Portalul care te protejează
de falsuri

VIDEO: Falsuri și manipulări în „cercetarea științifică” a lui Bogdan Țîrdea

30 octombrie 2020 3923
Articole
Colaj: Stopfals.md

Recent, deputatul socialist Bogdan Țîrdea a lansat o carte, numită de el „cercetare științifică”, în care ar fi analizat activitatea societății civile și bugetele ONG-urilor din țară. La conferința de presă cu ocazia lansării cărții, deputatul PSRM a făcut afirmații false și a etichetat societatea civilă cu calificativele „caracatiță”, „rechini”, „baroni”, „mercenari”,  acuzând ONG-urile că ar lucra împotriva statului și ar fi „agenți străini”. Organizațiile vizate au dezmințit afirmațiile lui Țîrdea, pe care le califică ca propagandă cu iz electoral cu scopul manipulării opiniei publice. Totodată, reprezentanții ONG-urilor se întreabă de ce în această carte nu se regăsesc și organizațiile și fundațiile afiliate socialiștilor, inclusiv Fundația de binefacere „Din Suflet” a Galinei Dodon.

Pe 21 octombrie 2020, într-o conferința de presă, deputatul socialist Bogdan Țîrdea și-a prezentat cartea: „Societatea civilă în Republica Moldova: ONG-crație. Sponsori. Războaie culturale”. „De această dată, eu vă prezint produsul unui efort intelectual pe care mă tem să-l cuantific în ani, câți ani am adunat eu aceste informații. Deci, din anul 1990 până în 2018 au fost pompate în ONG-uri și în diverse proiecte de colaborare între Guvern și ONG-uri - un miliard de dolari. Acest peste un miliard a fost pompat de SUA, UE, Japonia și alți donatori”, a spus Țîrdea. Prefața „monografiei” este semnată de fostul politician Iurie Roșca.  

În cartea sa, deputatul PSRM afirmă că ONG-urile din R. Moldova care activează preponderent în domeniul apărării drepturilor omului, al reformei justiției, combaterii corupției, în domeniile mass-media, social și medical, „lucrează contra intereselor statului”. „Este o armată post modernistă, conectată la donatori și, în situațiile de criză sau în momentele strategice, se implică în anumite războaie informaționale, culturale și chiar politice. E vorba de o adevărată caracatiță. Rețeaua acestor 100 de ONG-uri este condusă din exterior și a penetrat toate structurile statului și ține statul sub un control dur. Putem vorbi de o capturare a statului de către ei. Sunt mercenari de elită a războiului internațional”.

Bugetele ONG-urilor, comparate cu bugetele instituțiilor de stat

Bogdan Țîrdea a acuzat Fundația Soros, European Endowment for Democracy și Departamentul pentru Românii de Pretutindeni că ar finanța zeci de site-uri, televiziuni și ONG-uri. Totodată, a numit trei ONG-uri ca fiind „cele mai scumpe după bugete în anii 2017-2020”, comparându-le cu cele ale instituțiilor de stat. „Bugetele unor rechini din societatea civilă sunt mai mari decât bugetele majorității spitalelor cu sute și mii de bolnavi, cu zeci și sute de angajați. Aceste ONG-uri, luate aparte, CRJM (n.r. – Centrul de Resurse Juridice din Moldova), PAS (n.r. – este vorba de Centrul pentru politici și analize în sănătate) și Promo-LEX, au bugete net superioare acestor instituții de stat, chiar în situațiile critice”, a spus deputatul. El a mai afirmat că „toate ONG-urile consumă sume exorbitante, fără să aibă un impact economic, social și fără un impact la anumiți indicatori ai democrației”.

Laude și promovare pe portalurile pro-PSRM

Imediat după lansarea cărții, cel puțin 18 portaluri cu politică editorială favorabilă socialiștilor au publicat articole cu un conținut identic în care au promovat cartea lui Țîrdea fără a le oferi drept la replică ONG-urilor vizate.

Colaj: Stopfals.md

Nu se cunoaște cine a sponsorizat editarea cărții lui Bogdan Țîrdea. Cu un volum de 795 de pagini, ea se vinde într-o rețea de librării din Chișinău și costă 300 de lei.

Falsuri, date incomplete și manipulare

Pe lângă aceste acuzații grave, Țîrdea s-a referit detaliat la bugetele unor ONG-uri, pe care le-a prezentat eronat. „Bugetul oficial pe anul 2018, pe care Centrul de Resurse Juridice din R. Moldova îl prezintă este de 2.307.491 de dolari. Buget halucinant. Bugetul CRJM pe trei ani de zile, 2016-2018 este de 5.270.434 de dolari”. Această afirmație este falsă. În realitate, potrivit raportului financiar al CRJM din 2018, finanțările totale din 2018 constituie 575,902 dolari. Vladislav Gribincea, președintele CRJM, a declarat pentru Stopals.md ca bugetul real al CRJM din 2018 a fost de patru ori mai mic decât cel anunțat de Țîrdea. „De asemenea, și bugetul consolidat pentru 2016-2018 este de trei ori mai mic decât cel cu care a operat Țîrdea. Nu știu de unde a luat informațiile domnul Țîrdea, dar bugetele CRJM sunt publice”, a declarat V. Gribincea.

