Portalul care te protejează
de falsuri

Falsurile lui Ilan Şor pentru televiziunea din Rusia

25 martie 2024 1403
Articole, Gândește critic!
Colaj: Stopfals.md

Ilan Şor, oligarhul fugar condamnat în dosarul privind „furtul miliardului”, a vizitat Moscova la începutul lunii martie. În afară de întâlniri cu unii politicieni, el a avut şi interviuri pentru presa din Rusia. În comentariile sale, Şor a dezinformat despre tarifele la gaze şi electricitate, inflaţie şi indexarea pensiilor în Republica Moldova.

„Sunt sigur că cetăţenii moldoveni nu vor opta astăzi pentru Uniunea Europeană. Pentru că UE guvernează în Moldova deja de patru ani. Cetăţenii sunt nevoiţi să achite de şapte ori mai scump pentru gaze, de trei ori mai scump pentru energia electrică. Guvernarea europeană, în aceşti patru ani, a demonstrat o antidemocraţie totală” (în original: «Уверен, что граждане Молдовы не выберут сегодня Евросоюз. Потому, что Евросоюз правит в Молдове уже четыре года. Граждане вынуждены платить в семь раз дороже за газ, в три раза дороже за электроэнергию. У нас инфляция доходит до 30% и нет индексации пенсий. Европейская власть за эти четыре года показала полную антидемократию»), a declarat Şor, pe 7 martie, într-un interviu pentru televiziunea de stat „Rossia 1”.

Reportajul realizat de postul rusesc de televiziune a acumulat peste 6 mii de vizualizări şi cca 400 de aprecieri pe pagina de Facebook a lui Şor. Subiectul a fost distribuit şi de başcana Găgăuziei Evghenia Guţul. În descrierea care însoţeşte videoul, ea a reiterat că lucrurile în R. Moldova stau prost la toate capitolele, iar autorităţile fac totul pentru a implica ţara în război.

Declaraţiile lui Şor au fost publicate și pe Facebook (aici şi aici). Totodată, au apărut pe canalele de Telegram al site-ului pro-Kremlin Sputnik, precum şi pe paginile lui Ilan Şor, a Evgheniei Guţul și a Marinei Tauber. Video cu Şor a mai fost distribuit și de canalele Габриел Кэлин, Ведомости şi Мамалыга и Токана.

Falsurile predilecte ale lui Şor

În intervenția sa, Şor a reiterat unele falsuri despre situaţia economică şi socială din R. Moldova, pe care anterior le-a promovat împreună cu adepţii săi, precum şi pe resursele media afiliate.

Primul fals se referă la neindexarea pensiilor în Moldova. De la 1 aprilie curent, pensiile vor fi indexate cu 6% în cazul tuturor pensionarilor cu o pensie mai mică de 13,7 mii de lei (salariul mediu pe ţară). Decizia a fost aprobată de Guvernul R. Moldova în ședința din 13 martie 2024. În 2022 şi în 2023 pensiile au fost indexate cu 14% şi 15%.

Afirmaţiile lui Şor potrivit cărora inflaţia în R. Moldova constituie 30%, la fel sunt false. Pe parcursul anului 2023, inflaţia a constituit 4,2%. O rată a inflaţiei de 32,1% a fost atestată în RM la finele anului 2022, iar printre motive experţii au evocat inclusiv declanşarea de către Rusia a războiului împotriva Ucrainei, care a influenţat creşterea preţurilor pentru unele categorii de mărfuri şi a generat o criză energetică.

Afirmaţia lui Şor potrivit căreia „cetăţenii moldoveni nu vor opta astăzi pentru Uniunea Europeană” (în original: «граждане Молдовы не выберут сегодня Евросоюз»), la fel, este una manipulatoare. Conform celor mai recente date ale sondajului de opinie făcut public de IDIS Viitorul în martie 2024, 54,5% dintre chestionaţi au declarat că s-ar pronunţa în favoarea aderării R. Moldova la UE, dacă duminica viitoare ar avea loc un referendum la acest subiect. De menţionat că în sondajele desfășurate în țară nu sunt implicați şi moldovenii aflaţi peste hotare.

