Portalul care te protejează de falsuri și manipulări mediatice

Ambasada Suediei la București dă o lecție de jurnalism unor portaluri din România care dezinformează

17 iulie 2018 382
Articole
Colaj foto

 Câteva portaluri din România (Antena3.ro , Stiripesurse.ro , Cotidianul.ro etc.) au publicat articole în care au menționat că Ambasada Suediei la București a șters de pe contul său de pe Youtube clipul video, realizat în noiembrie 2016, când Laura Codruța Kovesi, pe atunci șefa Direcției Naționale Anticorupție (DNA), a primit titlul de Comandor al Ordinului Steaua Polară. Jurnaliștii de la aceste portaluri invocă ștergerea clipului video prin motivul demiterii acesteia de către președintele țării, acuzații negate de Ambasada Suediei. Misiunea diplomatică le sugerează jurnaliștilor să se documenteze și să urmeze câțiva pași de fact cheking înainte de a mediatiza o informație.

Cotidianul.ro titrează zeflemitor ”S-a rupt lanțul de iubire”, anunțând că Ambasada Suediei ar fi șters video cu fosta șefă DNA după ce ea a fost demisă. Portalul Evz.ro anunță în titlu că e ”ŞOC PENTRU KOVESI. Sprijin retras la NIVEL ÎNALT. Ştirea face ocolul cancelariilor europene. NEWS ALERT”, iar în conținutul articolului înlăturarea acestui video este apreciată ca o ”situaţie umilitoare pentru fosta şefă a DNA, Laura Codruţa Kovesi. Ambasada Suediei a șters clipul dedicat fostei șefe DNA, producţie video postată pe contul instituției. Reamintim că fosta sefă DNA a fost distinsă cu titlul de Comandor al Ordinului Steaua Polară de către regele Suediei, Majestatea Sa, Carl Gustav XVI. Cu această ocazie, Ambasada Suediei a postat un clip în care oameni obișnuiți, jurnaliști și ambasadori străini la București vorbeau laudativ despre șefa DNA, iar acum a fost şters”.

Mesajul Ambasadei Suediei: ”Este trist să vedem că afirmații false se pot răspândi cu ușurință pe canalele media”

La scurt timp de la mediatizarea acestei informații, Ambasada Suediei la București a publicat un mesaj pe pagina sa de Facebook prin care neagă că acel material video ar fi fost înlăturat în aceste zile, după demiterea fostei șefe a DNA. Fapte: Clipul de la ceremonia în care Laurei Codruța Kovesi i s-a conferit titlul de Comandor al Ordinului Steaua Polară a fost șters în 2017, la câteva luni după ceremonie, din același motiv pentru care sunt de regulă șterse diferite materiale de la evenimente pe care le promovăm în calitate de organizatori. Toate afirmațiile potrivit cărora am șters clipul din cauza demiterii doamnei Kovesi sunt false. Ambasada Suediei împărtășește decizia regelui Carl XVI Gustav al Suediei de a o decora pe Laura Codruța Kovesi cu titlul de Comandor al Ordinului Steaua Polară pentru lupta sa împotriva corupției…”, se precizează în postarea Ambasadei.

Misiunea diplomatică își exprimă dezamăgirea în legătură cu faptul că unele instituții media dezinformează. ”Nu este rolul nostru să judecăm modul cum lucrează media. Oricum, este trist să vedem că afirmații false se pot răspândi cu ușurință pe canalele media prin preluarea de ”știri” fără verificarea faptelor care stau în spatele lor”.

La finalul mesajului, Ambasada Suediei le oferă jurnaliștilor, dar și consumatorilor de media, câteva metode de fact checking: ”verifica sursa; citește toata știrea; caută autorul; ce dovezi există?; verifica data; poate fi o glumă?; nu fi părtinitor; întreabă un expert”.

Notă: După reacția Ambasadei Suediei la București, unele portaluri au venit cu aceste precizări.

 

Lilia Zaharia

Stopfals.md

17 iulie 2018 382

Relevant

Comments 0