Când a vorbit despre bugetul Institutului pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), deputatul socialist din nou a manipulat: „IPRE, acolo unde este Iulian Groza, care este astăzi consultant și apropiat unui partid de dreapta cunoscut și al unui candidat foarte cunoscut astăzi în Moldova. Deci, uitați-vă bugetul 2015 - 503.000 dolari”. Iulian Groza, directorul executiv IPRE, dezminte acuzațiile că ar consulta partide politice: „Afirmația este un fals vădit. Eu nu lucrez pentru vreun candidat sau partid politic și nu particip în general în activitatea politică”. Cu referire la buget, Iulian Groza spune că datele au fost prezentate eronat și manipulator: „În cazul IPRE, a făcut referință la datele din raportul primului an de activitate (martie 2015-aprilie 2016). Nu face referință la ceilalți ani, 2016, 2017, 2018, 2019, deși toate rapoartele noastre de activitate și cele financiare sunt publice și disponibile pe site-ul www.ipre.md”.

Bogdan Țîrdea a dezinformat și atunci când s-a referit la Asociația Presei Independente. „Asociația Presei Independente, mult cunoscuta care lupta cu propaganda rusă, au reușit și de la Departamentul Români de Pretutindeni să scoată 2.606.000 lei pentru proiectele așa-zise de Stop Fake, Stop Fals, Cunoaște-ți candidatul etc.”, a spus deputatul. În realitate, campania StopFals! nu este și nici nu a fost finanțată de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.

O altă acuzație lansată de Țîrdea este că multe ONG-uri nu-și prezintă rapoartele financiare, iar printre acestea ar fi RISE Moldova, organizația care a publicat recent o investigație jurnalistică despre relațiile lui Igor Dodon cu Kremlinul. „În 2016, Rise.md a obținut 1 milion 200, în 2017 a obținut mai puțin. Dar în 2018-2019 deja nu publică rapoartele. Voi nu arătați cine este sponsorul vostru, câți bani ați obținut pentru asta și nu publicați rapoartele financiare. Voi sunteți agenți străini care apără interesele altui stat”, a spus deputatul la conferința de presă. În replică, directorul RISE Moldova, Iurie Sanduța afirmă că atât bugetul pentru 2018, cât și cel pentru 2019 sunt publice pe portalul Rise.md la rubrica „Despre noi”. „Țîrdea a manipulat cu cifrele din rapoartele noastre financiare, în mod intenționat interpretând greșit datele pentru anii 2016-2017. Afirmația precum că RISE Moldova ar fi „agent străin” este o încercare ieftină de calomnie drept reacție la investigațiile RISE despre afacerile și interesele ascunse ale oamenilor aflați la guvernare”, a declarat Iurie Sanduța.

În R. Moldova, cel mai mare ONG este Guvernul

Mai multe organizații vizate au venit cu reacții după lansarea cărții lui Țîrdea. Ion Manole, directorul executiv al organizației Promo-LEX, specializată în promovarea şi apărarea drepturilor omului, a reacționat într-o postare pe Facebook: „În primul rând, în R. Moldova cel mai mare ONG este Guvernul acestei țări care deja de circa 30 ani beneficiază de granturi, programe și asistență de tot felul din partea partenerilor de dezvoltare”. I. Manole se întreabă de ce Țîrdea, și nu doar el, consideră binevenit suportul partenerilor occidentali pentru dezvoltarea comunităților, reparația grădinițelor, irigare, turism sau medicină și, în același timp, sunt deranjați de suportul oferit pentru combaterea corupției, dezvoltarea democrației sau apărarea drepturilor omului.

Iar Adrian Lupușor, directorul executiv al Centrului Analitic Independent „Expert-Grupspune  că Țîrdea și, implicit, Partidul Socialiștilor din Moldova, atacă nu doar sectorul asociativ, dar și partenerii de dezvoltare, cu care și așa relațiile sunt extrem de proaste. „Ei vor să autoizoleze definitiv R. Moldova”.

Angelica Frolova, coordonatoare de Program Lobby și Advocacy în cadrul organizației GenderDOC-M care promovează drepturile comunităţii LGBT, susține că declarațiile lui Țîrdea sunt o manipulare gravă: „Societatea civilă sunt cetățenii acestui stat care plătesc impozite și au tot dreptul să controleze statul. Iar bugetele mizere care le au instituțiile statului sunt de fapt o rușine a guvernării. În loc să găsească posibilități de a le ridica bugetele, ei caută în banii altor organizații. Și ultima, să spui că activitatea ONG-urilor este fără impact, este o stupiditate fără margini”.

