Portalul care te protejează
de falsuri

Totul la „53 de lei”. Zeci de milioane, sustrase de pe cardurile bancare în urma escrocheriilor online

3 ianuarie 2024 2002
Articole, Gândește critic!
Colaj: Stopfals.md

Numărul de infracțiuni de sustragere a banilor de pe cardurile bancare este în creștere în Republica Moldova. La fel, se înregistrează tot mai multe campanii de înșelătorii pe rețelele sociale. Una dintre acestea a fost promovată pe Facebook și a luat avânt în luna decembrie. În așa-numita campanie „53 de lei”, escrocii foloseau în mod fraudulos identitatea mai multor branduri și îndemnau oamenii să cumpere la acest preț simbolic mărfuri scumpe.

Tigăi, parfumuri și încălțăminte de brand - totul la 53 de lei

Noul set de vase de gătit antiaderente Tefal kitchen solutions la doar 53 lei. Trebuie să scăpăm de trusele care sunt în stoc de peste un an. Magazinul nu vrea să plătească costul retururilor din următorul trimestru și vinde resturile la doar 53 lei!”, se arată într-un mesaj plasat pe o pagină întitulată „Metro for home” și care folosește însemne ale rețelei de hypermarketuri METRO. Un mesaj similar, de această dată cu jucării și cutii de Crăciun, a fost distribuit de un alt cont cu denumire similară - Metro MD.

Unele postări au adunat sute de comentarii și zeci de distribuiri pe Facebook. Unele comentarii au caracter laudativ în raport cu „marfa” propusă și sunt parte a escrocheriei.

Compania METRO a precizat că este vorba de anunțuri false. „Pentru siguranța Dumneavoastră, vă rugăm să NU beneficiați de astfel de oferte și să NU oferiți date personale sau bancare persoanelor necunoscute”, a îndemnat compania într-un mesaj pe Facebook.

„Oferte” similare sunt distribuite și pentru alte tipuri de produse, precum parfumurile de lux J'adore sau Victoria's Secret: „Ia un spray de corp parfumat Victoria's Secret la alegere la doar 53 de lei! Alege din opt parfumuri unice Victoria's Secret. Această ofertă specială este valabilă doar pentru rezidenții Republicii Moldova, așa că nu pierdeți ocazia și plasați comanda chiar acum. Cantitățile sunt limitate, așa că grăbește-te!”, îndeamnă, de exemplu, pagina de Facebook Fabrica secretă. Pe site-ul oficial al companiei, astfel de produse costă de cel puțin 20 de ori mai scump și există restricții de livrare pentru R. Moldova.

O pagină similară, intitulată „MAKE UP ME”, operează o escrocherie similară, propunând apă de parfum al celebrului brand Dior la doar 53 de lei „cu ocazia deschiderii magazinului online”.

„Descoperă Farmecul Sărbătorilor alături de Timberland! Colecțiile anterioare de încălțăminte de iarnă sunt acum disponibile la doar 53 de lei! Găsește-ți perechea perfectă chiar acum”, îndeamnă pagina Timberlands în Moldova, care utilizează imagini cu încălțăminte cu logoul cunoscutei companii, care nu are produse la asemenea prețuri.

„Saci de 30 kg de haine de la branduri renumite la 53 de lei! ShoppingMalldova scoate la vânzare colecțiile de anul trecut de haine și încălțăminte de la branduri celebre la preț de chilipir! Numai online. Pentru a comanda, dați click pe butonul din anunț și intrați pe site!”, se arată într-un mesaj plasat pe o pagină intitulată „ShoppingMalldova”, care folosește însemne ale mall-ului Shopping Malldova.

Recent, Stopfals.md a alertat cetățenii și în privința unei escrocherii care viza Poșta Moldovei, care ar fi anunțat că „își eliberează depozitele și vinde colete pierdute până la Anul Nou la prețul de 53 de lei”.

Pe parcursul anului 2023, în Republica Moldova au fost răspândite mai multe tipuri de fraude cu utilizarea mijloacelor de plată electronice, una dintre ele fiind realizată prin plasarea de către escroci a unor anunțuri pe rețele sociale, prin care comunică despre posibilitatea procurării unor produse la prețuri mici, folosind fraudulos imaginea brandurilor renumite din țară, menționează Inspectoratul General al Poliției (IGP) într-un comentariu pentru Stopfals.md.

Pagube de zeci de milioane de lei

Potrivit IGP, în doar nouă luni ale anului 2023 au fost înregistrate mai multe astfel de fraude decât pe parcursul anului precedent. „În perioada a 9 luni ale anului 2023 au fost înregistrare 688 de infracțiuni de sustragere a mijloacelor financiare de pe conturile bancare ale cetățenilor Republicii Moldova, cu un prejudiciu de aproximativ 29 de milioane de lei, în comparație cu anul 2022, când au fost înregistrate cel puțin 668 de infracțiuni, cu un prejudiciu de aproximativ 35 de milioane de lei”, potrivit comisarei-șefe a Secției comunicare și protocol de la IGP, Diana Fetco-Cupeț.

Pedepsele pentru aceste tipuri de infracțiuni pot varia în funcție de circumstanțele prevăzute în articolul sau alineatul din Codul Penal. De exemplu, câte persoane au participat la comiterea infracțiunii, cât de mare este prejudiciul cauzat sau alte aspecte relevante. În termeni generali, pentru asemenea infracțiuni bănuiții riscă pedepse de la 2 până la 15 ani privațiune de libertate.

Poliția susține că întreprinde toate măsurile posibile pentru a lupta cu aceste fenomene, conlucrând cu toate băncile comerciale, Banca Națională a Moldovei, precum și cu companii private din domeniul financiar sau TIC. Instituția mai amintește că acum un an, Centrul pentru combaterea crimelor cibernetice și IGP au desfășurat la nivel național Campania de informare și sensibilizare a cetățenilor cu genericul „Fii precaut! Utilizează în siguranță cardurile de plată!”, fiind informați peste 30 de mii de oameni despre importanța navigării sigure pe internet și despre riscurile privind utilizarea mijloacelor electronice de plată.

Reguli care vă pot salva banii

IGP recomandă tuturor cetățenilor să respecte următoarele reguli de securitate:

- Accesați doar site-urile pe care le cunoașteți sau cu care ați mai interacționat, fiți atenți la denumire;

- Nu divulgați nimănui informaţiile dvs. personale sau datele cardului bancar (nici personalului băncii), inclusiv codul de securitate primit prin SMS;

- Nu transmiteți cardul persoanelor terțe, nu lăsați cardul bancar la vedere şi nu permiteţi fotografierea sau copierea datelor cardului de către persoane străine;

- Nu transmiteți nimănui mijloace bănești prin intermediul persoanelor terțe necunoscute;

- Nu divulgați nimănui codurile de securitate parvenite de pe rețelele de socializare sau aplicațiile de mesagerie instantanee (Facebook, Vk.com, Odnoklassniki, WhatsApp, Viber, Telegram etc.);

- Nu accesați anunțurile publicitare cu privire la obținerea veniturilor prin depuneri de investiții;

- Verificați lunar extrasul de cont, astfel încât dacă apar tranzacții suspecte, adresați-vă băncii cât mai repede;

- În cazul în care ați căzut în capcana infractorilor, informați imediat Poliția și unitatea bancară.

 

Mariana Colun,

Stopfals.md

 

Ai depistat un fals? Raportează-l pe semnale.stopfals.md/ro și noi îl vom dezminți!
3 ianuarie 2024 2002

Relevant

Comments 0