Portalul care te protejează de falsuri

Fals de la Şor: În R. Moldova preţurile la resursele energetice sunt mai mari decât în Europa

15 ianuarie 2024 2522
Articole, Gândește critic!
Colaj: Stopfals.md

Fostul deputat Ilan Şor, anunţat în căutare în Republica Moldova în dosarul pentru „furtul miliardului”, a declarat că în R. Moldova preţurile la resursele energetice sunt mai mari decât în Europa. Șor a făcut afirmaţia într-o intervenţie live pe Facebook, unde a criticat ideea de aderare la Uniunea Europeană şi s-a pronunţat pentru apropierea de Est. Declaraţiile despre preţuri sunt false, acestea fiind dezminţite de statisticile oficiale.

Intervenţia live pe Facebook a lui Ilan Șor a fost făcută la 27 decembrie. Criticând Uniunea Europeană, inclusiv pentru faptul că „anume ea ar fi cauza majorităţii problemelor cu care se confruntă Moldova” (în original: «из-за него в Молдове большинство проблем»), politicianul fugar s-a referit și la preţurile pentru resursele energetice, afirmând că în R. Moldova acestea sunt mai mari decât în Europa. Totuși, acesta nu și-a probat spusele prin cifre. Şor a adăugat că unica soluţie este apropierea de Est, speculând că în Uniunea Europeană situaţia este una proastă.

Noţiunea de „resurse energetice” include sursele de energie primară folosite la generarea de energie pentru consumul industrial şi individual, adică gazele naturale, petrolul, cărbunele etc. Bunăoară, Centrala de la Cuciurgan, situată în regiunea transnistreană de unde R. Moldova achiziţionează energie electrică, funcţionează pe bază de gaze naturale. Anume aceste preţuri le-am consultat pentru a verifica declaraţiile făcute de Şor.

Potrivit datelor oficiale ale Eurostat (Oficiul pentru Statistică al Uniunii Europene), în primul semestru al anului 2023, prețul mediu pentru gaze în UE a fost de 0,1187 eurocenți pentru 1 Kwt/h (kilowatt-oră). În R. Moldova, în aceeaşi perioadă, preţul a fost de 0,1082 eurocenți pentru 1 Kwt/h. Statisticile se prezintă astfel:

În Uniunea Europeană, în calitate de unitate de măsură pentru gazele naturale este aplicat Kwt/h (kilowatt-oră), pe când în Republica Moldova - metrul cub (m³). Transformând metrii cubi în kilowatt-oră, vom constata că 1 metru cub de gaze este echivalentul a cca 10 Kwt/h. Astfel, potrivit datelor prezentate, cel mai mare preț pentru gazele naturale în primul semestrul al anului 2023 a fost înregistrat în Țările de Jos (0,2481 eurocenți), Suedia (0,2189 eurocenți) și Danemarca (0,1655 eurocenți), iar cel mai mic în Ungaria - 0,0337 eurocenți pentru 1 Kwt/h.

Expertul în energetică Sergiu Tofilat a confirmat că prețurile pentru resursele energetice în Republica Moldova sunt mai mici decât media pentru țările UE. „Benzina și motorina la noi sunt mai ieftine din contul accizelor mai mici, astfel că și costul total al combustibilului este semnificativ mai redus decât în țările Uniunii Europene. Cu referire la gazele naturale: vara trecută „Energocom” achiziționa gazele la un preț mediu de 420-440 dolari pentru 1000 de metri cubi. Prețurile la burse sunt afișate în euro pentru 1 MW. Avem nevoie să transformăm euro în megavați și să recalculăm în dolari pentru 1000 de metri cubi. Verificăm prețurile la bursa TTF (Title Transfer Facility), una din cele mai reprezentative în Țările de Jos, și mai adăugăm cel puțin 50 de dolari pentru transportare. Totuși, la bursă prețurile se modifică practic în fiecare zi, la fiecare oră, chiar la fiecare minut. Uneori prețul pentru gazele naturale într-adevăr poate fi mai mic decât cel la care achiziționa vara întreprinderea „Energocom”. Totuși, în general, prețurile la bursă sunt mai mari. Deci, dacă Șor spune, bunăoară, că astăzi prețul la bursă s-a redus, eu la fel de mult mi-aș dori ca Șor să revină cu o intervenție a doua zi spunând că astăzi prețul deja a crescut. La capitolul energie electrică lucrurile sunt absolut simple. 85% din volumul de energie electrică îl achiziționăm de la Centrala de la Cuciurgan la prețul de 66 dolari pentru 1 megavat. Astfel de prețuri la bursele europene și în țările cele mai apropiate de noi pur și simplu nu există. Să ne arate Șor vreo piață din proximitatea noastră unde cineva mai achită un astfel de preț”, a declarat Sergiu Tofilat pentru portalul Stopfals.md.

și alte falsuri promovate de Șor

De menționat că Ilan Șor a fost inclus de portalul Stopfals.md în topul celor mai „prolifici” distribuitori de falsuri în Republica Moldova în 2023. Astfel, el este autorul falsului că Occidentul este de vină pentru „dezmățul” din Republica Moldova, organizat de președinta Maia Sandu. În realitate, Șor nu a făcut decât să repete vechea narațiune a Kremlinului că Statele Unite sau Uniunea Europeană s-ar implica în treburile interne ale țării noastre. De fapt, jurnaliștii au demonstrat că anume Ilan Șor este cel care organizează proteste plătite. În aceeași intervenție în care s-a referit la prețurile pentru resursele energetice, Șor a declarat că Uniunea Europeană a distrus locurile de muncă din Republica Moldova. Jurnaliştii portalului Stopfals.md au demonstrat că și această afirmație este una falsă.

 

Constantin Hairetdinov,

Stopfals.md

 

Ai depistat un fals? Raportează-l pe semnale.stopfals.md/ro și noi îl vom dezminți!

#NuDezinformării #StopFals #API

15 ianuarie 2024 2522

Relevant

Comments 0