 

Iar Alina Radu, directoarea publicației de investigații „Ziarul de Gardă”, etichetată de Țîrdea că ar fi „portavocea lui Soros”, spune că acuzațiile deputatului socialist sunt lipsite de fond legal. „Eu nici nu știu cum poate fi calificată această incoerență, dar este foarte îngrijorător că emițătorul acestor divagații este deputat în Parlament și membru al Comisiei parlamentare pentru politică externă, iar aceste declarații agresive și lipsite de fond legal afectează serios imaginea RM, a legislativului, inclusiv în contextul relațiilor internaționale”, a declarat A. Radu.

Igor Boțan, directorul Asociaţiei pentru Democraţie Participativă  „ADEPT” se întreabă de ce în „cercetarea” despre societatea civilă din Moldova, deputatul Bogdan Țîrdea a scăpat din vedere așa-zisele fundații de caritate ale politicienilor. „Organizațiile non-guvernamentale la care el a făcut referire își desfășoară absolut legal activitatea în R. Moldova, dovadă că el a putut lucra cu rapoartele. Să iei rapoarte de 25 de ani și să faci adunarea, însumarea banilor, pentru asta nu trebuie multă minte și să fii licențiat în științe. Falsul este că el nu spune din ce și cum sunt finanțate organizațiile care fac parte din Consiliul Societății Civile pe lângă Președinte, de exemplu. Să facă publice rapoartele, activitatea, donațiile Primei Doamne. Să ne spună despre rapoartele fondului „Priznanie”, pe care el l-a condus, să vedem de unde vin banii și pe ce s-au cheltuit”, a menționat Igor Boțan.

Organizațiile societății civile ajută statul în domeniile pe care bugetul public nu le poate acoperi

Organizațiile membre ale Platformei Naționale a Societății Civile din Parteneriatul Estic au semnat o Alertă Publică la atacurile lui Țîrdea, menționând că organizațiile neguvernamentale completează munca și expertiza statului în domeniile unde este nevoie de acest lucru pentru a asigura servicii mai bune cetățenilor. „Acest atac constă în discreditarea, pe bază de falsuri și acuzații defăimătoare, a societății civile în ansamblul ei. Banii atrași de societatea civilă de la donatori au compensat, de fapt, goluri de finanțare pe care bugetul public atât de redus al R. Moldova nu ar fi putut să le acopere, permițând țării noastre să aibă acces la expertiză, servicii, proiecte, care altfel nu ar fi fost posibile”, se spune în declarație.

Partenerii externi, consternați de atacurile asupra societății civile

Într-un comunicat al Fundației Soros-Moldova este subliniat rolul fundamental al societății civile din țara noastră. „Cu părere de rău, în prezentarea sa, autorul a alunecat în atacuri grosolane la adresa societății civile din Moldova și la insinuări emoționale asupra unor personalități și organizații active în Moldova, cu intenția, probabil, să distragă atenția societății de la dezvăluirile recente care-i vizează formațiunea politică. (…) În toți acești ani, în care politicienii corupți au subminat continuu statul Republica Moldova, societatea civilă împreună cu oamenii dedicați din toate domeniile au avut un rol fundamental în prevenirea colapsului. Acest lucru se pare că îl deranjează mult pe domnul Bogdan Țîrdea”, a comunicat Fundația Soros-Moldova.

Ambasadorul Peter Michalko, șeful Delegației Uniunii Europene la Chișinău, s-a declarat consternat de atacul nefondat și rău-intenționat asupra ONG-urilor și a mass-mediei independente din R. Moldova. „Pentru orice stat care se consideră democratic și modern, o societate civilă puternică și vibrantă, precum și mass-media independente sunt elemente necesare, care asigură progresul, dezvoltarea și transparența, și împuternicesc cetățenii. Astfel de atacuri ridică semne de întrebare serioase față de angajamentul politic de a sprijini un mediu favorabil dezvoltării societății civile, care este o parte esențială a implementării Acordului de Asociere UE-Republica Moldova, susține diplomatul european.

 Și Ramona Strugariu, eurodeputată și co-președintă a Comisiei parlamentare de asociere UE-Moldova a postat un mesaj pe Facebook în care îi solicită lui Bogdan Țîrdea să retragă aceste afirmații. „Ele sunt o ruşine pentru agenda asumată de guvernul şi reprezentanții partidului domniei sale în cadrul Acordului de Asociere şi, mai larg, al Parteneriatului Estic. Deși izolate, astfel de luări de poziție nefericite pot fi percepute ca o schimbare de discurs în procesul de reformă statală, ignorând practic voința cetățenilor moldoveni și a tuturor celor care își doresc o Republică Moldovă europeană, prosperă și dezvoltată.”, a menționat eurodeputata.

 

Mariana Jacot,

Stopfals.md

30 octombrie 2020 3923

Relevant

Comments 0