Portalul care te protejează
de falsuri

Z-PROFIL // Mihail Ahremțev: câteva falsuri într-o singură postare, mesaje pro-război, injurii și defăimări  

7 iunie 2023 1625
Articole, Gândește critic!, Z-profil
Colaj

Deputați în Parlamentul Republicii Moldova și în Adunarea Populară a autonomiei găgăuze, lideri și activiști de partid, fețe bisericești și jurnaliști înregimentați politic pentru a servi interesele străine în Republica Moldova. De diferite naționalități, dar care și-au asumat conceptul de „russkii mir” în forma sa cea mai perversă și au devenit, prin acțiunile lor, promotori ai expansionismului rusesc și apărători ai războiului de agresiune. Pentru a-și atinge scopurile, ei utilizează armele pe care le au la îndemână: dezinformarea și manipularea informațională a oamenilor de rând. Se justifică cu libertatea de exprimare și sunt protejați de impunitatea la dezinformare. 

La rubrica nouă Z-PROFIL, portalul Stopfals.md îi prezintă pe cei mai activi propagandiști pro-ruși din Republica Moldova și nu numai.

Pe rețelele sociale, Mihail Ahremțev, președintele Partidului Politic Moldovenesc «Наши»/„Ai Noștri”, are un comportament similar unui propagandist al Kremlinului, cu aceeași retorică virulentă, injurii și ofense în adresa oponenților, dar și cu foarte multe falsuri și speculații fără o bază factuală. Prin Summitul Comunității Politice Europene care s-a desfășurat la 1 iunie 2023 la Bulboaca, „Uniunea Europeană șantajează Republica Moldova”, „Ucraina este un stat profascist care vrea să folosească Moldova pentru tranzit de armament”, „Polonia livrează Moldovei armament pentru a dispersa bătrânii care participă la proteste” - aceste și alte falsuri și afirmații speculative au fost distribuite de Ahremțev în ultimele zile.

Am selectat câteva dezinformări marca Ahremțev, transmise într-o singură postare, pe 2 iunie.

FALS: Roaming-ul nu este necesar

În postarea sa, Ahremțev afirmă că ieftinirea convorbirilor roaming în țările Uniunii Europene pentru cetățenii moldoveni nu ar fi deloc utilă, cu referire la semnarea acordului de liberalizare a roamingului, semnat în ajunul Summitului. «Вопрос на засыпку: так чего ущербные в Бульбоаке собирались-то? Какая конкретно причина была для того, чтобы именно собраться, а не порешать все онлайн или в отдельных визитах? Европейцы в целом «расщедрилась» на роуминг который и даром не нужен. Все просвещенные люди давно уже пользуются звонками через интернет» (în traducere: „O întrebare principială: de ce s-au adunat viciații la Bulboaca? Care a fost motivul concret pentru a se întâlni și de ce nu au rezolvat totul online sau în vizite separate? Europenii „generoși” ne-au dăruit roamingul, de care nu avem nevoie nici pe degeaba. Toți oamenii educați demult folosesc apelurile prin Internet”).

Ahremțev dezinformează intenționat. Într-adevăr, convorbirile telefonice pot avea loc prin diverse aplicații și canale, doar că pentru asta telefonul sau calculatorul trebuie să fie conectat la o rețea de Internet. Roamnig înseamnă apeluri (către telefoane mobile și fixe), mesaje (SMS) și servicii de date (navigare pe Internet, streaming de conținut muzical și video). Pentru servicii de roaming în Europa, moldovenii trebuie să achite, potrivit tarifelor unuia dintre operatorii de telefonie mobilă din Moldova, 80 de lei pentru 15 minute, atât pentru apelurile de intrare, cât și pentru cele de ieșire.

Pentru convorbirile roaming în România tarifele sunt mai mici. În februarie 2022, Agenția Națională pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației a Republicii Moldova (ANRCETI) și Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) au semnat Acordul privind reducerea tarifelor de furnizare a serviciilor de roaming internațional și a celor de apeluri internaționale. După semnarea acestui acord, același operator de telefonie mobilă percepe 0,70 lei MD pentru un minut de convorbiri în roaming în România.

FALS: Polonezii au donat Moldovei arme și mijloace pentru a dispersa bătrânii

O altă dezinformare promovată de Ahremțev ține de anunțul făcut de premierul Poloniei Mateusz Morawiecki că țara sa va dona Republicii Moldova echipament militar. «Поляки подарили Молдове оружие и средства для разгона стариков протестующих против власти» (în traducere: „Polonezii au donat Moldovei arme și mijloace pentru a dispersa bătrânii care protestează împotriva autorităților”), speculează Ahremțev.

