Portalul care te protejează
de falsuri

BĂTĂLIA PENTRU UMERI – CE VACCIN AR TREBUI INJECTAT?

16 februarie 2021 430
Articole, COVID-19
Sursa: Euvsdisinfo.eu

În viziunea Kremlinului Vaccinul Sputnik V împotriva COVID-19 s-a dezvoltat într-o ofensivă ideologică a cărei ferocitate se apropie de un „război rece” purtat prin cuvinte.

Dezinformarea privind vaccinul rusesc împotriva COVID-19 și țările Parteneriatului estic

Tendințele campaniei de „diplomație a vaccinurilor” la care ne refeream în recentul nostru Raport special se exacerbează. Kremlinul valorifică intens canalele diplomatice, mass-media controlată de stat și rețelele unor organizații de mass-media favorabile și alternative pentru a-și susține enunțurile privind supremația vaccinului Sputnik V, se arată într-o analiză EUvsDisinfo, principalul instrument specializat în depistarea ştirilor false al StratCom, Serviciului European de Acţiune Externă al UE.

De la Anul Nou, tonul și peisajul mediatic s-au încrâncenat considerabil. Nu e suficientă promovarea vaccinului Sputnik V. Se derulează acum, ca o suită de bannere panoramice, o defăimare masivă, vulgară și înșelătoare a altor vaccinuri, în special a celor occidentale, precum Pfizer/BioNTech, Moderna și AstraZeneca. Campania împotriva Pfizer/BioNTech se întemeiază pe jumătăți de adevăr și insinuări.

În același timp, orice critică referitoare la absența rezultatelor unor teste clinice și la lipsa de transparență privind administrarea vaccinului Sputnik V este respinsă, catalogată drept reacție rusofobă și prezentată ca un „război vaccinal” purtat de Occident. Acest lucru ar avea sens numai dacă administrarea vaccinurilor ar fi privită, în general, ca un raliu, nu ca o certificare prudentă și confirmată prin dovezi.

Este remarcabilă și tăcerea în privința vaccinurilor chinezești. În comparație cu alte domenii de politică, în care Rusia își promovează în mod deschis relațiile cu China, pare că mărcile chinezești de vaccinuri, precum Sinovac sau Sinopharm, nu sunt vizate.

Nu este vorba doar despre produse farmaceutice

Pentru mass-media pro-Kremlin, începutul anului 2021 a adus ceea ce i-a lipsit anul trecut: o ofensivă în forță, cu o ferocitate care aduce puțin a război rece și a competiție ideologică. Și, odată cu ea, obișnuita abordare a ascunderii capului în nisip sau a închiderii ochilor în privința situației proprii.

Este o ofensivă unilaterală. De remarcat că această retorică este trâmbițată în organizațiile pro-Kremlin și difuzată la nivel global, în timp ce guvernele țărilor în care își au sediul marile companii producătoare de vaccinuri împotriva COVID-19 (SUA, Germania, Regatul Unit etc.) nu răspund pe același ton.

„Câmpul de luptă” s-a încins în special în țările Parteneriatului estic: Ucraina, Georgia, Republica Moldova și Armenia oferă piețe mediatice ușor accesibile. Fenomenul se observă într-o mai mică măsură în Azerbaidjan și Belarus, unde există limite ca urmare a controlului mai strict al mass-mediei de către guvernele locale.

Actorii-cheie sunt organizațiile mass-media rusești de stat, precum canalele TV Rossiya 1, Rossiya-24, agenția de presă de stat RIA Novosti și platforma multimedia Sputnik, principalul mecanism de adresare către publicul vorbitor de alte limbi, datorită difuzării conținutului în peste 20 de limbi. Sunt implicate viguros și platforme de rețele de socializare, cum s-a întâmplat când RIA Novosti a introdus eticheta „Pfizer, Inc.” pentru a răspândi ideea pericolelor vaccinului Pfizer/BioNTech. Relatările negative s-au înmulțit și s-au intensificat pe direcțiile observate în noiembrie cu privire la vaccinurile Pfizer/BioNTech, Moderna și AstraZeneca.

Pe scurt, enunțurile pro-Kremlin sunt:

– „Vaccinul Sputnik V este primul, este pe deplin eficace și nu are niciun efect secundar.”

