Portalul care te protejează de falsuri și manipulări mediatice

Falsuri recente

9 iulie 2020 48
Laboratoare de arme biologice americane, inventate de laboratoarele media pro Kremlin
8 iulie 2020 650
Atacul clonelor pe Facebook – noua tehnică de clickbait, atac cibernetic și discreditare politică
5 iulie 2020 1869
FALS: Utilizarea măștilor provoacă hipoxie
30 iunie 2020 160
CRONICA DEZINFORMĂRII 7
26 iunie 2020 96
CRONICA DEZINFORMĂRII 6
25 iunie 2020 526
FALS: În ultimii ani, nici un reprezentant al ONG-urilor în domeniul drepturilor omului nu a fost în penitenciare
15 iunie 2020 3532
Coronavirus „alarmă falsă” – un fake-news internațional care a prins în România și R.Moldova
15 iunie 2020 640
FALS: Începe ciparea populației în octombrie 2020!
3 iunie 2020 1123
Escrocherii 5G: căști de protecție și „stick-uri minune”, loțiune din vaselină, brâuri pentru gravide și alte „scuturi de protecție” pentru oamenii naivi și panicați
31 mai 2020 1952
Adevăr și fals în postarea premierului Chicu, dedicată „junelui” Mureșan
30 mai 2020 402
Igor Dodon (din nou) se încurcă în cifre. Cu câte instituții media se judecă președintele?
29 mai 2020 692
PĂCATUL MINCIUNII
27 mai 2020 276
FALS: Împrumutul rusesc pentru Moldova a fost blocat în contextul luptei geopolitice ruso-chinezo-americane  
25 mai 2020 624
FALS: Microcipurile implantate sub piele au legătură cu virusul COVID-19 și cu tehnologia 5G  
22 mai 2020 1349
FALS: PSRM este singurul partid care a donat subvențiile de la stat pentru lupta cu COVID-19
19 mai 2020 2352
FALS: 496.000 de copii au fost paralizați în India în urma unei campanii de vaccinare susținută de Fundația lui Bill Gates
15 mai 2020 1794
Fals: Termometrul non-contact și termoscanerul „marchează” oamenii

Atac mediatic asupra unui ONG. Speculații fără dovezi, din surse obscure, fără replica celor vizați

5 octombrie 2019 2161
Articole
Colaj

Mai multe instituții mass-media cunoscute prin faptul că anterior publicau informații laudative la adresa Partidului Democrat și critice față de concurenți politici ai acestui partid, au publicat un text în care se afirmă că în spatele conflictului dintre un grup de judecători și Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) ar sta organizația neguvernamentală Centrul de Resurse Juridice (CRJM). O singură instituție de presă din cele care au publicat articolul a solicitat opinia CRJM, așa cum cere Codul deontologic al Jurnalistului. CRJM respinge categoric acuzațiile și consideră că este vorba de o campanie orchestrată, bazată pe fals și dezinformare.

În articolul, publicat de cel puțin patru portaluri: Abcnews.md, Democracy.md, Hotnews.md, Politics.md, și preluat de postul de televiziune Publika TV se spune că CRJM ar avea interesul ca actuala componență a CSM să-și continue activitatea, pentru a justifica față de donatorii externi fondurile pe care le primește: „Interesul ONG în menținerea actualei componențe a CSM ține de colaborarea actualului CSM cu ONG pentru a justifica fondurile financiare alocate de donatori externi pentru promovarea reformelor în domeniul justiției. Suma acestor fonduri se ridică la 29 milioane lei”.

Acuzații din surse inexistente

Textul publicat de cele patru portaluri este practic identic, cu aceleași greșeli gramaticale (cuvântul „raportele”, de exemplu, figurează în toate cazurile), scris într-un limbaj de lemn, cu multe calchieri și cu greșeli stilistice. Puțin mai diferit este textul de pe Publika.md, postul de televiziune fiind și unica instituție care a contactat CRJM pentru a-i solicita opinia. Portalul Abcnews.md citează ca sursă, fără vreun link direct, „LibertyPress”, însă Stopfals.md nu a identificat o astfel de instituție de presă în Republica Moldova. Hotnews.md și Publika.md citează deja Abcnews.md, iar Democracy.md în general nu citează nicio sursă.

CRJM nu a gestionat proiecte de 29 de milioane în ultimii câțiva ani

Într-un comentariu pentru portalul  Stopfals.md, Sorina Macrinici, directoare de programe la CRJM, amintește că organizația a monitorizat activitatea CSM încă din anul 2012: „În prezent, CRJM implementează 3 proiecte în care există componenta de justiție și în cadrul cărora noi am comunicat cu instituțiile ce funcționează în domeniul justiției, inclusiv CSM, în mod profesionist și echidistant”. În privința sumei de 29 de milioane de lei, vehiculată în textul publicat pe site-uri, Sorina Macrinici menționează că CRJM nu a gestionat o asemenea sumă nici în ultimii trei ani cumulativ: „Noi nu înțelegem de unde s-a luat suma de 29 mln de lei. Chiar dacă sumăm bugetele proiectelor implementate pe parcursul ultimilor trei ani, nu obținem o așa sumă”. În răspuns mai este specificat că CSM însă nu este partener în niciun proiect și, respectiv, implementarea proiectelor nu este condiționată de cooperarea cu CSM sau de o anumită componență a CSM.

Informația despre bugetele proiectelor administrate de CRJM este publicată pe pagina web www.crjm.org, la rubrica descrierea proiectelor, iar datele despre veniturile CRJM - în rapoartele anuale de activitate.

CRJM califică informațiile respective drept denigratoare, bazate pe fals și dezinformare. „Considerăm că suntem ținta unor atacuri bazate pe fals și pe dezinformare, menite să discrediteze organizația și pozițiile noastre cu privire la reforma sistemului judiciar din Republica Moldova. Am observat că aceste atacuri se întețesc în special când noi exprimăm public atitudini critice”, se mai menționează în comentariul CRJM pentru Stopfals.md. Organizația a publicat un comentariu la această temă și pe pagina sa electronică.

Holdingul lui Plahotniuc îi susține pe judecătorii care au votat pentru demiterea membrilor CSM

Portalurile Politics.md, Democracy.md, Abcnews.md și Hotnews.md au favorizat deschis Partidul Democrat în campaniile electorale precedente și au criticat concurenții politici ai aceste formațiuni. Niciunul din aceste portaluri nu publică datele de contact, cu excepția unei adrese electronice. Publika TV aparține fostul președinte al PDM, Vlad Plahotniuc.

Amintim că la 27 septembrie 2019 un grup de judecători a decis, în cadrul unei adunări generale extraordinare, demiterea membrilor CSM. Decizia însă este considerată ilegală de unii membri ai CSM, iar reprezentanții Guvernului o califică ca o tentativă de blocare a reformelor în justiție, inițiate de actuala guvernare.

Cornel Ciobanu

Stopfals.md

5 octombrie 2019 2161

Relevant

Comments 0