Portalul care te protejează
de falsuri

Bill Gates, ținta unei campanii de falsuri la nivel mondial: stă în spatele răspândirii coronavirusului, intenționează să „cipeze” toți oamenii de pe glob și are legături cu satanismul

2 mai 2020 2657
Articole, COVID-19
Dezinformările atribuite lui Bill Gates în timpul pandemiei de COVID-19.
Sursa foto: Euvsdisinfo.eu

Unul din cei mai bogați oameni din lume și cunoscutul filantrop Bill Gates a devenit în ultimul timp ținta unei noi campanii de discreditare, susținută de mai multe instituții media și bloguri din întreaga lume, de regulă afiliate diferitor organizații religioase, dar și de site-uri cu politică editorială pro-Kremlin. Gates este acuzat că stă în spatele pandemiei și favorizează răspândirea noului coronavirus pentru că vrea să controleze omenirea prin „cipurile care vor fi implantate împreună cu vaccinul anti-COVID-19 întregii populații de pe glob”. Unele portaluri religioase îl acuză pe Bill Gates chiar și de satanism.  

„Calul troian” și „arhitectul” pandemiei

Una din versiuni, promovată intens atât de site-urile religioase, cât și de media pro-Kremlin, este că Bill Gates ar sta în spatele creării și răspândirii noului coronavirus, deoarece își dorește vaccinarea tuturor oamenilor de pe glob. Acest mesaj apare, spre exemplu, într-o ediție a emisiunii „Omul și Legea” (Человек и закон), difuzată de postul rus de televiziune „Pervîi Canal”, întitulată „Calul troian al pandemiei mondiale”. Jurnalistul rus Vlad Kopîlkov insinuează că producătorii de vaccinuri sunt direct interesați de răspândirea COVID-19: «Этот вирус, даже если он имеет естественное происхождение, нужен в данный момент тем, кто, собственно, разрабатывает вакцины, тем, кто готовит планы по всеобщей вакцинации по прививкам населения планеты, и, конечно, это Билл Гейтс» (în traducere: „Chiar dacă acest virus este de origine naturală, de el au nevoie cei care dezvoltă vaccinuri, care își fac planuri pentru vaccinarea întregii populații a planetei și, bineînțeles, acesta este Bill Gates”). În emisiune sunt prezentate mai multe informații despre colaborarea lui Bill Gates cu Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și programele de vaccinare în mai multe țări ale lumii, finanțate de către acesta, inclusiv prin intermediul Fundației „Bill & Melinda Gates”, pentru a induce ideea că pandemia a fost una planificată din timp. «Сегодня Фонд активно занят разработкой и испытанием вакцины от COVID-19. При этом, по странному совпадению, еще в 2015 году Гейтс предупреждал, что «самый большой риск для человечества — это не ядерная война, а инфекционный вирус» (în traducere: „Astăzi, Fondul se ocupă activ de elaborarea și testarea vaccinului împotriva COVID-19. Totodată, printr-o coincidență stranie, încă în anul 2015, Gates preîntâmpina că „cel mai mare risc pentru omenire nu este războiul nuclear, ci virusul infecțios”), se afirmă în emisiune.

Aceeași emisiune, în format video și cu text suplimentar, a fost preluată de portalul Tvzvezda.ru al postului de televiziune cu aceeași denumire, aparținând unei structuri a Ministerului Apărări al Federației Ruse. Chiar în prima propoziție a articolului «Теория заговора или тайная правда: почему Билла Гейтса считают архитектором пандемии COVID-19» (în traducere: “Teoria conspirației sau un adevăr ascuns: de ce Bill Gates este considerat arhitectul pandemiei COVID-19”) se afirmă că opinia respectivă este „o teorie tot mai populară”: «В информационном пространстве западных стран и России набирает популярность теория о том, что миллиардер Билл Гейтс имеет отношение к пандемии коронавируса» (în traducere: „În spațiul informațional din țările occidentale și din Rusia devine tot mai populară teoria, potrivit căreia miliardarul Bill Gates are legătură cu pandemia de coronavirus”).

Una din „explicațiile” teoriei că Bill Gates ar sta în spatele răspândirii coronavirusului ar fi interesele sale în domeniul farmaceutic. «Первой про пандемию нам сказала организация под названием ВОЗ, которую спонсируют фармакологические корпорации, которых, в свою очередь, спонсирует Билл Гейт» (în traducere: „Prima dată despre pandemie a vorbit organizația care se numește OMS (Organizația Mondială a Sănătății), care este sponsorizată de companiile farmaceutice, care, la rândul lor, sunt sponsorizate de Bill Gates”), se afirmă într-un comentariu publicat pe site-ul rusesc pro-Kremilin Nakanune.ru, editat de o organizație numită „Institutul tehnologiei informației”.