– „Sputnik V este un succes global. Multe țări din întreaga lume achiziționează sau sunt interesate de Sputnik V, inclusiv SUA și unele state membre ale UE.”

– „Occidentul (SUA și UE) presează guvernele din întreaga lume să nu achiziționeze și să nu utilizeze Sputnik V.”

– „Situația în Europa suferă din cauza restricțiilor de deplasare și este îngreunată de birocrația din UE și de încetineala programelor naționale de vaccinare.”

Nu fi trădător!

În Rusia, discuția privind efectele secundare ale vaccinului Sputnik V sau viteza derulării programului național rus de vaccinare a fost prezentă anul trecut pe canalele de mass-media dominante. Cu toate acestea, orice critică a derulării programului a fost limitată la platformele de opoziție mai mici, precum Novaya Gazeta, sau la mass-media din afara Rusiei, precum publicația Meduza, cu sediul la Riga.

De la Anul Nou încoace, discuția acumulează elemente ideologice. Pro sau contra sistemului și a autorităților. Nu până într-acolo încât să fie pro sau contra lui Putin, deoarece nu există corelare între ratingurile de aprobare a le acestuia și cele ale scepticismului privind vaccinul Sputnik V. Există un scepticism considerabil al opiniei publice ruse față de vaccinări, sondajele de opinie sugerând că până la 60 % dintre oameni nu vor să se vaccineze.

Între timp, privind spre țările Parteneriatului estic…

În rândul țărilor Parteneriatului estic, sursele de dezinformare pro-Kremlin tind să repete narațiunile mass-mediei rusești principale, dar cu unele variații de la o țară la alta. Cele mai proeminente două enunțuri promovează siguranța și eficiența vaccinului Sputnik V, denigrând în același timp siguranța și eficiența vaccinurilor occidentale, în special a celui produs de Pfizer/BioNTech.

În Ucraina

Mass-media pro-Kremlin se concentrează pe trei teme principale: – eficiența și siguranța vaccinului Sputnik V; – presupusul pericol al vaccinurilor de fabricație occidentală, în special Pfizer/BioNTech; și – „” pe care îl comite guvernul ucrainean împotriva propriului popor refuzând să utilizeze vaccinul Sputnik V oferit de (NewsOne, 29 dec.).

În întărirea acestei declarații vine teoria conspirației potrivit căreia Statele Unite obligă Kievul să vaccineze ucrainenii cu vaccinul american și interzice achiziționarea de vaccinuri rusești (Strana.ua, 17 oct., 112, 27 dec.)

S-a prezentat situația din perspectiva testării locale, potrivit căreia vaccinul american va fi testat în Ucraina pe militarii aflați în Donbas și pe vârstnici, creându-se imaginea că aceștia sunt niște cobai sortiți pieirii: vaccinul occidental este periculos, oamenii mor.

Georgia

Ca și în alte locuri, majoritatea mass-mediei pro-Kremlin din Georgia referitoare la vaccinuri repetă presupusele pericole ale vaccinurilor de fabricație occidentală, în special a celui produs de Pfizer/BioNTech, susținând siguranța și eficacitatea vaccinului rusesc Sputnik V. Alte enunțuri conspiraționale pretind că vaccinul Pfizer modifică ADN-ul uman. Actorii locali răspândesc aceste enunțuri. UE este prezentată ca practicând dezinformarea pentru a ataca în mod răuvoitor vaccinul Sputnik V.

Republica Moldova

Cea mai mare parte a dezinformării pro-Kremlin se concentrează pe promovarea siguranței și a eficacității vaccinului Sputnik V, denigrând în același timp siguranța vaccinurilor occidentale, în articole îndreptate în special împotriva vaccinului Pfizer/BioNTech. Alte surse de dezinformare răspândesc teorii ale conspirației împotriva vaccinurilor. Când se menționează UE, actorii dezinformării o prezintă ca întocmind „registre” (pașapoarte de vaccinare) cu cei care refuză vaccinul, în timp ce cetățenii sunt sceptici. Câteva articole au acuzat UE că a lansat un „război informațional” împotriva vaccinului Sputnik V pentru a proteja companiile farmaceutice occidentale.

Sursa: Euvsdisinfo.eu

 Articolul integral poate fi citit pe Euvsdisinfo.eu.

 

16 februarie 2021 430

Relevant

Comments 0