atacuri cibernetice.

CALC la fel remarcă faptul că procesul electoral a fost organizat în conformitate cu legislația națională și standardele internaționale, dar constată că, în ciuda îmbunătățirilor legislative și instituționale operate de instituțiile de la Chișinău, procesul electoral a fost afectat de influențe de ingerințe externe, în special din partea Federației Ruse. „Aceste acțiuni s-au manifestat prin finanțare ilegală a campaniilor electorale, coruperea alegătorilor și campanii de dezinformare, toate menite să influențeze comportamentul electoral al cetățenilor. Susținerea clandestină oferită unei rețele subversive și implicarea unei organizații politice neînregistrate în activități de mobilizare electorală au avut un impact major asupra corectitudinii procesului electoral. Deși organele de drept erau la curent cu acest risc și au emis avertizări, măsurile luate nu au fost suficiente, iar reacția întârziată a permis acestor acțiuni să afecteze imparțialitatea scrutinului”, se arată în declarația CALC.

Rețeaua europeană a organizațiilor de monitorizare a alegerilor (ENEMO) subliniază că turul doi al alegerilor prezidențiale din R. Moldova s-a desfășurat într-un mod eficient și predominant transparent. Deși remarcă eforturile depuse de autorități pentru a contracara „fenomenul corupției alegătorilor, influența străină răuvoitoare și finanțarea ilicită a campaniilor electorale”, observatorii constată necesitatea unei abordări mai structurate pentru a combate aceste fenomene și a atenua consecințele lor negative pe termen lung.

Schemă masivă de corupere a alegătorilor, implementată de regimul de la Kremlin

Amestecul Federației Ruse în procesul electoral al R. Moldova, aspect despre care se vorbește în rapoartele de monitorizare a alegerilor, a fost anunțat și explicat de șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu, și șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin. Este vorba despre o schemă de corupere a sute de mii de alegători din R. Moldova, prin transferuri de la Promsvyazbank, o bancă rusească aflată sub sancțiuni internaționale. Schema de corupere a fost prezentată în detalii și de jurnaliștii de investigație de la Ziarul de Gardă (aici și aici).

Detalii la acest subiect, dar și despre campania propagandei ruse de a denigra rezultatele prezidențialelor și ale referendumului din 20 octombrie, aflați dintr-un articol recent al portalului nostru.

„Comentariile autorităților ruse nu sunt credibile”
Într-o reacție din 6 noiembrie, Ministerul Afacerilor Externe al R. Moldova dezminte criticile Kremlinului, considerându-le nefondate și lansate cu scopul de a manipula opinia publică. „Alegerile din Republica Moldova au întrunit toate standardele naționale și internaționale, fapt confirmat de rapoartele preliminare ale misiunilor internaționale de observare a alegerilor. Aceleași rapoarte au salutat rezistența Republicii Moldova în fața asaltului fără precedent asupra democrației sale cu implicarea forțelor ostile din afara țării. În acest context, dezmințim criticile nefondate lansate de reprezentanții autorităților ruse cu scopul de a manipula opinia publică. Aceste încercări stângace de a pune la îndoială legitimitatea scrutinului nu sunt decât continuarea interferenței maligne în afacerile noastre interne. Condamnăm aceste acțiuni reprobabile și le considerăm inacceptabile, în mod special, din partea unui stat recunoscut drept anti-exemplu în domeniul democrației. Comentatorii din rândul autorităților ruse nu sunt credibili atunci când critică procese democratice, despre care ei au doar cunoștințe teoretice. Totuși, le dorim cetățenilor ruși să se bucure și ei de toate drepturile și libertățile fundamentale de care se bucură cetățenii R. Moldova”, declară diplomația moldovenească.

Comisia Electorală Centrală (CEC) a confirmat că Maia Sandu a acumulat 55,35% din voturile exprimate la scrutin, învingându-l astfel pe contracandidatul ei, Alexandr Stoianoglo, care a obținut 44,65% din voturi. CEC urmează să prezinte Curții Constituționale un proces-verbal de totalizare a alegerilor și un raportul privind rezultatele scrutinului prezidențial, Înalta Curte urmând să decidă asupra validării scrutinului.

 

Victoria Borodin,

Stopfals.md

 

Suntem și pe Telegram!

 

Ai depistat un fals? Raportează-l pe semnale.stopfals.md/ro și noi îl vom dezminți!

#NuDezinformării #StopFals #API

9 noiembrie 2024 2136

Relevant

Comments 0