Portalul care te protejează
de falsuri

Atac mediatic asupra unui ONG. Speculații fără dovezi, din surse obscure, fără replica celor vizați

5 octombrie 2019 3845
Articole
Colaj

Mai multe instituții mass-media cunoscute prin faptul că anterior publicau informații laudative la adresa Partidului Democrat și critice față de concurenți politici ai acestui partid, au publicat un text în care se afirmă că în spatele conflictului dintre un grup de judecători și Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) ar sta organizația neguvernamentală Centrul de Resurse Juridice (CRJM). O singură instituție de presă din cele care au publicat articolul a solicitat opinia CRJM, așa cum cere Codul deontologic al Jurnalistului. CRJM respinge categoric acuzațiile și consideră că este vorba de o campanie orchestrată, bazată pe fals și dezinformare.

În articolul, publicat de cel puțin patru portaluri: Abcnews.md, Democracy.md, Hotnews.md, Politics.md, și preluat de postul de televiziune Publika TV se spune că CRJM ar avea interesul ca actuala componență a CSM să-și continue activitatea, pentru a justifica față de donatorii externi fondurile pe care le primește: „Interesul ONG în menținerea actualei componențe a CSM ține de colaborarea actualului CSM cu ONG pentru a justifica fondurile financiare alocate de donatori externi pentru promovarea reformelor în domeniul justiției. Suma acestor fonduri se ridică la 29 milioane lei”.

Acuzații din surse inexistente

Textul publicat de cele patru portaluri este practic identic, cu aceleași greșeli gramaticale (cuvântul „raportele”, de exemplu, figurează în toate cazurile), scris într-un limbaj de lemn, cu multe calchieri și cu greșeli stilistice. Puțin mai diferit este textul de pe Publika.md, postul de televiziune fiind și unica instituție care a contactat CRJM pentru a-i solicita opinia. Portalul Abcnews.md citează ca sursă, fără vreun link direct, „LibertyPress”, însă Stopfals.md nu a identificat o astfel de instituție de presă în Republica Moldova. Hotnews.md și Publika.md citează deja Abcnews.md, iar Democracy.md în general nu citează nicio sursă.

CRJM nu a gestionat proiecte de 29 de milioane în ultimii câțiva ani

Într-un comentariu pentru portalul  Stopfals.md, Sorina Macrinici, directoare de programe la CRJM, amintește că organizația a monitorizat activitatea CSM încă din anul 2012: „În prezent, CRJM implementează 3 proiecte în care există componenta de justiție și în cadrul cărora noi am comunicat cu instituțiile ce funcționează în domeniul justiției, inclusiv CSM, în mod profesionist și echidistant”. În privința sumei de 29 de milioane de lei, vehiculată în textul publicat pe site-uri, Sorina Macrinici menționează că CRJM nu a gestionat o asemenea sumă nici în ultimii trei ani cumulativ: „Noi nu înțelegem de unde s-a luat suma de 29 mln de lei. Chiar dacă sumăm bugetele proiectelor implementate pe parcursul ultimilor trei ani, nu obținem o așa sumă”. În răspuns mai este specificat că CSM însă nu este partener în niciun proiect și, respectiv, implementarea proiectelor nu este condiționată de cooperarea cu CSM sau de o anumită componență a CSM.

Informația despre bugetele proiectelor administrate de CRJM este publicată pe pagina web www.crjm.org, la rubrica descrierea proiectelor, iar datele despre veniturile CRJM - în rapoartele anuale de activitate.

CRJM califică informațiile respective drept denigratoare, bazate pe fals și dezinformare. „Considerăm că suntem ținta unor atacuri bazate pe fals și pe dezinformare, menite să discrediteze organizația și pozițiile noastre cu privire la reforma sistemului judiciar din Republica Moldova. Am observat că aceste atacuri se întețesc în special când noi exprimăm public atitudini critice”, se mai menționează în comentariul CRJM pentru Stopfals.md. Organizația a publicat un comentariu la această temă și pe pagina sa electronică.

Holdingul lui Plahotniuc îi susține pe judecătorii care au votat pentru demiterea membrilor CSM

Portalurile Politics.md, Democracy.md, Abcnews.md și Hotnews.md au favorizat deschis Partidul Democrat în campaniile electorale precedente și au criticat concurenții politici ai aceste formațiuni. Niciunul din aceste portaluri nu publică datele de contact, cu excepția unei adrese electronice. Publika TV aparține fostul președinte al PDM, Vlad Plahotniuc.

Amintim că la 27 septembrie 2019 un grup de judecători a decis, în cadrul unei adunări generale extraordinare, demiterea membrilor CSM. Decizia însă este considerată ilegală de unii membri ai CSM, iar reprezentanții Guvernului o califică ca o tentativă de blocare a reformelor în justiție, inițiate de actuala guvernare.

Cornel Ciobanu

Stopfals.md

5 octombrie 2019 3845

Relevant

Comments 0