Gates și organismele computerizate

Însă cea mai răspândită versiune, promovată intens atât de unele portaluri din Rusia, cât și din Occident, este că prin vaccinul anti-coronavirus pe care ar urma să-l lanseze companiile lui Bill Gates, tuturor oamenilor de pe glob le vor fi implantate micro-cipuri pentru a putea fi controlați. La fel, Gates ar fi interesat și de o metodă inovatoare de tratare a infecțiilor prin generarea preparatelor necesare organismului. «Таким образом, часть организма человека превращается в компьютер, программное обеспечение для которого будет производить человек, создавший Microsoft, человек, долгое время бывший абсолютным монополистом на рынке программного обеспечения» (în traducere: „Astfel, o parte din organismul uman se transformă în computer, iar programul pentru funcționarea lui va fi creat de omul care a creat Microsoft și care multă vreme a fost monopolist absolut pe piața de programe computerizate”), se afirmă într-un articol publicat pe pagina web a așa-numitei Uniuni a Jurnaliștilor Ortodocși, care are versiuni în limbile ucraineană, rusă, engleză, greacă și română. Articolul a fost preluat și de alte site-uri din Rusia, dar și site-uri pro-Kremlin în limba engleză.

Teoria guvernului global și a omului controlat de „slujitorul lui Satan”

În același articol se insistă pe teoria conspirației despre guvernul global care își dorește controlul total asupra oamenilor: «Итак, глобальное правительство, которое будет контролировать распространение эпидемий, присматривать за населением и использовать для этих целей последние достижения науки. В конечном итоге, коронавирус может существенно помочь в контроле над человеком вообще» (în traducere: „Astfel, guvernul global care va controla răspândirea epidemiilor, va urmări populația și va utiliza în scopurile sale cele mai recente realizări ale științei. În final, coronavirsul poate ajuta mult la asigurarea controlului asupra oamenilor”).

Aceste teorii sunt promovate și de unele pagini web din SUA și Europa Occidentală, multe din ele cu caracter religios sau cu politică editorială anti-migranți, cum ar fi Europereloaded.com, care a publicat și a preluat mai multe articole la acest subiect.

Conspirațiile despre „ciparea în masă și preocuparea lui Bill Gates să depopuleze globul pământesc” sunt promovate și de unele canale youtube în limba română ale unor curente religioase. Aceeași teorie este mediatizată de portalul Flux.md din Republica Moldova al lui Iurie Roșca, fost lider de partid, deputat și vicepremier: «Заботливый Билл Гейтс продумал не только план действий во время Пандемии (не опечатка), но и на будущее, в котором к “нормальной” жизни люди могут вернуться только через принудительную глобальную вакцинацию и чипирование (în traducere: „Grijuliul Bill Gates a gândit un plan de acțiuni nu doar pe timpul pandemiei, dar și pentru viitor, când oamenii vor putea reveni la viața „normală” doar după ciparea și vaccinarea obligatorie), scrie Flux.md, preluând un material de pe site-ul rusesc Womaniman.ru.

Relatările despre Bill Gates ajung într-un final să-l prezinte pe acesta drept „slujitor al lui Satan”, așa cum face Flux.md, dar și pagini web dubioase din Occident, declarat „anti-sataniste”, cum ar fi Exposingsatanism.org

Acuzații dezmințite

Redacția Stopfals.md a solicitat Fundației „Bill & Melinda Gates” un comentariu la această campanie anti-Gates, iar echipa de relații cu media a făcut trimitere la mai multe articole publicate în instituții de media credibile și specializate în dezmințirea falsurilor mediatice, care constată că multiplele zvonuri care circulă pe Internet și rețele de socializare nu au un substrat factologic. „Acele fapte disparate (prezentate în multe articole – nota red.) nu dovedesc că Fundația Gates a profitat cumva de la cel mai recent focar de coronavirus. Ele arată că fundația a finanțat organizații care lucrează pentru prevenirea epidemiilor”, constată Politifact.com, unul din cele mai cunoscute portaluri de fact- checking din SUA. Iar cunoscuta agenție de presă Reuters concluzionează într-un articol întitulat „Acuzație falsă: Bill Gates intenționează să folosească implanturi microcip pentru a combate coronavirusul” că nu există asemenea planuri: „Bill Gates prevede utilizarea „certificatelor digitale” cu înregistrări medicale, dar nu a spus că acestea ar fi sub formă de implanturi cu microcip. Nu există planuri de utilizare a acestei viitoare tehnologii în timpul focarului de coronavirus”.

Fundația lui Gates în lupta cu COVID-19

Bill Gates, unul din cei mai bogați oameni din lume, este co-fondatorul cunoscutei companii Microsoft, pe care a condus-o până recent. În anul 2000, a fondat împreună cu soția sa Fundația de caritate „Bill & Melinda Gates”. Fundația susține că a oferit peste 250 de milioane de dolari în lupta pentru combaterea răspândirii COVID-19.

 

Cornel Ciobanu

Stopfals.md

2 mai 2020 2657

Relevant

Comments 1

T
Tudor Furdui 4 ani în urmă

Nu e fals e adevărat