Stopfals.md a publicat anterior un material în care am relatat cum activiştii pro-Kremlin manipulează informaţiile când spun că ideea despre aderarea la Uniunea Europeană nu este susţinută de majoritatea moldovenilor. Totodată sondajele de opinie demonstrează că situaţia e tocmai inversă. Mai multe detalii aici.

Un alt fals plăsmuit de Şor: „Cetăţenii sunt nevoiţi să achite de şapte ori mai scump pentru gaze, de trei ori mai scump pentru energia electrică”

În ziua în care Şor făcea aceste declaraţii pentru jurnaliştii ruşi, tariful la gaze în R. Moldova pentru persoanele fizice constituia 14,4 lei, inclusiv TVA. Pe parcursul ultimilor 14 ani, cel mai mic preț pentru gaze a fost înregistrat în noiembrie 2020: 4,6 de lei pentru un metru cub. Astfel, tariful actual pentru consumul de gaze naturale este de 3,1 mai mare decât în 2020, nu de șapte ori, așa cum speculează Șor. Cele mai mari prețuri au fost atestate în octombrie 2022. Atunci, înaintea începerii sezonului de încălzire, Gazprom, în pofida contractului cu Republica Moldova, a declarat că nu va putea furniza volumele necesare de gaze naturale. Potrivit versiunii părții ruse, motivul ținea de lipsa controlului asupra unei conducte de gaze care traversează regiunea din Estul Ucrainei, unde sunt purtate lupte. Atunci autoritățile moldovene au fost nevoite să achiziționeze gazele naturale de la bursele europene, la prețuri mari.

Subiectul gazelor a fost abordat și anterior de Șor și echipa acestuia. La sfârșitul anului trecut, ei au promis locuitorilor din Găgăuzia și din raioanele Orhei și Taraclia gaze la tarife preferențiale. Finalmente, gazele nu au mai fost furnizate, iar compania NordGaz, care ar fi urmat să asigure furnizarea de gaze către locuitorii din regiunile menționate, s-a pomenit cu licența suspendată. Compania NordGaz nu livra gaze naturale în sistemul de transport de gaze, dar a început să furnizeze clienților săi gaze pe care le extrăgea neautorizat din sistemul gazier al țării. Stopfals.md a explicat de ce promisiunile despre gazele naturale ieftine sunt un fals.

Șor dezinformează și despre prețurile la electricitate, afirmând că tariful ar fi crescut de trei ori. În realitate, tariful pentru clienții companiei Premier Energy în 2020 a constituit 1,68 lei/kWh, iar acum constituie 2,39 lei/kWh. Respectiv, tariful actual este cu 1,4 mai mare față de cel din 2020.

Stopfals a mai scris despre manipulările referitoare la prețurile pentru resursele energetice în Republica Moldova. Mai mult detalii la acest subiect - aici.

Șor – un „campion” al falsurilor în 2023

În ianuarie curent, portalul nostru a publicat o analiză a falsurilor lansate de Șor, care afirma că în R. Moldova prețurile la resursele energetice ar fi mai mari decât în Europa. În realitate, R. Moldova nu face parte din lista țărilor cu cele mai înalte tarife nici pentru gazele naturale, nici pentru energia electrică.

Vom nota că anul trecut Șor a fost printre „campionii” falsurilor promovate, conform versiunii Stopfals.md.

 

Piotr Garciu,

Stopfals.md

 

Acum suntem și pe Telegram!

 

Ai depistat un fals? Raportează-l pe semnale.stopfals.md/ro și noi îl vom dezminți!

#NuDezinformării #StopFals #API

25 martie 2024 1403

Relevant

Comments 0