Portalul care te protejează de falsuri și manipulări mediatice

Falsuri recente

6 aprilie 2020 736
Falsurile lunii martie: Forțele americane și NATO „invadează” Europa pe timp de pandemie, hoții se dau drept medici veniți să dezinfecteze casele, iar elevii vor învăța vara din cauza Coronavirusului
3 aprilie 2020 1656
Bogdan Țîrdea dezinformează. Consiliul raional Ocnița nu a cumpărat mașina de 600 mii lei în noiembrie 2019
2 aprilie 2020 1133
Fals: Virusul mortal a venit în Moldova din Occident, iar ajutoarele - din Rusia și China
27 martie 2020 1477
Cronica site-urilor de ştiri false despre COVID – 19
27 martie 2020 1134
FALS: Pe timp de pandemie, forțele americane și NATO au invadat Europa
21 martie 2020 1732
Fals: Maia Sandu cere UE să instituie embargo produselor moldovenești
19 martie 2020 1356
FALS: Ambasadorul SUA a fost evacuat din Moldova
16 martie 2020 5715
Ediție specială: CRONICA SITE-URILOR DE ŞTIRI FALSE DESPRE COVID-19
16 martie 2020 1987
Fals: Cererile moldovenilor pentru redobândirea cetățeniei române ar putea fi refuzate
11 martie 2020 2136
Fals: În Olanda au murit sute de păsări din cauza rețelei 5G
5 martie 2020 617
Falsurile lunii februarie: Coronavirusul se tratează cu remedii naturiste, Parlamentul European atacă mișcarea pro-familie din România, iar Ucraina a pierdut Crimeea pentru totdeauna
3 martie 2020 1419
Fals: Judecătorii au salarii de două ori mai mari decât deputații
26 februarie 2020 2243
O notificare FALSĂ despre Coronavirus, distribuită masiv în rețelele sociale
25 februarie 2020 387
Fals: Parlamentul European a votat rezoluția anti-familie
21 februarie 2020 1114
CRONICA SITE-URILOR DE ŞTIRI FALSE: De la scumpirea lumânărilor în biserici cu 50% și taxe pentru moldovenii care vor merge în Europa, până la banane infectate cu virusul coronavirus
13 februarie 2020 765
Hoțul strigă prindeți hoțul, sau Cum utilizează presa pro-Kremlin cazul Rjavitin pentru a face propagandă
10 februarie 2020 1071
FALS: Secretarul de Stat al SUA Mike Pompeo recunoaște că Ucraina a pierdut Crimeea

Atac mediatic asupra unui ONG. Speculații fără dovezi, din surse obscure, fără replica celor vizați

5 octombrie 2019 1686
Articole
Colaj

Mai multe instituții mass-media cunoscute prin faptul că anterior publicau informații laudative la adresa Partidului Democrat și critice față de concurenți politici ai acestui partid, au publicat un text în care se afirmă că în spatele conflictului dintre un grup de judecători și Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) ar sta organizația neguvernamentală Centrul de Resurse Juridice (CRJM). O singură instituție de presă din cele care au publicat articolul a solicitat opinia CRJM, așa cum cere Codul deontologic al Jurnalistului. CRJM respinge categoric acuzațiile și consideră că este vorba de o campanie orchestrată, bazată pe fals și dezinformare.

În articolul, publicat de cel puțin patru portaluri: Abcnews.md, Democracy.md, Hotnews.md, Politics.md, și preluat de postul de televiziune Publika TV se spune că CRJM ar avea interesul ca actuala componență a CSM să-și continue activitatea, pentru a justifica față de donatorii externi fondurile pe care le primește: „Interesul ONG în menținerea actualei componențe a CSM ține de colaborarea actualului CSM cu ONG pentru a justifica fondurile financiare alocate de donatori externi pentru promovarea reformelor în domeniul justiției. Suma acestor fonduri se ridică la 29 milioane lei”.

Acuzații din surse inexistente

Textul publicat de cele patru portaluri este practic identic, cu aceleași greșeli gramaticale (cuvântul „raportele”, de exemplu, figurează în toate cazurile), scris într-un limbaj de lemn, cu multe calchieri și cu greșeli stilistice. Puțin mai diferit este textul de pe Publika.md, postul de televiziune fiind și unica instituție care a contactat CRJM pentru a-i solicita opinia. Portalul Abcnews.md citează ca sursă, fără vreun link direct, „LibertyPress”, însă Stopfals.md nu a identificat o astfel de instituție de presă în Republica Moldova. Hotnews.md și Publika.md citează deja Abcnews.md, iar Democracy.md în general nu citează nicio sursă.

CRJM nu a gestionat proiecte de 29 de milioane în ultimii câțiva ani

Într-un comentariu pentru portalul  Stopfals.md, Sorina Macrinici, directoare de programe la CRJM, amintește că organizația a monitorizat activitatea CSM încă din anul 2012: „În prezent, CRJM implementează 3 proiecte în care există componenta de justiție și în cadrul cărora noi am comunicat cu instituțiile ce funcționează în domeniul justiției, inclusiv CSM, în mod profesionist și echidistant”. În privința sumei de 29 de milioane de lei, vehiculată în textul publicat pe site-uri, Sorina Macrinici menționează că CRJM nu a gestionat o asemenea sumă nici în ultimii trei ani cumulativ: „Noi nu înțelegem de unde s-a luat suma de 29 mln de lei. Chiar dacă sumăm bugetele proiectelor implementate pe parcursul ultimilor trei ani, nu obținem o așa sumă”. În răspuns mai este specificat că CSM însă nu este partener în niciun proiect și, respectiv, implementarea proiectelor nu este condiționată de cooperarea cu CSM sau de o anumită componență a CSM.

Informația despre bugetele proiectelor administrate de CRJM este publicată pe pagina web www.crjm.org, la rubrica descrierea proiectelor, iar datele despre veniturile CRJM - în rapoartele anuale de activitate.

CRJM califică informațiile respective drept denigratoare, bazate pe fals și dezinformare. „Considerăm că suntem ținta unor atacuri bazate pe fals și pe dezinformare, menite să discrediteze organizația și pozițiile noastre cu privire la reforma sistemului judiciar din Republica Moldova. Am observat că aceste atacuri se întețesc în special când noi exprimăm public atitudini critice”, se mai menționează în comentariul CRJM pentru Stopfals.md. Organizația a publicat un comentariu la această temă și pe pagina sa electronică.

Holdingul lui Plahotniuc îi susține pe judecătorii care au votat pentru demiterea membrilor CSM

Portalurile Politics.md, Democracy.md, Abcnews.md și Hotnews.md au favorizat deschis Partidul Democrat în campaniile electorale precedente și au criticat concurenții politici ai aceste formațiuni. Niciunul din aceste portaluri nu publică datele de contact, cu excepția unei adrese electronice. Publika TV aparține fostul președinte al PDM, Vlad Plahotniuc.

Amintim că la 27 septembrie 2019 un grup de judecători a decis, în cadrul unei adunări generale extraordinare, demiterea membrilor CSM. Decizia însă este considerată ilegală de unii membri ai CSM, iar reprezentanții Guvernului o califică ca o tentativă de blocare a reformelor în justiție, inițiate de actuala guvernare.

Cornel Ciobanu

Stopfals.md

5 octombrie 2019 1686

Relevant

Comments 0