Portalul care te protejează
de falsuri

„Campionii” falsurilor răspândite în 2023

4 ianuarie 2024 2797
Articole, Gândește critic!
Colaj: Stopfals.md

Pe parcursul anului 2023, sursele de propagandă au continuat să răspândească falsuri și manipulări în spațiul public din Republica Moldova. Stopfals.md a realizat un clasament al „campionilor falsurilor” de anul trecut, printre ei figurând socialiștii Bogdan Țîrdea și Igor Dodon, deputata rămasă fără imunitate parlamentară, Marina Tauber, oligarhul fugar Ilan Șor, dar și purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Federației Ruse, Maria Zaharova.

Bogdan Ţîrdea - intimidarea diasporei, lichidarea școlilor, neputința UE și credite europene la dobânzi exorbitante

Pe parcursul anului 2023, deputatul socialist Bogdan Ţîrdea a lansat în spațiul public mai multe falsuri, el fiind protagonistul articolelor Stopfals.md de cel puțin cinci ori.

În martie 2023, Ţîrdea a lansat informația falsă precum că președinta Maia Sandu a primit 40 de milioane de dolari de la Banca Mondială pentru a lichida şcolile. Cele 40 de milioane de dolari însă au fost alocate Republicii Moldova pentru reformarea sistemului educațional, iar şcolile sunt închise pe parcursul ultimilor 20 de ani din cauza numărului redus de elevi.

O altă informație falsă, autorul căreia este Bogdan Țîrdea, a fost că moldovenii din diasporă, în special cei din Uniunea Europeană, sunt intimidați și șantajați de angajatorii lor să voteze pentru Maia Sandu și pentru partidele proeuropene din Republica Moldova. Portalul Stopfals.md a discutat cu câteva moldovence stabilite în diferite țări ale UE, care au spus că afirmațiile lui Țîrdea sunt aberații și dezinformări.

Socialistul este și cel care a acuzat-o pe preşedinta Maia Sandu de majorarea vârstei de pensionare pentru femei, iar unele site-uri şi canale de Telegram au pus această decizie pe seama partidului aflat la guvernare. În realitate, majorarea etapizată a vârstei de pensionare a început încă din anul 2016, când PAS nu se afla la guvernare, și a fost determinată de premise demografice.

Spre sfârșitul anului trecut, deputatul socialist a făcut mai multe informații false despre Uniunea Europeană. Mai exact, acesta a declarat că UE nu-i mai oferă granturi Republicii Moldova, ci doar credite la dobânzi exorbitante, și că UE nu-și mai poate permite extinderea pentru că nu mai are resurse.

Ilan Şor - gaze la 10 lei, divizarea bisericii și destabilizarea provocată de Occident

Printre „campionii” falsurilor din 2023 se numără și oligarhul fugar Ilan Şor, fostul președinte al Partidului Șor, declarat neconstituțional. El este autorul informației false precum că Occidentul este de vină pentru „dezmățul” din Republica Moldova, organizat de președinta Maia Sandu. În realitate, Șor nu a făcut decât să repete vechea narațiune a Kremlinului că Statele Unite sau Uniunea Europeană s-ar implica în treburile interne ale țării noastre. De fapt, anume Ilan Șor este cel care organizează proteste plătite cu scopul de destabilizare a situației din Republica Moldova.

Șor a mai lansat informația precum că biserica moldovenească este divizată din cauza „actualului regim”, asta deși, după cum a arătat Stopfals.md, scindarea a avut loc cu mulți ani în urmă, iar actuala guvernare nu are nicio implicare.

Iar alături de başcana Găgăuziei, Evghenia Guţul, oligarhul fugar a lansat promisiunea goală precum că consumatorii din UTA Găgăuzia vor beneficia de gaze naturale la tariful de 10 lei.

Marina Tauber - provocări militare pe Nistru, 3 mii de sicrie și arestul orchestrat de Maia Sandu


Clasamentul „campionilor” falsurilor răspândite anul trecut este completat de deputata și vicepreședinta fostului Partid Șor, Marina Tauber. În luna martie 2023, ea a lansat în spațiul public informațiile false precum că autoritățile statului ar pregăti provocări militare pe Nistru în a doua zi de Paște și că ar fi fost comandate circa trei mii de sicrie.

Un alt fals lansat de Marina Tauber și demontat de Stopfals.md este afirmația că președinta Maia Sandu a dat indicații ca ea să fie arestată, în contextul alegerilor pentru funcția de bașcan al Găgăuziei.

Igor Dodon - biserici transmise „românilor”, înarmarea la ordinul SUA și mărirea de patru ori a bugetului apărării


În clasament și-a făcut loc și fostul președinte, Igor Dodon. Acesta este autorul informațiilor false precum că Republica Moldova și-a crescut de patru ori bugetul destinat apărării. În realitate, bugetul destinat Armatei a crescut cu circa 68% pentru anul 2023, iar banii sunt destinați în special salarizării și creării de condiții optime pentru militari, și mai puțin pentru înarmare, așa cum susține Dodon.

Stopfals.md a demonstrat că Igor Dodon a răspândit și falsul potrivit căruia președinta Maia Sandu a anulat acordurile prin care bisericile au fost transmise Mitropoliei Moldovei și intenționează să le transmită „românilor”.

Vom preciza că la sfârșitul anului 2022, politicianul afirmase că SUA a ordonat actualei conduceri a Republicii Moldova să mărească bugetul pentru apărare și să procure mai mult armament. Stopfals.md a demontat acest fals. Potrivit datelor oficiale, în ultimii zece ani, bugetul pentru apărăre a fost în creștere, chiar și atunci când Guvernul și Ministerul Apărării erau conduse de persoane promovate de socialști, iar Igor Dodon a fost președinte. Este adevărat că pentru 2023 a fost aprobat un buget pentru apărare cu mult mai mare în comparație cu alți ani, dar majorarea nu a fost impusă de SUA și nu este vorba de procurarea armamentului de război.

Maria Zaharova - rusofobie, impunerea unirii cu România și restanțe față de Gazprom

Multe dintre narațiunile propagandistice folosite de politicieni sau factori de decizie locali sunt folosite frecvent sau chiar lansate de regimul de la Kremlin.


Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Federației Ruse, este poate cea mai vocală reprezentantă a autorităților de la Moscova, care lansează informații false și manipulatorii cu privire la Republica Moldova. Pe parcursul anului trecut, Zaharova a fost protagonista a cel puțin trei articole publicate de Stopfals.md.

În unul dintre cazuri, Zaharova a răspândit informații denaturate, speculații și falsuri despre realitățile din Republica Moldova și acțiunile autorităților moldovenești. Tot ea a invocat o pretinsă persecutare a vorbitorilor de limbă rusă în țara noastră.

Maria Zaharova este și autoarea falsului potrivit căruia „regimul Maia Sandu” impune cetățenilor Republicii Moldova unirea cu România. De altfel, această narațiune este una dintre preferatele propagandei ruse.

O altă informație falsă lansată de purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse este faptul că R. Moldova nu a îndeplinit nicio obligație din contractul de furnizare de gaze cu compania rusă Gazprom.

 

Victoria Borodin,

Stopfals.md

 

Ai depistat un fals? Raportează-l pe semnale.stopfals.md/ro și noi îl vom dezminți!

#NuDezinformării #StopFals #API

4 ianuarie 2024 2797

Relevant

Comments 0