Portalul care te protejează
de falsuri

FALS: Sandu va retrage cetăţenia moldovenilor care muncesc în Rusia

19 aprilie 2024 2256
Articole, Gândește critic!
Colaj: Stopfals.md

Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, va retrage cetăţenia moldovenească persoanelor care muncesc în Rusia. Acest anunț a apărut pe mai multe canale de Telegram, inclusiv „Gagauznews”, resursă media afiliată vice-başcanului Găgăuziei, Victor Petrov. Afirmaţia este falsă, or nu există niciun proiect de lege care să prevadă retragerea cetăţeniei pentru această categorie de cetăţeni.

Gagauznews: Retragerea cetăţeniei pentru activitate de muncă în Rusia

Gagauznews a publicat pe TikTok un video cu afirmația că preşedinta Maia Sandu ar urma să retragă cetăţenia moldovenească persoanelor care muncesc în Rusia: „Sandu va retrage cetăţenia Moldovei. Pentru că oamenii muncesc în Rusia. Şi transferă bani rudelor din Moldova? Cei de la PAS consideră că orice bănuț din Rusia le subminează puterea asupra Moldovei” (în original: «Санду будет лишать гражданства Молдовы. За то, что люди работают в России. И пересылают деньги своим родным в Молдову? В PAS считают, что любая копейка из России подрывает их власть над Молдовой»).

Timp de 24 de ore, filmulețul a fost distribuit de peste 3 mii de persoane. Unii utilizatori ai reţelei sociale au fost de părere că „pentru una ca asta” (în original: «за такое») nu trebuie admis ca Maia Sandu să obţină cel de-al doilea mandat prezidenţial.

„Ai vizitat Rusia? Atunci rămâi fără cetăţenia Moldovei!”, titrează unele canale de Telegram şi TikTok

Unele canale de Telegram, la fel, au scris că cetăţenii Moldovei care au vizitat Rusia ar putea rămâne fără cetăţenia propriei ţări. Acestea au evocat decizia Parlamentului din 12 aprilie, care prevede sancţiuni pentru cetăţenii supuşi măsurilor restrictive internaționale. Totuşi, actul respectiv nu are nicio legătură cu cetăţenii moldoveni care muncesc în Rusia.

„Adică ai fost în Rusia să munceşti şi te-au lăsat fără cetăţenie!” (în original: «То есть, съездил в Россию на заработки, лишили гражданства»), anunţa canalul de Telegram Молдавский Vагон.

„Ai vizitat Rusia? Atunci rămâi fără cetăţenia Moldovei!” (în original: «Съездил в Россию, лишился гражданства Молдовы»), anunţă postarea de pe canalul de Telegram Ч | Б ПМР, care publică ştiri despre regiunea transnistreană.

Pe canalul de TikTok adinochivolk2 a fost postat un video însoţit de următorul text în română: „Moldovenii care muncesc în Federația Rusă le vor lua cetățenia Republicii Moldova. Acest proiect de lege a fost votat în prima lectură de parlament la data de 16.04.2024. Caroci Moldova țara minunilor!”. Timp de două zile, filmulețul a fost distribuit de peste o mie de persoane.

Nu există nicio lege despre retragerea cetățeniei persoanelor aflate în Rusia

În realitate, nu există vreo lege, vreun proiect de lege sau vreun decret privind retragerea cetățeniei persoanelor care muncesc în Rusia sau, pur și simplu, au vizitat această țară.

La 12 aprilie curent, Parlamentul RM a aprobat în prima lectură modificări legislative pentru aplicarea eficientă a măsurilor restrictive internaționale. Documentul conține anumite concretizări despre categoriile de persoanele care vor fi incluse în lista persoanelor asociate subiectului restricției.

Deputații au propus completarea art. 19 din Legea nr. 25/2016 „Privind aplicarea măsurilor restrictive internaţionale” cu alineatul 4' având următorul cuprins: „Cu privire la subiecții restricțiilor, cetățeni ai Republicii Moldova, Serviciul de Informații și Securitate analizează oportunitatea retragerii cetățeniei în conformitate cu art. 23 din Legea cetăţeniei Republicii Moldova nr. 1024/2000 și, după caz, sesisează Agenția Servicii Publice în vederea inițierii procedurii de retragere a cetățeniei Republicii Moldova”.

Acest proiect de lege nu prevede însă nimic despre cetățenii care muncesc sau se află în Rusia.

Proiectul a fost aprobat doar în prima lectură și urmează a fi supus expertizei juridice, după care deputații îl vor vota în lectură finală.

Gagauznews aparține unei persoane afiliate lui Șor

Pe 26 februarie 2022, la două zile de la declanșarea de către Rusa a războiului împotriva Ucrainei, portalul Gagauznews.md a fost blocat  la cererea Serviciului de Informații și Securitate (SIS) pentru promovare de informații ce incită la ură și război. Site-ul rămâne blocat şi în prezent, însă acelaşi conţinut propagandistic pro-Kremlin este publicat acum pe Gagauznews.com, o clonă a versiunii iniţiale a portalului.

Site-ul Gagauznews.md aparține organizației „A.O. Centrul Comunitar Anticriză” (Народный антикризисный штаб). Fondatorul Centrului este Victor Petrov care, în prezent, deține funcția de vicepreședinte al Comitetului Executiv din Găgăuzia (bașcan) în frunte cu Evghenia Guţul, o persoană protejată şi promovată de Ilan Şor.

Gagauznews și Victor Petrov au răspândit falsuri în repetate rânduri. Bunăoară, în aprilie 2023, când candida la funcția de bașcan al Găgăuziei, Petrov acuza autoritățile moldovenești, în ziarul său de agitație electorală, că ar împinge țara într-un conflict militar. Este o narațiune falsă, la care deseori recurg forțele politice pro-Kremlin din Moldova. Narațiunea în cauză a fost demontată de Stopfals.md. În noiembrie 2023, Gagauznews a distribuit declarații false potrivit cărora majoritatea absolută a cetățenilor s-ar pronunța în favoarea Uniunii Eurasiatice. La fel, Gagauznews și Victor Petrov răspândesc informații false și în tandem. Spre exemplu, în septembrie 2023 ei au lansat un fals în care afirmau că Parlamentul RM ar fi tăiat în jumătate bugetul Găgăuziei. Iar în august 2022, Victor Petrov și Nicolai Costîrchin, care, la acel moment era redactorul portalului Gagauznews.md, au distribuit un fals cu afirmaţia că detaşamentul cu destinaţie specială al Brigăzii „Fulger” a descins la Comrat pentru a intimida protestatarii.

 

Elena Celak,

Stopfals.md

 

Acum suntem și pe Telegram!

 

Ai depistat un fals? Raportează-l pe semnale.stopfals.md/ro și noi îl vom dezminți!

#NuDezinformării #StopFals #API

19 aprilie 2024 2256

Relevant

Comments 0