Ministrul de interne al Poloniei, Mariusz Kamiński, a postat pe pagina sa oficială de Twitter un mesaj cu următorul conținut (traducere): „O Moldovă independentă și suverană, care să reziste încercărilor de destabilizare internă, are nevoie de sprijinul nostru! Iată de ce am luat decizia de a dona un transport uriaș de arme, muniții și echipamente pentru poliția moldovenească din serviciile subordonate ale Ministerului Afacerilor Interne”.

În ultimii doi ani, în țara noastră nu a existat niciun caz de utilizare de către poliție a forței fizice sau a mijloacelor speciale împotriva protestatarilor antiguvernamentali.

FALS: Ucraina va folosi calea ferată moldovenească în scopuri militare

În postarea sa de pe 2 iunie, Ahremțev reia și falsul dezmințit recent de portalul Stopfals.md, și anume că Ucraina intenționează să transforme Moldova într-un hub pentru transportarea echipamentelor militare. «Украина позвала повоевать и пообещала что использует молдавскую железную дорогу в своих военных целях» (în traducere: „Ucraina ne-a îndemnat să participăm la război și a promis să utilizeze calea ferată moldovenească în scopurile sale militare”), a scris el, având în vedere memorandumul de cooperare, semnat recent între S.A. „Ukrzaliznytsia” și Î.S „Calea Ferată din Moldova”. Potrivit documentului, partea ucraineană va ajuta la reconstrucția unui tronson de cale ferată în R. Moldova pe o lungime de 400 km, fiind vorba de coridorul feroviar Nord - Sud al Moldovei: Vălcineț-Ocnița-Bălți-Ungheni-Călărași-Căinari. Reconstrucția tronsonului va avea loc în mare parte din fonduri europene și va contribui la securitatea alimentară. Ahremțev a afirmat că, în așa fel, „Moldova intră în conflictul armat de partea statului profascist”, adică a Ucrainei.

FALS: Românii doar promit...

O altă dezinformare a lui Ahremțev se referă la România: «Румыны обещали обещать и дальше продолжать обещать» (în traducere Românii au promis că vor promite și continuă să promită”).

Și acesta este un fals grosolan, or, în ultimii ani România a oferit Republicii Moldova ajutoare financiare nerambursabile pentru reabilitarea și modernizarea a peste 900 de grădinițe de copii, a donat 196 de microbuze școlilor din toate raioanele țării, a contribuit la reconstrucția unor instituții de învățământ, inclusiv în autonomia găgăuză, a oferit multe alte ajutoare. Potrivit Biroului Național de Statistică (BNS), în ultimii cinci ani România este cel mai mare partener comercial al R. Moldova: „În ianuarie-octombrie 2022 principalele țări de destinație a exporturilor de mărfuri au fost: România (28,5% din total exporturi), Ucraina (15,5%), Italia (7,9%), Turcia (7,5%), Germania (5,4%) etc.”, arată datele BNS.

Falsuri, injurii și denigrări

Pe lângă dezinformări, în postările sale, Ahremțev adresează injurii președinților Moldovei și Ucrainei, atribuie calificative jignitoare altor persoane publice cu scopul evident de defăimare.

Activist socialist cu mesaje propagandistice din Iaroslavl

Mihail Ahremțev este un activist pro-rus, anti-ucrainean și anti-UE, președinte al Partidul Politic Moldovenesc „Ai Noștri”, înregistrat la Agenția Servicii Publice (ASP) în august 2021 cu adresa juridică în municipiul Bălți. În rețelele sociale, Ahremțev indică că ar locui în prezent în orașul Iaroslavl (Ярославль) din Rusia.   

La alegerile parlamentare din anul 2014, el a candidat pe lista Partidul Socialiştilor din Republica Moldova, prezentându-se atunci ca jurnalist la compania „Exclusiv Media”, proprietate a deputatului socialist Corneliu Furculiță, administrată de alt deputat socialist Petru Burduja, iar ulterior de soția lui Furculiță, Ludmila.

În decembrie 2020, în ajunul vizitei președintelui României Klaus Iohannis la Chișinău, Ahremțev a incendiat demonstrativ un poster cu harta României Mari.

La sfârșitul lunii mai curent, Ahremțev a postat o imagine din studioul postului rusesc de televiziune Pervîi Canal, de la emisiunea propagandistică «Куклы наследника Тутти», pe care el o promovează intens. În ediția acestei emisiuni de pe 5 iunie 2023, au fost difuzate mai multe falsuri despre Republica Moldova, Maia Sandu, Occident etc., inclusiv vechiul narativ al propagandei pro-Kremlin că în Moldova și în România ar exista „laboratoare biologice implicate în experimente asupra naţiunii”, fals dezmințit de portalul Stopfals.md.

 Vedeți AICI alt fals promovat de Mihail Ahremțev.

Liliana Mălachi,

Stopfals.md

 

7 iunie 2023 1625

Relevant

Comments 0