Portalul care te protejează
de falsuri

Alegerile locale din Republica Moldova: scrutin nou, falsuri vechi

12 decembrie 2023 1232
Articole, Gândește critic!
Colaj: Stopfals.md

În ambele tururi ale alegerilor locale generale, desfășurate în noiembrie 2023, instituțiile mass-media din Moldova cu politică editorială pro-Kremlin au folosit pe larg dezinformarea pentru a influența alegătorii. Același lucru l-au făcut și unii candidați la funcțiile de primari sau consilieri. Au fost repuse în circulație narațiuni propagandistice vechi, utilizate și în campaniile electorale precedente, combinate cu promisiuni irealizabile și denigrări cu instigare la ură.

Sperietoarea NATO

Pe tot parcursul perioadei electorale, au fost distribuite speculații referitoare la modernizarea, cu sprijinul Uniunii Europene, a infrastructurii feroviare între România, Republica Moldova și Ucraina. Într-un articol publicat pe site-ul Vedomosti.md se afirma că, prin modernizarea tronsoanelor feroviare, Moldova „deschide calea pentru eșaloanele militare către Ucraina”, speculându-se că țara noastră este atrasă de NATO în război. Portalul Stopfals.md a dezmințit acest fals, demonstrând că autoritățile române au planificat modernizarea căilor feroviare încă înainte de începutul războiului Rusiei împotriva Ucrainei, prin Programul Transport 2021-2027. Site-ul Vedomosti.md a fost blocat de autoritățile moldovenești în preajma alegerilor locale generale.

Narațiunea falsă că R. Moldova facilitează trecerea echipamentului militar NATO din România către Ucraina este una veche, fiind difuzată deseori de surse pro-Kremlin și dezmințită în repetate rânduri.

Colaj: Stopfals.md

Reforma administrativ-teritorială – o fobie electorală

Subiectul reformei administrativ-teritoriale este o sperietoare mai veche, folosită de unele partide la toate alegerile din ultimele două decenii. Au speculat la această temă mai mulți candidați și instituții media controlate politic și în acest scrutin. De exemplu, candidata Partidului Comuniștilor (PCRM) la funcția de primar de Chișinău, Diana Caraman, a declarat că autoritățile planifică să „lichideze” sate, comune și raioane. Reamintim că, în parlamentarele din 2021, portalurile cu politică editorială pro-PSRM la fel au publicat articole în care vorbeau despre „planul distructiv al partidelor de dreapta și al președintei Maia Sandu de a lichida două treimi din raioane și sate după alegeri”. În realitate, reforma administrativ-teritorială este o necesitate stringentă pentru Republica Moldova, pe care au recunoscut-o toate guvernele, indiferent de culoarea lor politică. Portalul Stopfals.md a scris că o asemenea reformă a fost propusă și în anul 2020 de către ex-premierul Ion Chicu, promovat de PSRM. 

Promisiuni populiste pentru manipularea alegătorilor

Candidații la alegerile locale generale au făcut multe promisiuni electorale neargumentate economic. În prag de iarnă,  Ilan Șor, condamnat definitiv în R. Moldova la 15 ani de închisoare în dosarul fraudei bancare și care se ascunde de justiția moldovenească în Israel, dar și bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul, au anunțat că ar fi încheiat un contract cu o companie din Turcia privind livrarea către consumatorii din regiune a gazelor naturale la un tarif de 10 lei pentru un metru cub. Potrivit ministrului Energiei al R. Moldova, Victor Parlicov, contractul cu privire la achiziția gazului la preț de 10 lei, publicat de guvernatoarea Găgăuziei, este un fals și nu poate fi executat. Experții în energie la fel au declarat că aceste promisiuni nu sunt argumentate economic, au un caracter populist și urmăresc manipularea alegătorilor.

 

Lilia Zaharia

 

Ai depistat un fals? Raportează-l pe semnale.stopfals.md/ro și noi îl vom dezminți!
12 decembrie 2023 1232

Relevant

Comments 0